Duurzame evenementen
Een evenement of festival duurzamer maken kan op verschillende manieren. Elk evenement of festival kan met relatief kleine maatregelen al impact realiseren. Lees hier wat suggesties om uw evenement te verduurzamen. Kies wat u aanspreekt en binnen de mogelijkheden ligt.
Organisatie
- Benoem een verantwoordelijke voor het thema duurzaamheid en geef deze de rol en verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat duurzame maatregelen de juiste aandacht krijgen.
- Communiceer met uw leveranciers, medewerkers, vrijwilligers, sponsoren en andere begunstigers over uw ambities én vorderingen rondom de verduurzaming van uw evenement en stimuleer ze om hieraan een bijdrage te leveren.
Afval
Hanteer rondom de inzet van materialen het principe refuse-rethink-reduce-reuse-recycle om daarmee zo min mogelijk afval te genereren:
- Wettelijk gezien wordt plastic voor éénmalig gebruik steeds meer verboden. Denk tijdig aan alternatieven voor plastic confetti, streamers of andere toepassingen.
- Maak het programmaboekje digitaal in plaats van op papier.
- Hanteer een verbod op het uitdelen gadgets zowel op als rondom het festivalterrein. Bijvoorbeeld voor flyers, hoedjes, sleutelhangers, stickers etc.
- Ga hierover op tijd in gesprek met belangrijke partners en sponsoren. Laat ze meedenken over alternatieven zoals digitale goodie-bags en maak er een gezamenlijke missie van.
- Streef naar hergebruik van decor en banners, maak banners tijdloos, dus zonder jaartal of speciale actie erop. Daardoor gaan ze langer mee.
- Maak het drinkbekersysteem, volgens wettelijke voorschriften, circulair. Een statiegeldsysteem is hierbij onmisbaar.
- Ga uit van het principe afval = grondstof: Zorg voor een gescheiden inzameling en verwerking van afval. Op termijn zullen de afvoerkosten voor restafval aanzienlijk stijgen.
- Communiceer positief en vraag mensen afval goed weg te gooien.
- Zorg voor medewerkers die actief afval opruimen tijdens uw evenement en die volle bakken snel legen. Dit heeft een psychologisch effect: mensen gooien daardoor minder op de grond.
Water en reiniging
- Zorg voor voldoende watertappunten voor drinkwater. Dat kunnen gewoon kraantjes bij de toiletten zijn. Kraanwater geeft namelijk veel minder CO₂-uitstoot dan gebotteld water en is ook vanuit gezondheidsperspectief noodzakelijk.
- Overleg met je leverancier om toiletten en urinoirs te leveren waarbij waterbesparende maatregelen zijn toegepast
- Gebruik minder milieubelastende schoonmaakmiddelen. Kies bijvoorbeeld voor allesreiniger en sanitair reiniger met een milieukeurmerk zoals het Europees Ecolabel, Der Blaue Engel of Nordic Ecolabel.
- Gebruik geen chloor of bleekmiddel.
Energie
- Voer energiebesparende maatregelen door en beperk de energievraag zo veel mogelijk. Bijvoorbeeld: LED verlichting en apparatuur met hoog energiezuinig label (en dus laag verbruik), en opstart en afbouwprocedures om energiezuinig met licht-, geluid-, koel- en verwarmingsapparatuur om te gaan.
- Maak zoveel mogelijk gebruik van vaste stroomaansluitingen in plaats van aggregaten en zet in op het gebruik batterijen en accu’s om je stroomvraag optimaal en zo duurzaam mogelijk in te richten.
- Is een aggregaat echt nodig, gebruik dan HVO100 diesel als brandstof om de CO2 uitstoot tot wel 80% tot 90% te verlagen.
Mobiliteit
- Stimuleer bezoekers om zoveel mogelijk gebruik te maken van fiets of openbaar vervoer. Zorg voor praktische informatie hierover op je website en social media.
- Regel een bewaakte fietsenstalling en communiceer dat goed.
- Stimuleer leveranciers tot gecombineerde vrachten. Daag ze uit samen te denken hoe ze duurzamer hun diensten kunnen leveren;
- Ontmoedig autogebruik door beperkte parkeerplaatsen of hoge parkeertarieven. Communiceer hier ruim van te voren over en geef laagdrempelige alternatieven, zodat mensen ook de kans krijgen om op een andere manier te reizen of carpoolen te organiseren.
- Werk op basis van combi-tickets (toegang én openbaar vervoer). Benader daarvoor bijvoorbeeld de lokale busmaatschappij
- Zet (elektrische) pendelbussen in.
Catering
- Maak je cateringaanbod (deels) vegetarisch.
- Koop bij voorkeur lokale producten in, dat scheelt uitstoot van vervoer en afval in verpakkingen. Ook het gebruik van seizoenproducten zorgt voor een lagere CO2 uitstoot.
- Kies voor Fairtrade en/of biologische koffie en thee.
- Tap voor het team je eigen flessenwater en schenk frisdrank uit grootverpakkingen.
Bodem en groen
- Besteed aandacht aan het beschermen van flora, fauna en de ondergrond van je evenemententerrein. Neem voldoende maatregelen die je bodem en de natuur beschermen zoals het afschermen van kwetsbare natuur, drukverdelers, houten vlonders en rijplaten.
- Voorkom alle vormen van zwerfafval zoals we bij afval beschreven door zwerfafvalrapers in te zetten.
- Voorkom verontreiniging door afvalwater, door te controleren op lekkages, zoals bij toiletten en cateraars.
Meer informatie
Heeft u vragen of hulp nodig bij het duurzaam maken van uw evenement of festival? Neem dan contact op Frans Verouden (adviseur Green Leisure Group) via 06-26906981 of frans@greenleisure.nl