Snelfietsroutes

Tilburg wil de fietser meer ruimte geven. Daarom investeert de gemeente samen met andere Brabantse gemeenten en de Provincie in snelfietsroutes.

Het zijn vaak bestaande fietspaden die slim met elkaar verbonden worden en extra fietskwaliteit krijgen. De fietspaden zijn breed, voorzien van asfalt en fietsers hebben - vaker dan nu - voorrang op zijwegen.

Meerdere routes

Eigenlijk werd eind jaren '70 in Tilburg de eerste Brabantse snelfietsroute gerealiseerd: het rooie fietspad. Het toen zo spraakmakende project krijgt nu een vervolg. De stad wordt het hart van meerdere snelfietsroutes. Met deze routes wordt Tilburg nog beter bereikbaar per fiets, maar ook binnen de stad vormen de snelfietsroutes de meest directe en comfortabele fietsverbindingen tussen wijken en de binnenstad. Zo kunnen we nóg vaker ervoor kiezen om per fiets naar werk of studie te gaan of om een boodschap te doen.

Tilburg is straks het hart van meerdere routes:

  • Tilburg Waalwijk: de aanleg is gestart
  • Tilburg Breda: in de voorbereidende fase
  • Tilburg Oisterwijk: in de voorbereidende fase
  • Tilburg Oosterhout: in de verkennende fase
  • Tilburg Eindhoven: in de verkennende fase

Snelfietsroute Tilburg - Waalwijk F261

De snelfietsroute F261 loopt van Station Tilburg tot aan de Meidoornweg/Halve Zolenpad in Waalwijk en passeert de kernen Loon op Zand, Kaatsheuvel en de Efteling. De ruim 16 kilometer lange route is van rood asfalt, breed en volgt de bestaande fietsstructuren door Tilburg. De route begint bij de Burgemeester Brokxlaan, gaat over in de Alleenhouderstaat en loopt naar het noorden door de Reitse Hoevenstraat, Doctor Deelenlaan, Kraaivenstraat, IJpelareweg en de Bos en Beemdweg tot aan de grens met de gemeente Loon op Zand.

Naast de verkeerskundige functie vervult het groen langs de snelfietsroute ook een belangrijke functie. De snelfietsroute vormt een aantrekkelijke en groene verbinding tussen de stad en het buitengebied, voor zowel mens als natuur. De invulling van het groen langs de snelfietsroute is uitgewerkt in een Groenplan (PDF, 26,3 MB).

In Tilburg zijn de werkzaamheden gestart. Eind 2020 is de hele snelfietsroute gereed. Kijk voor meer informatie op de projectwebsite van Heijmans.

Snelfietsroute Tilburg - Breda F58

In 58 minuten op de fiets van hartje Tilburg naar Breda? Daar wordt aan gewerkt. Tussen deze steden wordt een snelfietsroute aangelegd, de F58. De route gaat over deels bestaande fietsroutes door Dorst en Rijen, die slim met elkaar worden verbonden tot een doorlopend traject. Op deze snelfietsroute kun je lekker doorfietsen omdat het vlak asfalt heeft en weinig obstakels. Je krijgt als fietser zoveel mogelijk voorrang en hebt weinig hinder van ander verkeer. Lekker 'Doorrijen' dus.

De route is door het college vastgesteld. De gemeente bespreekt de inrichting van de route samen met bewoners en ondernemers. Zodra het ontwerp gereed is, kunnen we starten met de werkzaamheden.