Fietsen in Tilburg

Met gratis fietsenstallingen in de binnenstad en snelfietsroutes maken we de stad fietsvriendelijk. Want met de fiets vervuil je niets.

Fietsstallingen in Tilburg
Bekijk de kaart

Fiets parkeren

Tilburg heeft verschillende gratis fietsstallingen. Maak hier gebruik van! 

Openingstijden gemeentelijke fietsstallingen (tijdelijk beperkt door coronamaatregelen)
StallingOpeningstijdenKostenToezicht
Heuvel Dagelijks 07:00-19:00 uurGratisBeheerd
Katterug (Stadhuisplein)
 
TIJDELIJK GESLOTENGratisBeheerd
Pieter Vreedeplein (IJzerstraat)Ma t/m za 07:00-19:00 uur
Zo 10:00-19:00 uur
Rolpaden actief 08:00-19:00 uur
GratisBeheerd
Concertzaal (Schouwburgring)Ma t/m za 07:00-19:00 uur
Zo 10:00-19:00 uur
GratisBeheerd
Stappegoor (Curlingstraat)Dagelijks 07:00-01:00 uurGratisOnbeheerd
Wagnerplein (naast Bristol/bibliotheek)Ma t/m do 08:30-18:30 uur
Vr 08:30-20:30 uur
Za 08:30-17:30 uur
GratisBeheerd
Centraal Station/NS stallingen (Noordzijde & Spoorlaan)Van de 1e trein - 01:00 uurElke 1e 24 uur gratisBeheerd door NS, OV chipkaart nodig
Centraal Station (Stekelenburgplein)24/7GratisOnbeheerd
Spoorzone Theater de Boemel (Burg. Brokxlaan)24/7GratisOnbeheerd
 • Bij stalling Heuvel en Pieter Vreedeplein kunnen elektrische fietsen worden opgeladen.
 • Bij beheerde stallingen is een fietspomp beschikbaar.
 • Op vertoon van uw legitimatiebewijs kunt u gratis een buggy lenen wanneer u uw fiets stalt in een stalling in de binnenstad.
 • Bromfietsen parkeert u in de binnenstad voor 1 euro per dag in parkeergarage 013-Tivoli, of in de aangewezen parkeervakken op straat.

Blauwe parkeervakken

In en bij de binnenstad zijn blauwe fietsparkeervakken. Deze zijn er om overlast door verkeerd gestalde fietsen te verminderen. In een blauw vak mag u maximaal 1 uur uw fiets stallen. De parkeervakken komt u tegen op de volgende plekken:

 • Pieter Vreedeplein
 • Emmapassage (ingang Stadhuisplein)
 • achter het station (burgemeester Brokxlaan)
 • bij de 'vijfsprong' (Stationsstraat/Nieuwlandstraat)
 • Stationsstraat/Poststraat
 • Willem II straat 

Snelfietsroutes

Snelfietsroutes zijn vaak bestaande fietspaden die slim met elkaar verbonden worden en extra 'fietskwaliteit' krijgen. De fietspaden zijn breed, voorzien van asfalt en fietsers hebben - vaker dan nu - voorrang op zijwegen.

Eigenlijk werd eind jaren '70 in Tilburg de eerste Brabantse snelfietsroute gerealiseerd: het rode fietspad. Het toen zo spraakmakende project krijgt nu een vervolg. De stad wordt het hart van meerdere snelfietsroutes. Met deze routes wordt Tilburg nog beter bereikbaar per fiets. Maar ook binnen de stad vormen de snelfietsroutes de meest directe en comfortabele fietsverbindingen tussen wijken en de binnenstad. Tilburg is straks het hart van meerdere routes:

 • Tilburg Waalwijk: zomer 2021 gereed
 • Tilburg Breda: de aanleg is gestart
 • Tilburg Oisterwijk: in de verkennende fase
 • Tilburg Oosterhout: start aanleg 2024
 • Tilburg Eindhoven: in de verkennende fase
 • Tilburg Den Bosch: in de verkennende fase
 • Tilburg Goirle: in de verkennende fase

Snelfietsroute Tilburg - Breda F58

In 58 minuten op de fiets van hartje Tilburg naar Breda? Daar wordt aan gewerkt. Tussen deze steden wordt een snelfietsroute aangelegd, de F58. De route gaat over deels bestaande fietsroutes door Dorst en Rijen, die slim met elkaar worden verbonden tot een doorlopend traject. Op deze snelfietsroute is het lekker doorfietsen, vanwege het vlakke asfalt en weinig obstakels. Fietsers krijgen zoveel mogelijk voorrang en hebben weinig hinder van ander verkeer. 

De route is door het college vastgesteld. De gemeente heeft de inrichting van de route samen met bewoners en ondernemers besproken. In februari 2021 zijn de werkzaamheden gestart. De meest actuele stand van zaken staat op www.snelfietsroute.com
 

Snelfietsroute Tilburg - Waalwijk F261

De snelfietsroute F261 loopt van Station Tilburg tot aan de Meidoornweg/Halve Zolenpad in Waalwijk en passeert de kernen Loon op Zand, Kaatsheuvel en de Efteling. De ruim 16 kilometer lange route is van rood asfalt, breed en volgt de bestaande fietsstructuren door Tilburg. De route begint bij de Burgemeester Brokxlaan, gaat over in de Alleenhouderstraat en loopt naar het noorden door de Reitse Hoevenstraat, Doctor Deelenlaan, Kraaivenstraat, IJpelareweg en de Bos en Beemdweg tot aan de grens met de gemeente Loon op Zand.

Naast de verkeerskundige functie vervult het groen langs de snelfietsroute ook een belangrijke functie. De snelfietsroute vormt een aantrekkelijke en groene verbinding tussen de stad en het buitengebied, voor zowel mens als natuur. De invulling van het groen langs de snelfietsroute is uitgewerkt in een Groenplan(PDF, 26,3 MB).

In Tilburg zijn de werkzaamheden gestart. In de zomer van 2021 is de hele snelfietsroute gereed.

Snelfietsroute Tilburg – Oosterhout F629

Met het ondertekenen van de bestuursovereenkomst in december 2020 is een belangrijke stap gezet in de realisatie van misschien wel de mooiste snelfietsroute van Brabant. Meanderend door het groen van o.a. de Lange Rekken en Oosteind maakt de route handig gebruik van mooie vergezichten over het Wilhelminakanaal en verder. De aanleg van de route start in 2024.

Meer informatie over de snelfietsroutes in de provincie Noord-Brabant staat op de website sjees.nl.

Fiets geruimd? AFAC!

Verkeerd gestalde fietsen worden geruimd. U kunt uw fiets ophalen bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) aan de Bredaseweg 193. U betaalt 15 euro (alleen PIN). Via de website verlorenofgevonden.nl kunt u kijken of uw fiets bij de AFAC staat.

De openingstijden van het AFAC zijn maandag t/m vrijdag 08:30-17:00 uur en op zaterdag 08:30-13:00 uur.