logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Dementie

Een op de vijf mensen krijgt dementie. In onze stad en dorpen willen we dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving.

(Foto: Beeldveld / Wilfried Scholtes)

Samen met mantelzorgers, ouderen, wijkbewoners, organisaties in de stad, professionals en vrijwilligers werken we aan een dementievriendelijke omgeving. Dit betekent dat er bijvoorbeeld voldoende ontmoetingsplekken zijn in de buurt die geschikt zijn voor mensen met geheugenproblemen of (beginnende) dementie. 

In Tilburg wonen op dit moment meer dan 3200 mensen met dementie. Dat aantal stijgt de komende jaren alleen maar meer. Een groot gedeelte van de mensen met dementie woont nog gewoon thuis. Dementie is niet altijd direct zichtbaar. Daarom is het belangrijk om de tekenen van dementie te herkennen. Misschien is er wel iemand in uw omgeving met beginnende dementie. Ook u kunt iets voor deze persoon betekenen. Benieuwd wat? Kijk op de website van Alzheimer Nederland of bezoek de Geheugenwinkel in Tilburg.

Activiteiten, hulp en informatie

In de gemeente Tilburg zijn er diverse activiteiten voor mensen met geheugenproblemen of (beginnende) dementie. Die staan op de website t-helpt.nl. Hier staat ook meer informatie over geheugenproblemen en (beginnende) dementie en de contactgegevens van de dementieconsulenten. Inwoners en mantelzorgers kunnen bij hen terecht voor vragen en ondersteuning. De dementieconsulenten staan ook voor u klaar in de Geheugenwinkel in Tilburg. Ga voor meer informatie, zoals adres en openingstijden, naar de webpagina van de Geheugenwinkel.

Dementiejournaal

Het 'Dementiejournaal' verschijnt vier keer per jaar voor inwoners van Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Bent u een inwoner, mantelzorger of professional en wilt u het 'Dementiejournaal' ontvangen? Stuur dan een e-mail naar josevanderheijden@ContourdeTwern.nl.

Dementievriendelijke gemeente

De gemeente Tilburg ontving op 11 juni 2024 het certificaat voor een Dementievriendelijke gemeente van Alzheimer Nederland. Lees in onderstaand interview meer over het certificaat en onze aanpak in Tilburg.

Tilburg: een dementievriendelijke gemeente

Mia Vugts en Ria Wijnen vertellen over Tilburg als dementievriendelijke gemeente.

Lees het verhaal van Tilburg: een dementievriendelijke gemeente