logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Ondermijning

Criminelen gebruiken regelmatig hardwerkende inwoners en ondernemers voor hun criminele activiteiten. Bijvoorbeeld door panden te gebruiken voor drugslabs, witwassen en drugsafvaldumping. Zo worden nietsvermoedende inwoners meegetrokken in de onderwereld. Dit noemen ondermijning.

Ondermijning betekent dat criminele activiteiten zich vermengen met legale activiteiten. Ondermijning zorgt voor meer criminaliteit en minder veiligheid in de gemeente. De gemeente Tilburg werkt daarom samen met inwoners, ondernemers, de politie, Platform Veilig Ondernemen (PVO) en verschillende andere organisaties om ondermijning tegen te gaan. 

Melding maken

Alleen met hulp van bewoners en ondernemers kunnen we ondermijning opsporen en aanpakken. Daarom is het belangrijk om altijd melding te maken bij verdachte situaties. Beter een keer te veel, dan een keer te weinig. Melding maken kan op verschillende manieren: 

Wijkagent of BOA

Bespreek het met de wijkagent of BOA. Weet je niet wie jouw wijkagent is? Kijk op www.politie.nl/mijn-buurt/wijkagenten of bel 0900-8844.

Meld Misdaad Anoniem

0800-7000, www.meldmisdaadanoniem.nl

Team Criminele Inlichtingen

Bij signalen over ernstige misdrijven: 088- 6617734,
www.politie.nl/informatie/contact-met-team-criminele-inlichtingen.html

Fixi App

Wilt u melding maken van kapotte verlichting, zwerfvuil of andere problemen met de openbare ruimte? Meldt het via de Fixi App. 

Noodsituaties

In noodsituaties moet u altijd 112 bellen.

Ondermijning in het buitengebied

Steeds vaker zien we dat ondernemers en bewoners in het buitengebied slachtoffer worden van ondermijning. Voorbeelden zijn drugslabs, hennepkwekerijen, drugsafvaldumping, pandverhuur aan criminelen en diefstal van dure (GPS-)apparaten. Door te letten op de onderstaande zes signalen en melding te maken, zorgen we er samen voor dat het buitengebied veilig en leefbaar blijft.

  1. Er zijn weinig tot geen mensen of klanten te zien bij het bedrijf, of de openingstijden zijn vreemd en er is geen website beschikbaar.
  2. Het gebouw of perceel maakt een (af)gesloten indruk, met rolluiken, afgeplakte ramen of hekwerk rondom.
  3. Op vreemde tijdstippen komen er mensen of voertuigen langs, of er zijn korte bezoeken waarbij het doel niet duidelijk is.
  4. Je ruikt vreemde geuren, zoals hennep of een zoete anijsachtige geur (xtc), en er staan luxe voertuigen geparkeerd bij het pand. 
  5. Panden of ruimtes lijken leeg te staan of vertonen tekenen van verloedering.
  6. Er is veel bewaking aanwezig, zoals camera's of waakhonden rondom het gebouw.

Ervaringsverhaal

Hij weet er helaas alles van. Boer Ton en zijn vrouw Janey wonen in het buitengebied van de gemeente Tilburg. Al verschillende keren kregen ze ongenodigd gasten op hun bedrijf en werden dure landbouwvoertuigen meegenomen. 

Lees het verhaal van boer Ton