logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Fietsen in Tilburg

Met gratis fietsenstallingen in de binnenstad en snelfietsroutes maken we de stad fietsvriendelijk. Want met de fiets, vervuil je niets!

Kaart fietsenstallingen

Fietsenstallingen in Tilburg

BEKIJK DE KAART

Fiets parkeren

Tilburg heeft gratis fietsenstallingen. Op de kaart zie je waar ze zitten. Maak hier gebruik van!

StallingOpeningstijdenKostenToezicht
Dwaalgebied (achter Schouwburgring thv Pauluskerk)Ma t/m za 07:00-01:00 uur
Zo 10:00-01:00 uur
GratisBeheerd
HeuvelZo t/m wo 07:00-04:30 uur
Do t/m za 24-uurs, geen nachtsluiting
GratisBeheerd
Katterug (Stadhuisplein)Ma t/m za 08:00-20:00 uur
Do 08:00-22:00 uur
Zo gesloten
GratisTijdelijk onbeheerd door wateroverlast
Pieter Vreedeplein (IJzerstraat)Ma t/m za 07:00-01:00 uur
Zo 10:00-01:00 uur
GratisBeheerd
Concertzaal (Schouwburgring)Ma t/m za 07:00-01:00 uur
Zo 10:00-01:00 uur
GratisBeheerd
Spoorzone Zwijsen (Burg. Brokxlaan)Dagelijks 07:00-01:00 uurGratisBeheerd
Centraal Station/NS stallingen
(Noordzijde & Spoorlaan)
Van de 1e trein - 01:00 uurElke 1e 24 uur gratisBeheerd door NS, met OV chipkaart of leenpas
Centraal Station
(Stekelenburgplein)
24/7GratisOnbeheerd
Stappegoor (Curlingstraat)Dagelijks 07:00-01:00 uurGratisOnbeheerd
Wagnerplein
(naast Bristol/bibliotheek)
Ma t/m vr 08:30-18:30 uur
Za 08:30-17:30 uur
GratisBeheerd
Openingstijden fietsenstallingen

Bikey

De gratis fietsstallingen werken met een 'Bikey'. Dit is een klein pasje voor aan uw fietssleutel met een unieke QR-code. U ontvangt een Bikey eenmalig gratis bij uw eerste bezoek. In plaats van een papieren bonnetje, scant u uw Bikey bij aankomst en vertrek uit de stalling.

De Bikey werkt hetzelfde als de OV-chipkaart al jaren werkt bij de NS-fietsenstallingen op het station. Onze beheerders houden toezicht op het gebruik van de stalling (correct in-/uitchecken) en netjes parkeren van fietsen. En er hangen camera's. De kans dat mensen in deze omstandigheden een goed slot openbreken, is dus zéér klein. Los daarvan blijft u altijd zelf verantwoordelijk voor een deugdelijk slot aan uw fiets. 
Aan een Bikey zijn geen persoonsgegevens gekoppeld. Lees meer in de algemene voorwaarden.

Blauwe parkeervakken

In en bij de binnenstad zijn blauwe fietsparkeervakken. Deze zijn er om overlast door verkeerd gestalde fietsen te verminderen. In een blauw vak mag u maximaal 1 uur uw fiets stallen. De parkeervakken komt u tegen op de volgende plekken:

'Tilburg Fietst!' - leuke acties op Insta en Facebook

Regelmatig zijn er leuke evenementen en andere acties in Tilburg en omgeving onder de noemer 'Tilburg fietst!'. Dus volg ons op Instagram en Facebook!

Tips tegen fietsendiefstal

Helaas komt fietsendiefstal nog steeds te vaak voor. Gelukkig is de kans op fietsendiefstal met een aantal simpele tips te verkleinen. 

  1. Zet uw fiets in een beheerde stalling. De gemeente Tilburg heeft stallingen waar u gratis uw fiets kunt parkeren. Ze staan bovenaan deze webpagina. 
  2. Parkeer uw fiets in het zicht. Is er geen beheerde fietsenstalling in de buurt? Parkeer uw fiets dan op een plek waar veel mensen en andere fietsen zijn. Als het kan op een goed verlichte plek. 
  3. Zorg voor een dubbel slot. Doe een slot bij voorkeur door het voorwiel en frame. Maak uw fiets ook ergens aan vast, zodat fietsendieven de fiets niet zomaar kunnen verplaatsen.  
  4. Maak uw fiets herkenbaar. Zorg dat de fiets te herkennen is, bijvoorbeeld met stickers, accessoires of verf. Noteer ook altijd het framenummer en maak foto's van uw fiets. Zo kunt u altijd aantonen dat de fiets van u is. 
  5. Doe aangifte. Is een fiets toch gestolen? Doe altijd aangifte bij de politie. Dit vergroot de kans om uw fiets terug te vinden en om de fietsendief op te sporen. Aangifte doen kan via de website van de politie of op het politiebureau. 

