logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Conceptverzoek stedelijke ontwikkeling

Als er sprake is van een stedelijke ontwikkeling, gebruikt u het conceptverzoek 'stedelijke ontwikkeling'. Dit zijn grotere, complexe plannen die niet passen binnen het omgevingsplan. Op deze pagina vindt u de richtlijnen uit het beleid van de Gemeente Tilburg die van belang zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling. Een conceptverzoek dient u in op het omgevingsloket, via aanvragen.

Omgevingsloket

Omgevingsloket

Conceptverzoek indienen

Wat levert u aan bij een conceptverzoek

Buitengebied

Volgens de ambitie van de Gemeente Tilburg wordt ingezet op stedelijke verdichting in de huidige bebouwingsconcentraties. Aan de hand van provinciaal beleid wordt bouwen in het buitengebied sterk ontmoedigd. De bouw van woningen is alleen mogelijk in bepaalde gebieden. Zo worden woningen gebouwd op de plekken die daarvoor het meest geschikt zijn. 

Stedelijk gebied

Verdichten in het stedelijk gebied wordt aangemoedigd. De gemeente gaat terughoudend om met verzoeken tot hoogbouw, maar maatwerkoplossingen zijn mogelijk op basis van zorgvuldige afwegingen. 

Omgevingskwaliteit

De gemeente streeft bij nieuwe initiatieven naar een goede ontwerp- en bouwkwaliteit. De identiteit en eigenheid van de bestaande leefomgeving worden door de voortdurende groei van de stad verder uitgebreid. Om tot een goed ontwerp te komen is het belangrijk om te onderzoeken wat de invloed van het ontwerp is op de bestaande omgeving. Hierbij kunt u de volgende vragen stellen:

  • Wat zijn de kwaliteiten van de locatie?
  • Hoe sluit het plan of ontwerp aan op de huidige bebouwing en de openbare ruimte?
  • Wat betekent het initiatief op wijk- en buurtniveau?
  • Hoe creëert het initiatief meerwaarde voor de omgeving?

Wat levert u aan

  • Analyse van stedelijke omgeving en een onderbouwing of, en hoe, uw voorstel hierin past.
  • Een conceptontwerp dat laat zien wat de meerwaarde van het initiatief is binnen de (historische) context. Dit mag een schets zijn en hoeft niet technisch uitgewerkt te zijn.

De gemeente zet zich in voor het behoud en de zorg voor monumenten. Zo zorgen we ervoor dat waardevol erfgoed niet verloren gaat. Dit doen we om cultuurhistorie en ruimtelijk erfgoed te beschermen. Hiervoor is de Routekaart Ruimtelijk Erfgoed opgesteld. In de monumentenverordening is opgenomen dat het verboden is om zonder vergunning een gemeentelijk- of rijksmonument af te breken, te verbouwen of op een andere manier te wijzigen waardoor het wordt ontsierd of in gevaar gebracht. Raadpleeg voor meer informatie de monumentenlijst

In de regels van het omgevingsplan zijn de ter plaatse geldende regels opgenomen waar rekening mee gehouden moet worden. Het omgevingsplan is te vinden via het Omgevingsloket

Wat levert u aan

  • Tekeningen en foto's van het interieur en exterieur

Initiatieven moeten aansluiten op het Woonbeleid en de Stedelijke ontwikkelingsstrategie wonen. Voor mensen met een (toekomstige) zorgvraag zijn ook de Regionale Woonzorgvisie Hart van Brabant en Lokale Paragraaf Woonzorgvisie Tilburg belangrijke regels. 

Betaalbaar

De gemeente hecht veel waarde aan de betaalbaarheid van wonen. Op basis van regionale afspraken en regels is het belangrijk ervan uit te gaan dat in totaal ⅔ van het nieuwbouwprogramma zal bestaan uit betaalbare huur (tot 187 punten onder de Wet Betaalbare huur) en koop ( €390.000, prijspeil 2024). Ook zal 30% van alle nieuwbouw binnen de gemeente sociale huur worden. In het huidige beleid gelden voor nieuwbouw de volgende uitgangspunten:

  • 35% sociale huur en lage middenhuur te bouwen door 1 van de Tilburgse woningbouwcorporaties.
  • minimaal 10% particuliere middenhuur.

Voor de realisatie van woningen door de woningbouwcorporaties wijst de gemeente een van de Tilburgse corporaties toe. De corporaties geven aan in welk prijssegment zij de woningen willen realiseren en welke kwaliteitseisen zij aan de woning stellen. Voor middeldure huurwoningen gelden de regels uit de Wet Betaalbare huur. De gemeente stelt nog een aantal extra voorwaarden, deze zijn opgenomen in de verordening middenhuur

Toekomstbestendige woningen

In het woonbeleid van de gemeente worden extra eisen gesteld aan de kwaliteit van de woningen. Door de toename van ouderen en anderen met een zorgbehoefte zet de gemeente in op passende woningen en woonomgeving. Zo kunnen inwoners zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Er wordt kritisch gekeken naar het toevoegen van studio's en kleine appartementen. Hier liggen vooral kansen wanneer het gaat om bouwen voor een specifieke aandachtsgroep of wanneer kwaliteit van wonen op een goede manier is meegenomen in het ontwerp.

