logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Tilburgse jeugdlintjes

In 2023 zijn maar liefst 14 Tilburgse jeugdlintjes uitgereikt. Daar zijn we als gemeente en VrijwilligersTilburg trots op. Hieronder leest u wie ze ontvingen. 

In 2022 en 2021 kregen 10 kinderen uit de gemeente Tilburg een jeugdlintje. Wie dat waren, leest u via de uitklapblokken.

Tilburgse jeugdlintjes 2023

Aslan Anlar

Aslan Anlar (17) is 4 jaar vrijwilliger bij jongerenorganisatie R-newt in Tilburg-West. Hij helpt mee met het organiseren van sportactiviteiten, kookworkshops, uitstapjes voor de kinderen en jongeren. Hij heeft een passie voor het werken met jonge mensen en zorgt daarbij altijd voor een sfeer van plezier en positiviteit, waarbij iedereen gelijk is. Aslan is een voorbeeldige vrijwilliger die altijd bereid is om een stap extra te zetten. Hij is flexibel en betrouwbaar, en zijn inzet gaat verder dan alleen het bijwonen van geplande evenementen. Hij is altijd bereid om te helpen bij het opzetten van activiteiten, het verzamelen van benodigde materialen en het ondersteunen van andere vrijwilligers. Zijn proactieve houding en teamgeest maken hem een waardevolle aanwinst voor de wijk. Bijzonder aan Aslan is dat hij een persoonlijke groei heeft doorgemaakt, zowel fysiek als mentaal. Hij is gezonder gaan eten en is veel aan sport gaan doen. Hierdoor is hij voor de jongeren in Tilburg-West uitgegroeid tot een positief rolmodel.

Julie van den Berg

In het schooljaar 2022-2023 nam Julie van den Berg (11) veel deel aan vrijwillige activiteiten, om de school (Kind Centrum Christoffel aan de Zouavenlaan in Tilburg) en de buurt te helpen. Zo zat zij o.a. in de kinderraad van deze school. Julie is afgelopen kerst kerstkaarten gaan brengen naar ouderen die bij de Zonnebloem zijn aangesloten en ze heeft de buitenspeeldag mee bedacht voor de wijk Zorgvlied om alle gebieden in de wijk te verbinden. Op eigen initiatief heeft Julie via de kinderraad het thema ‘traktatiebeleid’ op school aangekaart. Haar argumentatie voor dit idee ging over de kansengelijkheid in de wijk. Het ene gezin kon zich een dure traktatie veroorloven, terwijl een ander gezin dat niet kon. Na deze kinderraadvergadering is er besloten dat er niet meer getrakteerd wordt op verjaardagen, maar dat er voortaan een leuke activiteit met de klas wordt georganiseerd om de jarige op die manier in het zonnetje te zetten. Het grootste project waar Julie aan deelgenomen heeft, is het Ontmoetingshuis dat in de wijk Zorgvlied is geopend in samenwerking met R-newt. Ze heeft ideeën van klasgenoten en leeftijdsgenoten verzameld, geschilderd en geknutseld in het buurthuis, de opening mee opgezet en mee vergaderd om te bepalen welke ideeën er wel of niet gebruikt/uitgevoerd konden worden, zodat het een echte ontmoetingsplek kon gaan worden. Met haar inzet, initiatieven en pro-actieve houding is Julie een voorbeeld voor andere kinderen.

Ruben Polt

Ruben Polt (11) is sinds 1,5 jaar actief voor de Stichting Social Kids Tilburg. Deze stichting richt zich op kinderen in de leeftijd van 8 t/m 17 jaar en organiseert activiteiten in de Reeshof om sociale contacten tussen kinderen te bevorderen. Ruben is één van de enthousiaste kinderen binnen de stichting, heeft een persoonlijke groei doorgemaakt en helpt met de organisatie van activiteiten. Hij is een jaar geleden op eigen initiatief begonnen met het ophalen van lege flessen in de buurt om zo geld in te zamelen voor merchandise voor de stichting. De merchandise wordt verkocht door de stichting om zo geld in te zamelen voor activiteiten. Een aantal keren per week loopt Ruben door de wijk en haalt hij lege flessen op om zo tot zijn doel voor merchandise artikelen te komen. In zijn eentje heeft hij al ruim 300 euro op weten te halen en is het eerste merchandise-artikel inmiddels besteld. Ruben heeft zelf uitgekozen wat dit moet worden. Een stressbal in de vorm van een hart met het logo van Social Kids erop (vooral voor kinderen met autisme). Met zijn vrijwillige inzet en zijn persoonlijke groei is hij een voorbeeld voor anderen.

