logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Wijkheld Anja Kuijpers haalt wekelijks afval op

Wie ben je?

Anja Kuijpers, 65 jaar, getrouwd, 2 dochters en 4 kleindochters. 

Hoe kwam het dat je besloot iets aan het zwerfafval te doen? 

Nadat ik met prepensioen ben gegaan 3,5 jaar geleden, wilde ik iets nuttigs gaan doen in mijn vrije tijd. Ik zag via Facebook een berichtje dat je gratis een grijper en zakken kon krijgen, dus die heb ik aangevraagd. Vervolgens heb ik eerst met een kratje op wieltjes het afval opgehaald. Al snel heb ik gemaild met Tilburg Schoon met de boodschap dat ik wekelijks afval inzamel en of er niet voor mij een wagentje geregeld kon worden. Via VanPetnaarPret heb ik een karretje in bruikleen gekregen. Nu doe ik een aantal keer per week een rondje afval. Ook ben ik containeradoptant geworden van de wijkcontainers in mijn buurt. 

Wat voor gevoel geeft het als je opruimt?

Als ik opruim heb ik een blij gevoel: “Ha, het is weer even zuiver in de buurt!”. En het is zeker leuk als je complimenten krijgt van buren en voorbijgangers.

Het zwerfafvalprobleem vereist een lange adem. Hoe blijf je gemotiveerd?

Ik blijf gemotiveerd omdat ik dat karretje heb, want anders werd het veel te zwaar, zeker als je het met een draagring moet doen. Bovendien heb ik mijn beweging en frisse lucht weer gehad, wat vooral in de coronaperiode wel fijn was. 

Heb je ideeën/tips om zwerfafval verder terug te dringen? 

Ik zou de jeugd meer betrekken bij het probleem, door samen met hen het afval op te ruimen. Ik heb dat met een paar kinderen van een BSO gedaan en organiseer nu ook elk jaar op de NL Doet dag een zwerfafvalactie voor buurtbewoners met de wijkraad Korvel en Sint Anna. 

Ook je ervaring delen via een interview? Laat het ons weten via schoon@tilburg.nl.