logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Veelgestelde vragen Stellenboschlaan

Hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen over het project Stellenbosch/Stellenboschlaan.

Antwoorden veelgestelde vragen Stellenbosch

Wie is de ontwikkelaar van de grond en daarmee initiatiefnemer?

Van de Ven Bouw- en Ontwikkeling B.V.

Wat is de rol van WonenBreburg?

WonenBreburg is 1 van de 3 in Tilburg actief aanwezige woningcorporaties. Tussen de gemeente Tilburg, Van de Ven Bouw- en Ontwikkeling B.V. en WonenBreburg zijn afspraken over sociale huurwoningen binnen het project Stellenbosch. WonenBreburg zal de te realiseren huurwoningen gaan verhuren.

Wat is de status van plan?

Er ligt een schetsontwerp. Een schetsontwerp geeft inzicht in de volumes, het aantal woningen en de hoofdopzet van een plan. Er is overeenstemming tussen Van de Ven Bouw- en Ontwikkeling, WonenBreburg en de gemeente Tilburg over het schetsplan. Er is dus nog geen sprake van een voorlopig of definitief ontwerp.

Wat is het doel van de inloopavond?

Het doel van de inloopavond is om omwonenden en andere belanghebbenden te informeren over het voorliggende schetsontwerp. In het schetsontwerp is zoveel mogelijk rekening gehouden met de bezwaren uit de buurt op het plan uit 2021. Daarbij worden omwonenden en andere belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen, maar ook om hun opmerkingen op het schetsplan te delen. Tot slot hebben we tot doel om op deze avond een aantal omwonenden en belanghebbenden enthousiast te maken voor het planteam.

Wat is de rol van een planteam?

Een planteam bestaat uit een aantal omwonenden en/of andere betrokkenen rondom een project. Een planteam heeft een adviesrol aan het college van burgemeester en wethouders over het plan Stellenbosch. Het planteam geeft binnen vooraf gestelde kaders en randvoorwaarden adviezen volgens het principe van het gekwalificeerd adviesrecht. Het planteam kan - bijvoorbeeld - advies geven over de inrichting van de buitenruimte Als mogelijke toekomstige gebruikers van het park kan het planteam de initiatiefnemer voorzien van nuttige gebruikstips.

Wat houdt Gekwalificeerd adviesrecht in?

Het planteam geeft een advies volgens het principe van het gekwalificeerd adviesrecht aan het college van burgemeester & wethouders. Dit houdt in dat het advies niet bindend is, maar dat het advies (op onderdelen) wordt overgenomen, óf dat het advies (op onderdelen) gemotiveerd ter zijde wordt gelegd. In alle gevallen ontvangt het planteam de reactie op haar advies schriftelijk. De projectleider leidt de adviezen één op één door naar de projectgroep. In geval er een college- of raadsbesluit genomen gaat worden, gaat dat vergezeld van het advies van het planteam.

Heeft de gemeenteraad van Tilburg al ingestemd met het schetsontwerp?

Nee, de gemeenteraad heeft het schetsplan niet goedgekeurd. Het schetsplan heeft instemming van WonenBreburg en Van de Ven Bouw- en Ontwikkeling B.V.

Hoeveel woningen worden er volgens het schetsontwerp gerealiseerd?

Er worden 72 appartementen in de sociale huur en 24 woningen in de koop gerealiseerd. In totaal 96 woningen. Het appartementengebouw heeft 7 bouwlagen. Ter vergelijking, het plan Puijacker dat eind 2021 werd gepresenteerd telde 164 appartementen en 13 bouwlagen.

Hoe hoog wordt het appartementencomplex?

Het gebouw wordt 7 bouwlagen hoog. Dit betekent tussen de 21-25 meter hoog. De Zuidkaap is met 11 verdiepingen een stuk hoger dan dit schetsplan.

Hoe hoog worden de woningen?

De woningen worden 2 bouwlagen (verdiepingen) en voorzien van een kap. De nokhoogte zal ca. 11 meter zijn.

Wanneer wordt het plan gerealiseerd?

De verwachting is het om het bouwplan te realiseren in 2026/2027 (voorlopige planning).

Hoe wordt parkeren opgelost?