Groep 'Wij zijn 13!'

Nele van Rijen (14), Maartje Boas (13), Chris Vromans (13), Finley Ahlers (13), Finn Verbraak (13, Ellyah Sparen (13), Jasmijn van der Hilst (13), Kaj van de Lisdonk (13), Janske Bernard (13), Sanne Raaijmakers (13) en Tessa Brinkhof (13) zijn samen de groep 'Wij zijn 13!'. Zij organiseerden op 13 mei 2023 het festival Wij zijn 13!  in 013. Een festival door 13-jarigen voor 13 jarigen (iedereen die dit jaar 13 is, was of nog moest worden). 013 Poppodium startte een wervingscampagne en ging op zoek naar een diverse afvaardiging van kinderen/jongeren/ambassadeurs uit de stad: uit verschillende wijken en verschillende scholen. 11 Kinderen hebben zich hiervoor aangemeld. Ze werden de ‘festival bosses’ genoemd. Het zijn allemaal dertienjarigen die niet alleen voor het eerst een festival zonder hun ouders gingen bezoeken, maar dit ook mee hebben georganiseerd. Een dergelijk festival is uniek in Nederland. De kinderen hebben ideeën aangedragen en meegeholpen met het programma maken. Ze hebben het foodplan bedacht, content voor de promotie gemaakt en posters opgehangen op school en op de dag zelf meegewerkt aan de organisatie. Er kwamen 500 kinderen naar het festival en er waren diverse optredens, o.a. van Maan en Bram Krikke. De kinderen/ambassadeurs zijn in het voortraject geïnterviewd door diverse media. Op de dag zelf kwam het jeugdjournaal op bezoek om te filmen.

Tilburgse Jeugdlintjes 2022

Evi verricht sinds 2019 vrijwilligerswerk bij woonzorgcentrum Den Herdgang. Elke vrijdagmiddag is zij aanwezig om te helpen. Zij helpt mee bij activiteiten, dekt de tafel in de huiskamer voor de bewoners, vervoert mensen binnen het woonzorgcentrum en maakt een praatje met de bewoners. In oktober van dit jaar ontving ze al de Jongerenvrijwilligersprijs. Ze is een goede ambassadeur voor het vrijwilligerswerk, want inmiddels heeft ze meer kinderen/jongeren enthousiast gemaakt om te komen helpen bij Den Herdgang. Evi Hendriks ontving het Tilburgs Jeugdlintje tijdens een feestelijke middag op zondag 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.

Manon helpt sinds september 2018 bij de turnlessen van Gymnastiek- en Turnvereniging Dionysius. Inmiddels heeft ze in haar vrije tijd haar assistentenbevoegdheid 1 en 2 behaald via de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Ze assisteert wekelijks tijdens de les op de dinsdagavond en bij de wedstrijdgroepen op de donderdagavond. Al met al steekt ze veel vrije tijd in de club. Zo is ze ook te vinden in T-kwadraat als er opgebouwd moet worden voor een wedstrijd die de club organiseert. Daarnaast is Manon voor het tweede jaar vrijwilligster bij kindervakantiewerk GGHT (Gasthuisring, Goirke, Hasselt Theresia) en offert ze een week vakantie op om kinderen een leuke week te bezorgen vol met activiteiten. Manon Kunzel ontving het Tilburgs Jeugdlintje tijdens de turnles op dinsdag 22 november bij Gymnastiek- en Turnvereniging Dionysius.

Tilburgse Jeugdlintjes 2021

Hannah is een echte bezige bij. Met veel plezier loopt ze minstens eens per week een rondje door de wijk met de afvalgrijper en gele zak. Sinds een aantal jaren assisteert ze bij de turnlessen van haar vereniging Kunst en Kracht. Met veel plezier! Ze was vereerd toen de trainer haar twee jaar geleden vroeg om bij de hogere divisies te komen assisteren. Iedere zaterdag staat ze in de turnhal om de jonge talenten op te vangen bij de brug of bij de afsprong van de balk. Ook is Hannah actief bij Kindervakantiewerk en vrijwilliger bij de Kindertelefoon. 

