logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

“De steun van een vriendin maakte het verschil”

Iqro (zij/haar, 21) vluchtte als kind met haar ouders, zussen en broer van Somalië naar Nederland. Toen ze in Tilburg kwam wonen, werd ze niet direct geaccepteerd. Maar nu is ze helemaal op haar plek in Tilburg West en doet ze een opleiding tot docent maatschappijleer. In haar verhaal vertelt Iqro hoe anderen haar hebben geholpen in situaties waarin ze ongelijk werd behandeld. Doorbreek discriminatie: dat doen we voor elkaar.

“Toen ik 5 of 6 jaar oud was kwamen we in Tilburg wonen. Als enige Somalische gezin in een wijk vol Nederlanders. Dat zorgde wel voor wat gekke blikken en stomme opmerkingen. Mensen vroegen ons of wij verdwaald waren als we buiten gingen spelen. Of ze geloofden niet dat we in die buurt woonden. Het gebeurde zelfs een keer dat een juf mij naar huis bracht en dat ik telkens moest blijven zeggen ‘ja, ik woon hier echt’.”

“Toch ben ik achteraf blij dat ik daar ben opgegroeid. We werden niet helemaal geaccepteerd en kindjes in de buurt wilden niet altijd met ons spelen. Maar we kwamen van een vluchtelingenkamp direct in de Nederlandse maatschappij terecht en konden snel de taal leren. Bovendien had ik mijn zussen die er altijd voor mij waren.”

Een iftar voor iedereen

“Nu woon ik in Tilburg West, en daar is het heel inclusief. Er is veel meer variatie in culturen en achtergronden. Met de ramadan was er bijvoorbeeld een iftar (een avondmaaltijd) en toen kwamen er allemaal verschillende mensen. Ook Nederlanders die nog nooit aan de ramadan hebben meegedaan. Zo sprak ik een ouder stel. Zij wisten niet eens wat een iftar was en vonden het helemaal geweldig dat dat in West georganiseerd werd.”

“Sommige mensen hebben sterke vooroordelen. Die willen niet omgaan met christenen of moslims. Maar op zo'n avond laat iedereen zijn vooroordelen los en laat iedereen elkaar in hun waarde. Op dat moment bestaat er even geen discriminatie. Dat vind ik echt geweldig.”

Uitgescholden en bespuugd

Helaas ziet Iqro ook momenten en plekken waar discriminatie nog wel voorkomt. “Mijn moeder is een keer helemaal uitgescholden door een man in de bus, puur omdat ze een hoofddoek droeg. Zij was daardoor maanden overstuur. Het moment zelf duurde maar kort, maar het heeft enorm veel impact op haar gehad.”

“Ik heb het zelf ook wel eens meegemaakt", zegt Iqro. “Ik fietste samen met mijn vriendin naar school toen een jongen ons voorbij fietste en op mij spuugde. Ik schrok daar zo erg van. En ik werd boos. Mijn vriendin en ik zijn hem achterna gefietst tot het huis van zijn opa en oma. Toen we het verhaal aan zijn opa vertelde, moest die alleen maar lachen. Het voelde vreselijk.”

Troost en steun

“Gelukkig was mijn vriendin bij mij. Zij haalde direct een zakdoek uit haar tas om het spuug van mij af te vegen. En achteraf kon zij mij troosten. Ook toen we op school waren vroeg ze nog of het ging, en of ik met iemand wilde praten. Ik heb heel veel aan haar steun gehad. Nog steeds trouwens, want we zijn nog steeds supergoede vriendinnen.”

Hoe doorbreek je discriminatie?

Als omstander speelt u een belangrijke rol in het tegengaan van discriminatie. U kunt de situatie doorbreken. U steunt dan het slachtoffer. Zo laten we zien dat discriminatie niet normaal is. 

Weten wat u als omstander kunt doen? Bekijk de tips op de pagina Voor elkaar.

“Niet veel later viel die jongen ons weer lastig op de fiets. Maar deze keer was er een wijkagent in de buurt. Hij sprak die jongen direct aan en vertelde me dat ik het altijd tegen hem kon zeggen als er nog iets gebeurde. Daardoor voelde ik mij een stuk veiliger.”

Lessen voor jong en oud

Als docent maatschappijleer in opleiding wil Iqro leerlingen meegeven om anderen te accepteren zoals ze zijn. “Ik heb wel eens stagegelopen op een basisschool waar de kinderen niet gewend waren aan een juffrouw met een hoofddoek. Zij vroegen dan ‘wat is dat?’ en ‘waarom draag je dat?’. Toen hebben we een les gegeven over verschillende soorten kleding. Die kinderen waren te jong om het heel diepgaand over het geloof te hebben, Maar we konden ze wel leren dat sommige mensen zich anders kleden en dat dat heel normaal is.”

“Dat is denk ik een mooie les voor alle Tilburgers: iedereen is anders, dus laat iedereen gewoon zichzelf zijn op hun eigen manier. Als we dat iedereen - van jong tot oud - meegeven, dan denk ik dat het echt wel goedkomt.”

Discriminatie in Tilburg

Discriminatie is verboden volgens artikel 1 van de Grondwet, maar komt helaas nog steeds voor. Ook in onze stad en dorpen, zoals het verhaal van Shirodj laat zien. Wilt u meer van dit soort verhalen lezen? Of weten wat u kunt doen om discriminatie te doorbreken? Lees dan verder op de pagina Voor elkaar.