logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Buurtpreventie

Buurtpreventie helpt om de buurten in de gemeente Tilburg veilig en leefbaar te houden. De vrijwilligers van buurtpreventie werken daarbij samen met onder meer de gemeente, politie en andere buurtbewoners.

Wat is buurtpreventie?

Vrijwilligers van het buurtpreventieteam lopen of fietsen samen door de wijk. Door in de buurt aanwezig te zijn en te praten met buurtbewoners weten ze wat er speelt in de wijk. Het feit dat de vrijwilligers zichtbaar op straat aanwezig zijn schrikt inbrekers en vandalen af. Ook maken de buurtpreventieteams melding van verdachte omstandigheden, zwerfvuil en overlast. Vrijwilligers gaan nooit zelf tot actie over, maar waarschuwen altijd de politie of gemeente.  

Buurtpreventie in Tilburg

In Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout zijn verschillende buurtpreventieteams actief. In Biezenmortel zijn op dit moment nog geen buurtpreventieteams. De gemeente Tilburg is er trots op dat er meer dan 300 mensen actief bezig zijn voor de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk. 

Buurtpreventie dashboard

Het buurtpreventie dashboard geeft inzicht in de meldingen per buurt, wijk en dorp. De informatie uit het dashboard kunnen vrijwilligers van buurtpreventie gebruiken om extra aandacht te geven aan een locatie, tijdstip of soort melding. Hiermee maken we Tilburg nog veiliger

Vrijwilliger worden

Buurtpreventie helpt niet alleen om je buurt veilig en leefbaar te houden, maar is ook nog eens gezellig en leuk. Zo blijf je in beweging en leer je dankzij buurtpreventie andere buurtbewoners kennen. Maar ook de waardering die je als vrijwilliger krijgt van buurtbewoners geeft voldoening. Buurtpreventieteams krijgen daarnaast op verschillende manieren ondersteuning van de gemeente. Er zijn onder meer trainingen en er is een jaarlijkse borrel voor vrijwilligers.  

Aanmelden of meelopen?

Aanmelden kan bij de gemeente door een e-mail te sturen naar buurtpreventie@tilburg.nl of via de wijkagent. Wie uw wijkagent is, kan opgezocht worden via politie.nl of door te bellen met 0900-8844.

Het is ook mogelijk om vrijblijvend een keer mee te lopen met het buurtpreventieteam om zo te ontdekken of buurtpreventie iets voor u is.