Abel heeft door de ziekte van zijn zus en een ongeluk van zijn vader al veel meegemaakt op jonge leeftijd. Toch is hij een veerkrachtig kind en helpt hij anderen. Hij helpt zijn moeder met de zorg thuis en doet dat altijd met een glimlach. Zijn buren helpt hij door regelmatig hun hond uit te laten. Ook voor zijn vriendjes in de klas blijft hij behulpzaam. En nog even de juf of meester helpen is geen probleem. Abel staat klaar voor iedereen!

Féline heeft een groot hart voor de natuur en haar omgeving. Het Wilhelminapark noemt zij wel het Vondelpark van Tilburg. Omdat zij zich stoorde aan de rommel die mensen achterlieten, besloot zij in actie te komen. Féline heeft ervoor gezorgd dat de Pak je Zakjebox ook in het Wilhelminapark kwam te staan. 

Ze heeft zelf meegeholpen de paal de grond in te slaan en zorgt er steevast voor dat de box altijd goed gevuld is met papieren zakjes. Kan zij zelf een keertje niet? Geen probleem, zij heeft haar jongere broertje enthousiast gekregen om de box ook met papieren afval zakjes te vullen. Met haar inzet en enthousiasme levert zij een waardevolle bijdrage aan een schone stad, is een voorbeeld voor anderen jongeren.

Lara is een jeugdambassadeur van de Verbeeten Challenge. Lara collecteert, deelt flyers uit en geeft voorlichting. Daarnaast heeft ze samen met haar school meer dan €10.000,-opgehaald voor onderzoek naar kanker. Op school gaf ze ook samen met een vrijwilliger van Verbeeten een spreekbeurt over kanker. Na die spreukbeurt hebben veel klasgenootjes meegedaan aan de sponsorloop. Lara helpt het liefst alle mensen. Zo bakte ze muffins in de coronaperiode en bracht die langs bij eenzame ouderen. Ook haalt ze oude flessen op voor het statiegeld. Dat doneert ze uiteraard weer aan goede doelen. 

Laura heeft door snel handelen haar opa gered! Laura deed samen met opa boodschappen toen hij zich niet goed voelde en plots neerviel. Laura aarzelde niet en rende meteen terug de supermarkt in. Daar wist ze een dokter te vinden die opa meteen kon helpen. Door het snelle handelen van Laura is de schade beperkt gebleven bij haar opa en gaat het nog steeds goed met hem.

Nick doet al vanaf groep 8 vrijwilligerswerk bij het verzorgingshuis de Hertgang van Stichting De Wever. Om het weekend is hij op zaterdag en zondag aanwezig om te helpen. Hij helpt mee in de keuken en speelt ook spelletjes met de bewoners. Het liefst zou Nick nog vaker gaan, maar zijn ouders vinden het ook belangrijk dat hij tijd overhoudt voor school, sport en vrienden. 

De jongste Held met een T is Vik. In groep 2 leerde hij hoe belangrijk de natuur is. Sindsdien is Vik elke woensdag in het park te vinden om afval op te ruimen. Ook zijn vriendjes doen graag mee. Samen gaan ze met hun grijpstok aan de slag om afval op te ruimen. Vik is op jonge leeftijd al bezig om de wereld mooier te maken voor anderen.

Ravi is altijd in zijn eigen buurt te vinden om mensen te helpen. Glas wegbrengen, onkruid weghalen of vuilnis oprapen, hij doet het allemaal. Hij zet zich ook in voor dieren. Zo brengt hij kikkers terug naar de vijver en redt hij jonge vogeltjes. Zijn ouders horen vaak: ‘Kun je Ravi eens langs sturen? Ik kan zijn hulp goed gebruiken.’ 
Buurtbewoners geven hem dan graag iets lekkers of een klein zakcentje voor zijn hulp. Maar voor Ravi hoeft dat. Hij vindt het veel belangrijker dat hij mensen kan helpen.