logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Brabant kust de Kempen

Tilburg en 12 andere partijen uit Vlaanderen en Noord-Brabant gaan met een Europese subsidie de grensstreek aantrekkelijker maken. De gemeente gebruikt 173.860 euro daarvan voor het fietspad Bels Lijntje.

Het huidige Bels Lijntje

Met het geld maakt de gemeente het fietspad tussen Tilburg en Turnhout aantrekkelijker voor recreanten uit de omgeving en recreanten die verder weg wonen.

Grensstreek verbeteren

De grensstreek tussen Noord-Brabant (Nederland) en de Kempen (België) heeft veel mogelijkheden voor toerisme en recreatie. Die mogelijkheden gaan verbeteren met het project ‘Brabant kust de Kempen’. Dit is een samenwerking van 6 Vlaamse gemeenten, 4 Brabantse gemeenten, 2 hogescholen en Toerisme Provincie Antwerpen. Het project loopt van 2024 tot begin 2027. 'Brabant kust de Kempen' krijgt 933.625 euro uit het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland. De samenwerkende partijen verdubbelen dat bedrag.

Meer beleving en betekenis

Een van de speerpunten in het project is meer beleving op en rond het Bels Lijntje. Er komt herkenbaar straatmeubilair op alle 10 de knooppunten van het Bels Lijntje. En bij de start- en eindpunten in Tilburg en Turnhout. Dit zorgt voor extra beleving en betekenis. Op 3 plekken komen extra belevingselementen, bijvoorbeeld bij de Kaaistoep.

Cultuurhistorie, recreatie, natuur

Voor de ecologische verbindingszone Turnhout-Tilburg wordt een visie gemaakt. Ook gaan de fiets- en wandelverbindingen beter aansluiten op aansprekende toeristische en recreatieve plekken in het achterland. Het Bels Lijntje was ooit de spoorwegverbinding tussen Tilburg en Turnhout en is nu een populaire fietsroute. Met deze samenwerking en de subsidie wordt het fietspad nog aantrekkelijker voor recreanten uit de regio en daarbuiten. Recreanten zien hoe mooi en divers het landschap in onze grensstreek is. Dit alles versterkt en verbindt cultuurhistorie, recreatie en natuur.

Samenwerkingspartners

Het project ‘Brabant kust de Kempen’ is een samenwerking van de Vlaamse gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout, de Brabantse gemeenten Alpen-Chaam, Baarle-Nassau, Goirle en Tilburg, de hogescholen Thomas More (Geel) en BUas (Breda) en Toerisme Provincie Antwerpen.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het project kan via de LinkedIn-pagina ‘Brabant kust de Kempen’.