U bevindt zich op:Inwoners /Uitkering / Aanvragen uitkering

Uitkering aanvragen

Heeft u geen werk en te weinig geld om van te leven? Dan kunt u een (aanvullende) bijstandsuitkering aanvragen. Bij een uitkering horen rechten én plichten. U moet bijvoorbeeld op zoek naar werk zodat u zelf geld kan verdienen.

Bijstandsuitkering aanvragen

Bent u dak- of thuisloos? Ga zonder afspraak naar de balie van Werk & Inkomen (Burgemeester Brokxlaan 1680). Bent u ondernemer? Maak een afspraak met de afdeling Economie en Arbeidsmarkt. Heeft u de AOW-leeftijd?  Vraag de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen aan. In alle andere gevallen regelt u een uitkering via www.werk.nl.

Meer over de voorwaarden bijstandsuitkering.

Bijstand aanvragen via werk.nl

  • Ga naar www.werk.nl, log in met uw DigiD en volg de instructies op de website.
  • Na het versturen van het formulier op werk.nl, maakt u via deze website  een afspraak voor het meldingsgesprek met Werk & Inkomen. Doet u dat niet binnen 2 werkdagen, dan moet u zich eerst opnieuw melden op www.werk.nl. Een meldingsgesprek is niet mogelijk als u nog geen bijstandsuitkering heeft aangevraagd.
  • Is er een storing op werk.nl of heeft u vragen over het invullen van het formulier? Neem dan contact op met het UWV.
  • Heeft u geen DigiD? Ga direct naar www.digid.nl voor het aanvragen van DigiD. Bel daarna 14 013 en geef door dat uw DigiD is aangevraagd, zodat een meldingsdatum voor uw uitkering wordt geregistreerd. Binnen 5 werkdagen ontvangt u uw DigiD.

Bent u 26 jaar of jonger

Dan kunt u de online aanvraag niet meteen afronden. Voor alle jongeren geldt eerst een zoektermijn van 28 dagen. Het is wel belangrijk dat u zich meldt voordat u aan de zoektermijn begint. De meldingsdatum is later ook de ingangsdatum van uw uitkering. U start dus uw aanvraag op www.werk.nl en gaat daarna 28 dagen actief op zoek naar werk. Na het invullen van uw gegevens op werk.nl, maakt u via deze website een afspraak voor het meldingsgesprek met Werk & Inkomen. Bewaar alle bewijsstukken van die periode, zoals sollicitatiebrieven en inschrijvingen bij uitzendbureaus. Als u na 28 dagen geen werk hebt gevonden, keert u terug naar werk.nl en kunt u de online aanvraag afronden. Daarna maakt u een afspraak voor het rechtmatigheidsgesprek zoals besproken tijdens het meldingsgesprek met Werk & Inkomen.

Het meldingsgesprek

Het meldingsgesprek vindt plaats bij Werk & Inkomen, Burgemeester Brokxlaan 1680 in Tilburg. Als u met uw partner een uitkering aanvraagt, moet ook uw partner bij de afspraak aanwezig zijn. Zorg dat u tijdens het meldingsgesprek alle bewijsstukken bij hebt met betrekking tot uw inkomen en vermogen en dat van uw partner (bijvoorbeeld loonstroken, bankafschriften waarop het saldo zichtbaar is, kentekenbewijs, etc.).

Tijdens het gesprek krijgt u uitleg over de afhandeling van uw aanvraag en opdrachten voor het vinden van werk. 

Het meldingsgesprek is een belangrijk onderdeel van uw aanvraag. De afspraak wijzigen mag alleen met een dringende reden en maximaal 1 keer. De afspraak afzeggen, vaker wijzigen of helemaal niet verschijnen kan gevolgen hebben voor uw aanvraag.

Afhandeling

Tijdens het meldingsgesprek informeren wij u over de verdere afhandeling van uw bijstandsaanvraag. De wettelijke afhandeltermijn is 8 weken. Soms wordt die termijn verlengd, bijvoorbeeld als meer onderzoek nodig is.