Spreiding

De gemeente vindt het belangrijk dat Tilburg een ongedeelde stad is. Dit betekent dat we de betaalbare woningvoorraad willen verspreiden over de stad. Er word gewerkt aan een goede verdeling van sociale huurwoningen, woonvormen en voorzieningen binnen de gemeente zodat mensen in hun eigen buurt kunnen blijven wonen. 

Beter benutten bestaande woningvoorraad

Wanneer u kansen ziet om de bestaande woningvoorraad beter te benutten is het belangrijk te weten dat de gemeente aan wijzingingen, waaronder splitsing, omzetting en kamerverhuur, regels stelt. Deze vindt u in de huisvestingsverordening. Hierin zijn ook regels opgenomen over de opkoop van woningen. 

Wat levert u aan

  • Een overzicht van het beoogde woonprogramma en waarom u dit programma passend vindt bij de locatie.
  • De beoogde eigendomsvorm en prijsklasse.
  • Een overzicht van het type woningen en plattegronden van deze woningen. Inclusief maatvoering en aantal vierkante meters.
  • Motivatie waarom het initiatief past in de wijk of buurt.

Het uitgangspunt binnen de Gemeente Tilburg is dat het aantal m2 dat verloren gaat, ergens anders wordt gecompenseerd. Meer informatie over de randvoorwaarden met betrekking tot de groeninrichting is terug te vinden in de Stadsnatuurkaart 2040. Voor bomen geldt ook een compensatieregeling en bijdrage regeling. Het beleid hiervoor is terug te vinden in de bomenverordening.

Om Tilburg klimaatbestendig te houden gelden er normen voor waterberging en vergroening. Op eigen terrein geldt een waterbergingsopgave van 60mm/m2 (Programma water en riolering 2024-2027). Voor kleine ontwikkelingen <200m2 verhard geldt een bergingseis van 20mm/m2. Daarnaast geldt, per locatie, een minimale hoeveelheid onverhard oppervlak en beschaduwing:

Gebiedstype%Groen%Verhard oppervlak% Schaduw van bomen
Bedrijventerrein10%90%30%
Stads- en dorpscentrum15%85%40%
Woonwijk40%60%30%
Buitengebied60%40%30%
Hoogbouw40%60%40%

De Gemeente Tilburg heeft ook een duurzaamheidsbeleid. De nieuwbouw van woningen moet daarom voldoen aan de ambities ‘zo veel als mogelijk circulair’ en ‘energieneutraal’ als minimale eisen. Voor de circulariteit hanteert Tilburg de bouwnorm Het Nieuwe Normaal. Een puntensysteem is van toepassing op alle bouwplannen. Het wordt gebruikt om maatregelen te kiezen die belangrijk zijn in de omgeving en in de mogelijkheden van het project.

Wat levert u aan

  • Intekeningen van de mogelijke locaties voor waterberging en onverhard groen oppervlak.

In de Mobiliteitsaanpak 2040 worden de ambities beschreven om Tilburg een fijne stad te maken waar mensen graag wonen, werken en verblijven. Dit heeft het volgende effect op het wegbeheer:

  • Aanleg van snelfietsroutes richting Breda, Waalwijk, Oosterhout, 's-Hertogenbosch en Eindhoven.
  • Creëren van meer ruimte voor voetgangers, aantrekkelijk maken van looproutes en toegankelijkheid voor mindervaliden.
  • Focus op het beter benutten en gebruiken van de bestaande infrastructuur.
  • Het onderhouden van de bestaande infrastructuur. 

Bij initiatieven moet ook altijd rekening gehouden worden met parkeernormen. Meer informatie vindt u in de Nota Parkeernormen Tilburg 2023

De Gemeente Tilburg wil een aantrekkelijke stad zijn waar mensen graag wonen en werken, en waar het voor bedrijven interessant is om zich te vestigen. Het aanbod aan voorzieningen in de stad moet daarom hoogwaardig en aansprekend zijn. Met de beleidsnota Toekomstbestendige werklocaties 2020-2025 zet de gemeente in op de kwaliteit van de werklocaties, het behoud en slim benutten van deze locaties en goede aansluiting op vraag en aanbod. Voor 17 binnenwijkse bedrijventerreinen is de nota Toekomstperspectief binnenwijkse bedrijventerreinen in Tilburg ontwikkeld. Hierin wordt ingezet op het behoud van huidige bedrijfsruimtes. 

Tilburg hanteert ook een detailhandelvisie, uitgebreide informatie hierover vindt u in de Detailhandelvisie 2019. Gebiedsgericht is er ook een visie op horeca. Deze visie wordt gebruikt om de kwaliteiten in de Tilburgse horeca als vernieuwend en bruisend op de kaart te zetten. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het verblijfsaccomodatiebeleid. Het aanbod in logiesaccomodaties is erg klein. Met het verblijfsaccomodatiebeleid wil de gemeente hierop inspelen en het aanbod vergroten.