WOZ-waarde van uw huis te hoog?

Elk jaar stellen we de WOZ-waarde van uw huis vast. Hiermee berekenen we de onroerendezaakbelasting (OZB). De datum waarop we de WOZ-waarde bepalen (waardepeildatum) ligt wettelijk 1 jaar vóór het belastingjaar. Voor de WOZ-waarden voor belastingjaar 2023 is dat dus 1 januari 2022. De minder harde stijging van huizenprijzen in 2022 heeft daarom nog géén invloed op de WOZ-waarden.

Huizenmarkt

Om de WOZ-waarde te bepalen, kijkt de gemeente naar de huizenmarkt, naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de maanden rond de waardepeildatum. We horen en lezen nu dat de huizenprijzen niet meer hard stijgen. En dat huizen langer te koop staan dan een aantal maanden terug. Echter, de WOZ-waarde loopt achter op de prijsontwikkeling op de huizenmarkt.

Op de waardepeildatum 1 januari 2022 was de hypotheekrente nog laag en de woningmarkt erg oververhit. Dat betekent dat huizen (flink) boven de vraagprijs werden verkocht. Er waren toen ook nog geen hoge energieprijzen. En er was nog geen oorlog in Oekraïne. De invloed van deze ontwikkelingen ziet u dan ook nog niet terug in de WOZ-waarde voor belastingjaar 2023. Dat gaat u volgend jaar pas zien.

Ozb-tarief woningen verlaagd

Omdat de totale OZB-opbrengst ieder jaar ongeveer gelijk moet zijn, past de gemeenteraad ieder jaar het OZB-tarief aan. Bij dalende WOZ-waarden wordt het tarief verhoogd. En zoals nu, bij stijgende WOZ-waarden, wordt het OZB-tarief verlaagd van 0,0849% naar 0,0719%. Zo blijft de opbrengst ongeveer hetzelfde. Mensen zijn vaak bang dat een hogere huizenprijs leidt tot een net zo grote stijging van de onroerendezaakbelasting, maar dat is dus onterecht. De gemiddeld betaalde onroerendezaakbelasting stijgt met de inflatie, en houdt geen verband met de ontwikkeling van de WOZ-waarde.
Bekijk ook de Animatiefilm: waarom stijgt mijn WOZ-waarde? van de Waarderingskamer.

Bezwaar maken is makkelijk

Bent u toch van mening dat de vastgestelde WOZ-waarde niet goed is? Maak dan eenvoudig zelf bezwaar, en laat dit niet te laten doen door een bedrijf. Deze bedrijven zeggen dat het gratis is, maar dat is het niet. De gemeente moet zo’n bedrijf een vergoeding betalen tussen de €295,- en €700,-. Als vervolgens door hun standaardbezwaar uw WOZ-waarde €10.000,- lager wordt, scheelt dit u nog geen euro per maand.

Deze bedrijven bestaan van uw belastinggeld. Dit heeft in 2022 de Nederlandse gemeenten ruim 17 miljoen euro gekost. Dit geld geven wij liever uit aan belangrijke dingen voor de stad en voor u. Zoals een goed wegdek en mooie parken. Regel een bezwaar dus zelf. Dat is heel eenvoudig. De gemeente wil net als u dat uw WOZ-waarde klopt!

Links