logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Straatintimidatie

Straatintimidatie is een probleem, ook in Tilburg. Vrouwen, personen uit de LHBTIQA+ community, mensen met een beperking, migratieachtergrond of religieuze uitingen worden vaak lastig gevallen op straat en beperkt in hun vrijheid. Tilburg wil een stad zijn waar iedereen zorgeloos over straat kan. En daar hebben we jou bij nodig.

CTA straatintimidatie

Meld straatintimidatie

naar het formulier
Posters aan een muur uit de campagne tegen straatintimidatie

Straatintimidatie omvat alle ongewenste opmerkingen, gebaren en acties die zonder toestemming aan een vreemde op een openbare plaats worden opgedrongen. Denk aan nafluiten, sissen, naroepen, nastaren, seksuele gebaren, om seks vragen, hinderlijk volgen, betasten of in het nauw drijven.

Straatintimidatie is een probleem, omdat mensen zich hierdoor niet veilig voelen op straat. Vaak passen ze hun gedrag aan op straat. Ze mijden plekken, zijn extra alert of veranderen hun uiterlijk en kleding om de kans op intimidatie te verkleinen. Onacceptabel natuurlijk, iedereen moet zich veilig voelen op straat.

Als omstander speel je een belangrijke rol als het gaat om het stoppen van straatintimidatie. Jij kunt de situatie doorbreken. Een luisterend oor, bescherming of mentale support bieden. Zonder jou staan slachtoffers er helemaal alleen voor.

  1. Zie je dat iemand lastig gevallen wordt op straat? Een simpele check-up in de vorm van ‘ben je oké?’ kan een enorm verschil maken.
  2. Probeer de situatie te doorbreken. Verbreek het contact tussen pleger en slachtoffer, bijvoorbeeld door in het blikveld van de pleger te gaan staan of een gesprekje aan te knopen met het slachtoffer. Het hoeft niet eens over de situatie te gaan, het weer is ook een goed onderwerp. Je kunt de pleger zelf ook afleiden, bijvoorbeeld door te vragen hoe laat het is of waar het station is.
  3. Vallen je vrienden iemand lastig? Spreek ze aan op hun gedrag.
  4. Voelt een van je vrienden zich onveilig op straat? Bied aan om diegene naar huis te brengen.
  1. Vraag mensen uit je omgeving eens naar hun ervaringen met straatintimidatie. Luister hiernaar, probeer je in het verhaal te verplaatsen en leer ervan.
  2. Praat over dit onderwerp met andere mensen in je omgeving; doorbreek het taboe. Praat over het aangeven van grenzen, seksualiteit en versieren.
  3. Ga nooit vlak achter iemand rennen of lopen, vooral niet in het donker. Pas je snelheid aan of steek even de straat over.
  4. Zorg dat je gezicht te zien is (zet je capuchon bijvoorbeeld af) en heb een vriendelijke blik.

Ben jij het slachtoffer van straatintimidatie? Of ben je omstander en heb je het zien gebeuren? Meld het dan. Met jouw melding help je ook anderen. Als we bij Gemeente Tilburg weten waar en wanneer straatintimidatie gebeurt, kunnen we beter actie ondernemen. Bijvoorbeeld door meer controles of extra cameratoezicht.

Straatintimidatie meld je tijdens of na het feit. Straatintimidatie meld je als het jou overkomt of als je het ziet. Je kunt een melding doen via deze website maar er zijn meer mogelijkheden. 

Gaat wat jij meemaakt verder dan straatintimidatie en is het seksueel geweld, of wil je om advies vragen voor jezelf of een ander? Dan kun je anoniem contact opnemen met Centrum Seksueel geweld: bellen kan 24 uur per dag (0800-0188) of ook kun je chatten op de website. Bezoek de website van Centrum Seksueel Geweld

Straatintimidatie kan heel ingrijpend zijn. Weet dat je er niet alleen voor staat. Er is hulp beschikbaar om je te helpen dealen met de gevolgen van straatintimidatie.

Herstelmeter Mirror App

De Herstelmeter van Slachtofferhulp Nederland brengt jouw stressklachten en herstel in kaart.

Slachtofferhulp

Bij slachtofferhulp Nederland kun je ook terecht voor emotionele steun en hulp bij een strafproces.

Blauwe maan

Blauwe Maan is een Tilburgse organisatie die professionele hulp biedt als jij of iemand uit jouw omgeving te maken heeft gehad met onvrijwillige seks, seksueel misbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Stichting Stop Straatintimidatie

Wil je je verhaal delen over straatintimidatie? Dat kan bij Stichting Stop Straatintimidatie.

Verhalen uit de stad

Aldwin, jongerenwerker bij R-NEWT, ziet straatintimidatie vanuit verschillende perspectieven, van slachtoffers tot plegers. Met een positieve kijk en goede gesprekken probeert hij jongeren bewust te maken van hun rol in het verhaal.

Lees het verhaal van Aldwin

Voor vrouwen kan de straat onveilig aanvoelen. Nada kent de jungle op haar duimpje en heeft haar manier gevonden om deze, vaak gehuld in capuchon, te navigeren.

Lees het verhaal van Nada

Noelle is journalist en activist. Via haar organisatie ReclaimNL vraagt ze met campagnes aandacht voor seksuele intimidatie in Nederland. Al voelt het soms als een druppel op een gloeiende plaat, toch blijft ze vechten voor een veilige straat.

Lees het verhaal van Noelle

De straat is een kwetsbare plek voor kwetsbare groepen. Niemand begrijpt dit beter dan Max. Als onderdeel van de LHBTIQA+ community weet de jonge Tilburger dat de openbare ruimte niet voor iedereen even vrij is.

Lees het verhaal van Max