U bevindt zich op:Inwoners / Zorg en Wmo

Mantelzorg en vrijwilligers

Mensen kunnen langer in hun eigen omgeving blijven wonen met ondersteuning. De overheid verwacht een grotere betrokkenheid van de samenleving en wil mantelzorgers gaan betrekken. Vraagt u om hulp of ondersteuning dan wordt eerst bekeken wat u zelf -met mantelzorg- kunt doen en daarnaast of extra professionele ondersteuning nodig is. Gemeenten en zorgaanbieders gaan mantelzorgers meer ondersteunen.

Mantelzorg

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor zieke familieleden, vrienden of kennissen. Mantelzorg is intensief waardoor het mantelzorgers soms teveel kan worden. De overheid ondersteunt mantelzorgers met vervangende zorg. De gemeente waardeert de inzet van mantelzorgers door het uitreiken van de mantelzorgwaardebon. Ook wordt hulp geboden vanuit het Expertisecentrum Familiezorg en ContourdeTwern. Ga naar T-Helpt voor tips voor mantelzorgers.

Mantelzorgpas

Stel dat er iets met u gebeurt en dat u onverwacht uitgeschakeld wordt. Dan kan het gebeuren dat de persoon voor wie u zorgt in de problemen komt. Bijvoorbeeld omdat er pas laat aan wordt gedacht dat iemand op uw hulp rekent. De mantelzorgpas helpt dit voorkomen. U kunt de mantelzorgpas aanvragen bij het Expertisecentrum Familiezorg .

Mantelzorgwaardebon

Als blijk van waardering kunnen mantelzorgers van inwoners van de gemeente Tilburg, een mantelzorgwaardebon krijgen. Bijvoorbeeld voor een bos bloemen, een Fashioncheque, lekkernijen van Prins Heerlijk of een bezoek aan de bioscoop. Vraag de bon aan met het aanvraagformulier mantelzorgwaardebon (pdf,166KB). U ontvangt binnen 2 tot 4 weken een reactie, afhankelijk van de drukte.

Met de invoering van de nieuwe Wmo-wet is het mantelzorgcompliment van de overheid vervallen per 1 januari 2015. Die regeling bestaat niet meer.

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn belangrijk. Zonder vrijwilligers kunnen veel verenigingen en buurthuizen niet bestaan. Dat geldt ook voor zorgvrijwilligers. Zorgvrijwilligers zijn actief in buddyzorg, vriendendiensten of vrijwillige thuiszorg. Lees meer over vrijwilligerswerk op T-Helpt.

Informatie en vacatures voor vrijwilligers

Voor algemene informatie en vacatures voor vrijwilligers kunt u contact opnemen met ContourdeTwern, het vrijwilligerssteunpunt voor de gemeente Tilburg. Zij regelen ook de afhandeling van schadeformulieren voor de vrijwilligersverzekering.

Zelf hulp zoeken of bieden

WeHelpen is een online marktplaats voor mensen die zorg of hulp nodig hebben of die andere mensen willen helpen. WeHelpen is gekoppeld aan T-Helpt.