Bonustip: fiets of fietssleutel kwijt? Kijk op verlorenofgevonden.nl. Hier staan gevonden voorwerpen in de gemeente Tilburg.    

Snelfietsroutes

Snelfietsroutes zijn fietspaden die slim met elkaar verbonden worden en extra 'fietskwaliteit' krijgen. De fietspaden zijn breed, voorzien van asfalt en fietsers hebben - vaker dan nu - voorrang op zijwegen. Eigenlijk werd eind jaren '70 in Tilburg de eerste Brabantse snelfietsroute gerealiseerd: het rode fietspad. Het toen zo spraakmakende project heeft nu een vervolg. De stad als hart van meerdere snelfietsroutes. Zo is Tilburg nog beter bereikbaar per fiets. Maar ook binnen de stad zijn de snelfietsroutes de meest directe en comfortabele fietsverbindingen tussen wijken en de binnenstad. Dit zijn de routes:

In 58 minuten op de fiets van hartje Tilburg naar Breda? Daar wordt aan gewerkt. Tussen deze steden wordt een snelfietsroute aangelegd, de F58. De route gaat over deels bestaande fietsroutes door Dorst en Rijen, die slim met elkaar worden verbonden tot een doorlopend traject. Op deze snelfietsroute is het lekker doorfietsen, vanwege het vlakke asfalt en weinig obstakels. Fietsers krijgen zoveel mogelijk voorrang en hebben weinig hinder van ander verkeer. 

De route is door het college vastgesteld. De gemeente heeft de inrichting van de route samen met bewoners en ondernemers besproken. In februari 2021 zijn de werkzaamheden gestart. De meest actuele stand van zaken staat op Snelfietsroutes - Sjees

De snelfietsroute F261 loopt van Station Tilburg tot aan de Meidoornweg/Halve Zolenpad in Waalwijk en passeert de kernen Loon op Zand, Kaatsheuvel en de Efteling. De ruim 16 kilometer lange route is van rood asfalt, breed en volgt de bestaande fietsstructuren door Tilburg. De route begint bij de Burgemeester Brokxlaan, gaat over in de Alleenhouderstraat en loopt naar het noorden door de Reitse Hoevenstraat, Doctor Deelenlaan, Kraaivenstraat, IJpelareweg en de Bos en Beemdweg tot aan de grens met de gemeente Loon op Zand.

Naast de verkeerskundige functie vervult het groen langs de snelfietsroute ook een belangrijke functie. De snelfietsroute vormt een aantrekkelijke en groene verbinding tussen de stad en het buitengebied, voor zowel mens als natuur. De invulling van het groen langs de snelfietsroute is uitgewerkt in een Groenplan.

In Tilburg zijn de werkzaamheden gestart. In de zomer van 2021 is de hele snelfietsroute gereed.

Met het ondertekenen van de bestuursovereenkomst in december 2020 is een belangrijke stap gezet in de realisatie van misschien wel de mooiste snelfietsroute van Brabant. Meanderend door het groen van o.a. de Lange Rekken en Oosteind maakt de route handig gebruik van mooie vergezichten over het Wilhelminakanaal en verder. De aanleg van de route start in 2024.

Meer informatie over de snelfietsroutes in de provincie Noord-Brabant staat op de website sjees.nl.

De colleges van Tilburg, Goirle en Hilvarenbeek hebben in juli 2023 besloten hoe deze toekomstige snelfietsroute gaat lopen. Dit noemen we het voorkeurstracé. Op Tilburgs grondgebied loopt dit vanaf Station Tilburg via Noordhoekring, Lange Schijfstraat, Sint Annaplein, Trouwlaan, Stappegoorweg en Professor Goossenslaan naar een nieuwe overbrugging of ondertunneling bij de A58. In Goirle vervolgt de route via de Bakertand en het Dr. Willem Dreespad naar het centrum van Goirle. En vervolgens verder naar Hilvarenbeek over de Beeksedijk.

Dit voorkeurstracé wordt de komende tijd uitgewerkt in een bestuursovereenkomst. Het doel is om deze overeenkomst in 2024 te ondertekenen. In de tussentijd worden belanghebbenden bij de plannen betrokken en erover geïnformeerd. Voor deze snelfietsroute werken de drie gemeenten nauw samen met de provincie Noord-Brabant. 

Fiets geruimd? AFAC!

Bent u uw fiets kwijt? Verkeerd gestalde fietsen worden geruimd. U kunt dan uw fiets ophalen bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) aan de Bredaseweg 193 tegen betaling van 15 euro (alleen PIN). Via de website verlorenofgevonden.nl kunt u kijken of uw fiets bij de AFAC staat.

De openingstijden van het AFAC zijn maandag t/m vrijdag 08:30-17:00 uur en op zaterdag 08:30-13:00 uur.