Straatintimidatie

‘Hey schatje’ ‘Wat lach je lief’ ‘Hey homo!’ ‘Wel dankjewel zeggen als ik je een compliment geef!’  Bijna alle meisjes, vrouwen en LHBTIQ+ personen zijn weleens op deze manier nageroepen op straat. Deze opmerkingen zijn geen compliment. Het is straatintimidatie. Heb jij hier mee te maken? Meld het! Je helpt er ook anderen mee.

Meld straatintimidatie
Naar het formulier

Ook uitschelden, het sissen naar en het volgen van personen is straatintimidatie. In Tilburg accepteren we dit niet. Straatintimidatie is niet iets dat erbij hoort. Het is niet normaal.

Ben jij het slachtoffer van straatintimidatie? Of heb je het zien gebeuren? Meld het dan. Met jouw melding help je ook anderen. Want als we weten hoe, waar en wanneer straatintimidatie gebeurt, kunnen we beter in actie komen.

Gemeente Tilburg is een campagne en meldpunt begonnen voor straatintimidatie. Als start hiervan waren in de WillemIIpassage voorbeelden van straatintimidatie te horen. Voorbijgangers - vrouwen en mannen - geven een reactie in dit filmpje

Wat is straatintimidatie?

Ongewenste opmerkingen, gebaren en acties die zonder toestemming aan een vreemde op een openbare plaats worden opgedrongen. Bijvoorbeeld nafluiten, sissen, naroepen, nastaren, seksuele gebaren, om seks vragen, hinderlijk volgen, betasten of in het nauw drijven. Het maakt mensen bang, het intimideert.

Straatintimidatie komt het meeste voor bij meisjes, vrouwen en LHBTIQ+ personen. Uit onderzoek blijkt dat 9 van de 10 daders van straatintimidatie mannen zijn.  

Straatintimidatie is een probleem, omdat meisjes, vrouwen en LHBTIQ+ personen zich niet veilig voelen op straat. Vaak passen zij hun gedrag aan in de openbare ruimte. Ze mijden bepaalde plekken, zijn schichtig op straat of passen bijvoorbeeld hun uiterlijk en kleding aan. Dat gaat écht te ver. De schuld en de oplossing ligt bij de veroorzakers en niet bij de mensen die bang gemaakt worden.

Waarom melden?

Jouw melding van straatintimidatie zorgt voor meer zicht op hoe, wanneer en waar straatintimidatie het meeste voorkomt. Met deze gegevens gaan wij gericht actie ondernemen. Bijvoorbeeld meer controles of cameratoezicht. Jouw melding telt dus.

Wanneer meld ik straatintimidatie?

Straatintimidatie meld je tijdens of na het feit. Straatintimidatie meld je als het jou overkomt of als je het ziet. Je kunt een melding doen via deze website maar er zijn meer mogelijkheden. 

 • Voel je je onveilig? Bel dan naar de politie via 0900-8844
 • Bel bij spoed of acute dreiging altijd 112
 • Ben je op zoek naar een luisterend oor? Wil je je verhaal delen over straatintimidatie? Dat kan bij Stichting Stop Straatintimidatie. Bezoek de website van de Stichting Stop Straatintimidatie
 • Gaat wat jij hebt meegemaakt veel verder dan straatintimidatie en is het seksueel geweld? Je kunt anoniem contact opnemen met Centrum Seksueel geweld. Bellen kan 24 uur per dag (0800-0188) of chat via de website. Bezoek de website van Centrum Seksueel Geweld

Waarom een campagne tegen straatintimidatie?

Tilburg wil een stad zijn waarin iedereen met een veilig en fijn gevoel op straat kan lopen. Welke kleding je draagt of op wie je valt, het moet allemaal geen verschil maken. Met deze campagne wil de gemeente Tilburg een duidelijke boodschap meegeven: In Tilburg accepteren wij geen enkele vorm van straatintimidatie. De campagne is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Feniks Emancipatie Expertise Centrum en Stichting Stop Straatintimidatie.

Wat kun je als man doen tegen straatintimidatie?

9 op de 10 plegers van straatintimidatie zijn jongens en mannen. Maar hoewel de meeste daders mannen zijn, zijn de meeste mannen gelukkig geen dader. Wél kan iedere man iets doen tegen straatintimidatie en deel worden van de oplossing. Er wordt nog te vaak gedaan alsof het een vrouwenprobleem is (het slachtoffer de schuld geven), terwijl het wel degelijk een mannenzaak is.