Er worden parkeerplaatsen aangelegd op straatniveau. Aan de oostzijde van het plangebied komt een parkeervoorziening. De grondgebonden woningen aan de westzijde krijgen een parkeerplaats op eigen terrein aan de achterzijde (ontsluiting via Drakenberg). Het aantal parkeerplaatsen is bepaald op basis van de vastgestelde norm. Er geldt betaald parkeren in de omgeving. Bewoners met een parkeerplaats op eigen terrein komen niet in aanmerking voor een parkeervergunning op straat en op straat worden er niet meer vergunningen verleend dan het aantal benodigde parkeerplaatsen volgens de norm. Bezoekers van de bewoners parkeren in de parkeervakken op straat.
Voor fietsen en scooters wordt het voor bewoners in de eigen stalling opgelost en voor bezoekers wordt voor fietsparkeergelegenheid gezorgd.

Wat gaan de woningen kosten?

Exacte prijzen zijn nog niet te noemen, omdat deze pas kort voor start bouw vastgesteld worden. Uitgangspunt is dat de huurwoningen onder de landelijk bepaalde grens blijven voor sociale huurwoningen. In 2024 is de grens maximaal 879,66 euro huur per maand. Alle koopwoningen worden verkocht onder de dan geldende NHG-grens. In 2024 is de NHG-grens 435.000,- V.O.N. De NHG-grens wordt jaarlijks vastgesteld.

Hoe wordt het plan ontsloten?

Het plan wordt ontsloten via de Stellenboschlaan. Door deze ontwikkeling komen er ongeveer 370 autoritten per dag bij. 185 ritten er naartoe en eveneens 185 er vandaan. Dit betekent dat er in het drukste uur ongeveer 15 auto’s vandaan rijden en 15 er naartoe. Heenrijden gaat grotendeels vanaf de Oude Goirleseweg maar kan ook vanaf de Generaal Smutslaan. Wegrijden kan alleen va de Generaal Smutslaan. De bestaande ontsluiting is berekend op een groter programma op deze plek en kan deze hoeveelheid extra verkeer prima verwerken.  Een ontsluiting via de Ringbaan-Zuid is niet haalbaar vanuit verkeerskundig oogpunt. Dit is niet veilig vorm te geven omdat het plan te dicht bij de kruising met de Goirleseweg ligt. Tevens zou verkeer vanaf het westen gebruik moeten maken van de keerlus in de middenberm op Ringbaan Zuid. Dat is een erg onveilige oplossing omdat deze zonder verkeerslichten is geregeld. Extra verkeerslichten kunnen niet worden geplaatst omdat dit de doorstroming op de ringbaan te veel belemmert.

Blijft de achterom van de woningen aan de Oude Goirleseweg aanwezig (Drakenberg)?

Ja, tussen de woningen aan de Oude Goirleseweg en de nieuw te bouwen woningen ligt een achterom. Deze achterom blijft gehandhaafd en is toegankelijk voor autoverkeer (bewoners).

Kan ik me al aanmelden voor één van de koop- en/of huurwoningen?

Voor de koopwoningen kun je je op dit moment nog niet aanmelden. Houd de website en sociale media in de gaten. Zodra Van de Ven Bouw- en Ontwikkeling B.V. in verkoop gaat, wordt dit daar bekendgemaakt. De huurwoningen zullen te zijner tijd via Woning Inzicht worden verhuurd.

Wat gebeurt er met mijn opmerkingen? 

De opmerkingen die tijdens de avond worden in de ‘brievenbus’ verzameld en verwerkt. Het overzicht wordt als onderdeel van het verslag van de avond gedeeld met degene wiens mailadres op de verzendlijst staat. Het overzicht komt ook op de projectensite van de gemeente Tilburg. Het projectteam en het planteam zullen de gemaakte opmerkingen inhoudelijk bespreken.

Komt er nog een tweede inloopavond? 

Ja, er komt nog een tweede inloopavond. Op basis van de verkregen informatie op deze avond, zal in samenspraak met het planteam gewerkt worden aan voorlopig ontwerp (stedenbouwkundig plan). Dit plan wordt tijdens een tweede avond toegelicht.

Kan ik bezwaar maken?

Ja, als de gemeente besluit om een Omgevingsvergunning (voorheen Bouwvergunning) af te geven of het Omgevingsplan (voorheen Bestemmingsplan) aan te passen, dan hoort daar een procedure bij. In deze procedures zijn verschillende mogelijkheden om kenbaar te maken dat je het niet eens bent met het plan. Op dit moment is er nog geen sprake van een besluit.