logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Jong geleerd

Zeker 5 jaar is Jim Jansen al in de weer om zwerfafval op te ruimen. En dat is best heel bijzonder, gezien zijn leeftijd van net 13 jaar.

Er gaat bijna geen dag voorbij, of deze tiener is buiten te vinden. Voorzien van een big shopper en een grijper. Ook in deze corona-tijd zorgt Jim voor een opgeruimde buurt.  

Hij is het liefst hele dagen buiten en verveelt zich geen minuut. Ook niet nu het leven van alledag er totaal anders uit ziet en de scholen gesloten zijn. Jim: "Ik merk wel dat er minder zwerfafval ligt, nu er veel minder mensen op straat zijn en je ook niet in groepjes bij elkaar mag komen. Er zijn ook steeds meer mensen die zwerfafval opruimen, hoorde ik. Maar die heb ik zelf nog niet gezien."

Ongeloof

Jim is er duidelijk over: "Ik vind het heel erg dat mensen hun afval zomaar op de grond gooien. Dat is heel slecht voor de natuur en voor de dieren. En met al dat afval ziet de omgeving er ook heel rommelig uit. Dat is helemaal niet fijn." Het ongeloof klinkt door in zijn stem, als hij vertelt over een man die zijn sigaret in de vijver gooide. "Het is helaas best moeilijk om daar dan iets van te zeggen."  

Waardering

Soms maken groepjes kinderen vervelende opmerkingen, maar gelukkig zijn er vooral mensen die Jim een hart onder de riem steken en hun waardering voor zijn inzet laten blijken. Jim: "Mensen spreken me aan en zeggen dat ze het heel fijn vinden dat ik de rommel opruim. En ze geven me wel eens centjes. Pas nog. Iemand reed speciaal terug met zijn auto en gaf me een euro", lacht hij. "En ik heb zelfs ooit 10 euro gehad."

Afval scheiden

Het afval dat meegaat in de big shopper komt overal vandaan: uit de speeltuin, langs het fietspad, bij de vijver… Jim: "Als mijn vader gaat vissen, ga ik mee met mijn knijper van de gemeente. Dan kan ik het daar ook netjes maken." Aan diversiteit in afval geen gebrek. "Heel veel blikjes energydrank, maar ook nog steeds veel vuurwerk, aanstekers en plastic." Knuffeltjes die hij tegen komt, legt hij ergens neer op een opvallende plek. In de hoop dat de knuffel weer bij de eigenaar terecht komt.

De hele inhoud van de big shopper vervolgens thuis in de kliko? Niets is minder waar. Om zeker te weten dat het soort afval op de juiste plek terecht komt, sorteert hij eerst zorgvuldig alles zelf. "Onze eigen vuilnisbakken zijn zo sneller vol, maar dat is helemaal niet erg", vult moeder Yvonne lachend aan. Oud ijzer levert Jim in bij de metaalhandelaar. Weet hij misschien al wat hij later wil gaan doen? "Een eigen metaalhandel bedrijf oprichten", aldus een glunderende Jim.

Inspireren

Alweer 2 jaar geleden hield Jim een spreekbeurt op school over zwerfafval. Hij vindt het leuk als ook andere kinderen de handen uit de mouwen steken en geen afval op de grond gooien. Jim: "Mijn vriendje wil ook graag gaan ruimen, maar hij heeft nog steeds geen grijper ontvangen. Als kinderen zich vervelen in deze corona-tijd is het misschien wel leuk als ze ook zwerfafval gaan opruimen." Moeder Yvonne: "Onze wereldverbeteraar, dat zit er bij hem al van heel jongs af aan in." Jim:  "Ik word blij wanneer het er weer netjes uit ziet buiten en alles weer schoon is. En het is ook nog eens heel fijn om lekker buiten te zijn", besluit deze ondernemende jongen enthousiast.