Hieronder een aantal tips voor mannen om bij te dragen aan de oplossing van het probleem. Deze tips zijn specifiek gericht op straatintimidatie tegen vrouwen maar gelden natuurlijk ook voor  LHBTIQ+ personen en andere mensen die op straat worden lastiggevallen.

 1. Vraag een vriendin, zus of partner eens naar haar ervaringen met straatintimidatie. Luister hiernaar, probeer je in haar te verplaatsen en leer ervan.
 2. Praat over dit onderwerp met andere mannen; doorbreek het taboe! Praat met jongens over grenzen, seksualiteit en versieren.
 3. Spreek je vrienden aan op hun gedrag wanneer zij vrouwen lastigvallen, seksistische grappen of opmerkingen maken.
 4. Probeer straatintimidatie en geweld op straat te signaleren. Zie je dat een vrouw zich ongemakkelijk voelt door blikken of gesis van een groepje? Verbreek het contact tussen hen, door in het blikveld van de mannen te gaan staan of een gesprekje aan te knopen met de vrouw. Het hoeft niet eens over de situatie te gaan, het weer is ook een goed onderwerp. Je kunt de mannen zelf ook afleiden, bijvoorbeeld door te vragen hoe laat het is of waar het station is.
 5. Zie je dat een vrouw wordt lastiggevallen op straat? Vraag of ze oké is. Bel bij gevaarlijke situaties 112.
 6. Bied vrouwelijke vrienden aan om mee te lopen of mee te fietsen naar huis.
 7. Ga nooit vlak achter iemand rennen of lopen, vooral niet in het donker. Pas je snelheid aan of steek even de straat over.
 8. Zorg dat je gezicht te zien is (zet je capuchon bijvoorbeeld af) en heb een vriendelijke blik.

Praktijkverhaal

We spraken politieagent Wil van den Boom over straatintimidatie en het Tilburgse nachtleven.

"Tot een uurtje of half twee in de nacht is de sfeer goed in Tilburg. Alcohol en drugs zorgen er natuurlijk wel voor dat mensen wat losser worden. Niet alleen naar ons, maar ook naar andere mensen die op stap zijn. Het Tilburgse nachtleven is gezellig en verloopt meestal rustig. Als we op een avond drie aanhoudingen verrichten is dat veel”, vertelt Wil.

Straatintimidatie

“Straatintimidatie komt veel meer voor dan wij denken. Het wordt vaker niet gemeld, dan wel. Ik geloof ook dat mensen denken ‘ik kan het wel melden, maar wat kan de politie hier mee’. Of dat ze denken dat het niet ‘erg’ genoeg is om te melden. Wat ik tegen kom? Groepen jongens die een meisje naroepen of sissen. Stoer doen onder elkaar.”

Melden

Melden moet veel normaler worden geeft Wil aan. “Nu melden slachtoffers zich vaak spontaan. Als er toevallig net een agent voorbij komt. Dan geeft iemand aan net een vervelende situatie te hebben meegemaakt. We vragen om een signalement. We kunnen cameratoezicht dan vragen aan de hand van dit signalement rond te kijken of ze de dader spotten. Cameratoezicht is echt een heel nuttig middel. Met meer meldingen kan er een beter zicht komen op plekken waar straatintimidatie speelt en kan hier gerichter worden ingezet.”

Heterdaad

“Tijdens mijn dienst zit ik vaak op de fiets. We fietsen rond in het uitgaansgebied. Soms hoor je dan een jongen verderop roepen ‘Hey! Hoer!’. Een jong meisje reageert daar op. We gaan er op af en we spreken hem aan op zijn gedrag of we vragen hem de stad te verlaten. Dat is dan ook het enige dat we kunnen doen. Wordt het erger? Er wordt bijvoorbeeld in de billen of borsten geknepen? Dan kunnen we hem aanhouden. Aanranding is een strafbaar feit. Dat gaat verder dan intimidatie. Ik hoop dat straatintimidatie ook strafbaar wordt. En voor nu zeg ik vooral, melden, melden, melden.”

Slachtofferhulp

Straatintimidatie kan heel ingrijpend zijn. Weet dat je niet alleen staat. Om dit te kunnen verwerken is er hulp beschikbaar. 

Herstelmeter Mirror App

De Herstelmeter van Slachtofferhulp Nederland brengt jouw stressklachten en herstel in kaart. 

Slachtofferhulp

Bij slachtofferhulp Nederland kun je ook terecht voor emotionele steun en hulp bij een strafproces.

Blauwe maan

Blauwe Maan is een Tilburgse organisatie die professionele hulp biedt als jij of iemand uit jouw omgeving te maken heeft gehad met onvrijwillige seks, seksueel misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag.