logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

“Je moet als boer heel alert zijn”

Hij weet er helaas alles van. Boer Ton en zijn vrouw Janey wonen in het buitengebied van de gemeente Tilburg. Al verschillende keren kregen ze ongenodigd gasten op hun bedrijf en werden dure landbouwvoertuigen meegenomen. 

Ondermijning en criminaliteit in het buitengebied komt helaas vaak voor. Boer Ton (niet zijn echte naam) heeft zelfs het gevoel dat het de laatste jaren is toegenomen. Niet alleen hoort hij de verhalen van collega boeren, ook werd hij verschillende malen zelf slachtoffer. Één tractor zag hij nooit meer terug, twee keer vond hij een tractor terug met hulp van GPS. 

Boer Ton: “De criminelen weten heel goed wat ze doen. Ze halen de machines weg en brengen ze eerst naar een afgelegen locatie. Als niemand ze komt ophalen, weten ze dat er geen GPS opzit en kunnen ze de machine meenemen. Vaak naar het buitenland, dan zie je de machine nooit meer.”

Drugscriminelen

Gelukkig voor Ton bleef het voor hem en zijn bedrijf bij diefstal. Maar ook Ton kent de verhalen van boeren die een lege stal wilde verhuren en te maken kregen met drugscriminelen. “Ik weet wel dat dat regelmatig gebeurt. Het verhuren van een lege stal gaat niet zo makkelijk en als er iemand komt met een grote som geld kan dat heel aantrekkelijk zijn. Maar één keer ‘ja’ zeggen en je komt er nooit meer vanaf.” 

Daarom is Ton heel alert. “Je moet als boer heel alert zijn. Regelmatig rijden er auto’s heel langzaam langs of komen ze het erf opgereden. Dan ga je er gelijk naartoe om te vragen wat ze komen doen. Daarnaast melden we verdachte situaties in de buurtapp met boeren uit de buurt. Dat is een heel fijn middel, want in het buitengebied ben je toch meer alleen.”

Hulp vragen

Ton hoopt dat zijn verhaal helpt om ondermijning in het buitengebied tegen te gaan. “Een agrariër gaat niet zo snel om hulp roepen. Daarom is het belangrijk dat bekend is met wie je contact kunt opnemen. Ook als je alleen advies wil over een bepaalde situatie of als iets niet goed voelt. Bijvoorbeeld met de wijkagent of vertrouwenspersoon van de ZLTO. We moeten het toch samen doen.”