logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Uitkering aanvragen

Heeft u geen werk en te weinig geld om van te leven? Dan kunt u een (aanvullende) bijstandsuitkering aanvragen. Bij een uitkering horen rechten én plichten. U moet bijvoorbeeld op zoek naar werk zodat u zelf geld kan verdienen.

Bijstandsuitkering aanvragen

Bent u dak- of thuisloos? Ga zonder afspraak naar de balie van Werk & Inkomen (Koningsplein 10). Bent u ondernemer? Maak een afspraak met de afdeling Economie en Arbeidsmarkt. Heeft u de AOW-leeftijd?  Vraag de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen aan. In alle andere gevallen regelt u een uitkering via www.werk.nl.

Meer over de voorwaarden bijstandsuitkering.

Bijstand aanvragen via werk.nl

Bent u 26 jaar of jonger?

Dan kunt u de online aanvraag niet meteen afronden. Het is wel belangrijk dat u zich eerst meldt op werk.nl en daar begint met het invullen van de naw-gegevens (naam, adres, woonplaats) van de aanvraag (E-wwb). Meldingsdatum is later ingangsdatum uitkering. Na het invullen van uw gegevens op werk.nl, maakt u direct via Tilburg.nl een afspraak voor het aanmeldingsgesprek met Werk & Inkomen. Bij het aanmeldingsgesprek krijgt u het aanvraagformulier voor de uitkering.

Het aanmeldingsgesprek

Een medewerker neemt telefonisch contact met u op voor het aanmeldingsgesprek. Let op! Onze medewerkers bellen altijd anoniem (dus zonder nummerweergave).

Tijdens het gesprek krijgt u uitleg over de afhandeling van uw aanvraag en opdrachten voor het vinden van werk. 

Het aanmeldingsgesprek is een belangrijk onderdeel van uw aanvraag. De afspraak wijzigen mag alleen met een dringende reden en maximaal 1 keer. De afspraak afzeggen, vaker wijzigen of helemaal niet verschijnen kan gevolgen hebben voor uw aanvraag.

Afhandeling

Tijdens het aanmeldingsgesprek informeren wij u over de verdere afhandeling van uw bijstandsaanvraag. De wettelijke afhandeltermijn is 8 weken. Soms wordt die termijn verlengd, bijvoorbeeld als meer onderzoek nodig is.