Straatintimidatie is een probleem, ook in Tilburg. Straatintimidatie omvat alle ongewenste opmerkingen, gebaren en acties die zonder toestemming aan een vreemde op een openbare plaats worden opgedrongen.
Meld straatintimidatie
naar het formulierInformation in English
EnglishDenk bij straatintimidatie aan nafluiten, sissen, naroepen, nastaren, seksuele gebaren, om seks vragen, hinderlijk volgen, betasten of in het nauw drijven. Vrouwen, personen uit de LHBTIQA+ community, mensen met een beperking, migratieachtergrond of religieuze uitingen hebben te maken met straatintimidatie. Tilburg wil een stad zijn waar iedereen zorgeloos over straat kan. En daar hebben we jou bij nodig.
Als omstander speel je een belangrijke rol als het gaat om het stoppen van straatintimidatie, maar veel omstanders weten niet hoe ze moeten ingrijpen of durven het niet. Jij kunt de situatie doorbreken. Een luisterend oor, bescherming of mentale ondersteuning bieden. Zonder jou staan slachtoffers er helemaal alleen voor.
Dit zijn de tips van Stichting Stop Straatintimidatie om op een veilige manier in te grijpen.
Observeer de situatie. Kun je op een veilige manier ingrijpen? Ook jouw aanwezigheid kan degene die geïntimideerd wordt een veiliger gevoel geven.
Door af te leiden breng je de aandacht op een veilige manier naar jou en doorbreek je de situatie. Bijvoorbeeld door te vragen waar het station is. Ken je de pleger of het slachtoffer niet, dan kan je ook doen alsof. Door middel van een vraag of smoesje kan je vragen of iemand mee wil lopen.
Het kan voorkomen dat je je niet veilig genoeg voelt om in te grijpen. Kijk of je een beveiliger, medewerker of iemand met autoriteit kunt vragen om te helpen. Je kunt ook een andere omstander aanspreken en samen de pleger en/of slachtoffer benaderen.
Je kunt iemand die geïntimideerd wordt enorm helpen met een eenvoudige vraag als 'ben je oké?', ook wanneer de pleger al weg is. Je toont jouw aanwezigheid en je keurt het gedrag van de pleger af. Je steunt het slachtoffer door te bevestigen dat wat je zag niet normaal is. Als je je er veilig bij voelt, kan je ook de pleger aanspreken.
Maak een filmpje, een foto, schrijf een kenteken op, onthoud kenmerken van de pleger. Dit kan helpen bij het maken van een melding.
Zie je straatintimidatie gebeuren of overkomt het je? Je kunt het melden. Zie hieronder meer informatie.
Ben jij het slachtoffer van straatintimidatie? Of ben je omstander en heb je het zien gebeuren? Meld het dan. Met jouw melding help je ook anderen. Als we bij Gemeente Tilburg weten waar en wanneer straatintimidatie gebeurt, kunnen we beter actie ondernemen. Zo hebben we beter zicht op de hotspots, maar kunnen wij ook beter handhaven op het specifieke probleem. Bijvoorbeeld door meer controles of extra cameratoezicht.
Gaat wat jij meemaakt verder dan straatintimidatie en is het seksueel geweld, of wil je om advies vragen voor jezelf of een ander? Dan kun je anoniem contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld: bellen kan 24 uur per dag (0800-0188) of ook kun je chatten op de website.
Straatintimidatie kan heel ingrijpend zijn. Weet dat je er niet alleen voor staat. Er is hulp beschikbaar om je te helpen dealen met de gevolgen van straatintimidatie.
Bij Slachtofferhulp Nederland kun je ook terecht voor emotionele steun en hulp bij een strafproces.
Wil je meer informatie over het onderwerp of weten wat jij er nog meer mee kan doen? Dat kan bij Stichting Stop Straatintimidatie. Ook kan je bij de stichting je verhaal delen.
Fairspace creëert een veilige openbare ruimte voor iedereen door een einde te maken aan grensoverschrijdend gedrag. Ze bieden gratis trainingen aan en voeren op verschillende manieren campagne.
Blauwe Maan is een Tilburgse organisatie die professionele hulp biedt als jij of iemand uit jouw omgeving te maken heeft gehad met onvrijwillige seks, seksueel misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Bij Emancipatie- en expertisecentrum Feniks kun je terecht voor informatie over onder andere vrouwenemancipatie. Ook geven ze workshops op het gebied van omstanderinterventie, privileges en mannenemancipatie.
RADAR is de Tilburgse anti-discriminatievoorziening en valt onder het overkoepelende discriminatie.nl. Op de website vind je meer informatie over discriminatie en ongelijke behandeling en wat je daar tegen kan doen.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.