Tilburg Schoon

Voor een schoon Tilburg zorgen we samen, want een schoon Tilburg is van ons allemaal. De gemeente reinigt de stad (straten, straatmeubilair, borden, speeltoestellen) en zorgt voor goede voorzieningen. Tilburgers en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Samen gaan we zo zwerfafval tegen.

Ideeën gevraagd voor 2020

Zwerfval in en rond de stad wordt een steeds groter probleem, ook in Tilburg. De gemeente zet zich iedere dag in om de stad schoon te houden. Ook de vele vrijwilligers helpen daar aan mee. Een schone stad is iets wat de gemeente niet alleen kan realiseren. Dat doen we sámen. Er zijn genoeg mensen in de stad die zich willen inzetten en goede ideeën hebben om zwerfval te voorkomen, te verminderen of te verwijderen. Naar die ideeën zijn we op zoek. Er is subsidiegeld beschikbaar voor het uitvoeren van die ideeën. Dus, heb jij een goed idee dat bijdraagt aan een schoner Tilburg? Een idee dat je zelf of samen met anderen nog dit jaar gaat uitvoeren? Dien het dan uiterlijk 14 februari in via schoon@tilburg.nl. Denk gerust groter dan je eigen straat! Met elkaar zorgen we voor een schoon en leefbaar Tilburg.

Wie?

Individuele en groepsacties zijn welkom. Ook bedrijven, verenigingen of wijkraden kunnen een idee indienen (met uitzondering van aannemers die al voor de gemeente werken in het kader van zwerfafval).

Wanneer?

Een idee indienen kan tot 14 februari 2020 via het mailadres schoon@tilburg.nl. Je krijgt binnen 2 weken een reactie. Als je idee is goedgekeurd en het budget wordt toegekend, dan moet de actie in 2020 worden uitgevoerd. Zolang er budget is, kunnen ideeën worden toegekend. Via deze site tilburg.nl wordt bekend gemaakt wanneer het budget voor 2020 op is.

Bigbelly's

Tilburg is vanaf november 2019 37 Bigbelly’s rijker. Er stonden er al 10. Deze 47 afvalbakken met slimme snufjes zoals ingebouwde pers, software die aangeeft wanneer de bak vol is en een zonnepaneel van 40 watt voor de duurzame stroomvoorziening, helpen in de strijd tegen zwerfafval. De Bigbelly dankt zijn naam aan het volume. Er kan maar liefst 625 liter afval in. Dit is 8 keer zoveel als in een 'gewone' afvalbak (70 liter). De inwerpopening is te openen met een voetpedaal en zit op een hoogte zodat ook mensen in een rolstoel er gemakkelijk bij kunnen. Er staan 25 Bigbelly’s in Centrum/Piushaven, 3 op de Heyhoef, 3 op het Wagnerplein, 1 in Berkel-Enschot, 1 op het Buurmalsenplein, 1 op de Dalempromenade, 2 op het Olympiaplein (Stappegoor) en 1 in de Muzentuin.

Gratis zwerfafvalgrijpers

De gemeente veegt de straten, maar niet overal even vaak. Steeds meer mensen ruimen op in hun eigen omgeving. De gemeente verstrekt hiervoor gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Interesse? Stuur een mail met uw naam, adresgegevens en telefoonnummer naar info@groenxtra.nl of bel 013 464 17 00.

Woon je in de Reeshof? Bestel de schoonmaakset van via de link op de website van de bende van de reeshof.

Grotere plannen? Bijvoorbeeld met een groep het park of de buurt schoonmaken? Stuur een mail naar schonestad@tilburg.nl of bel 013 542 90 77.

Vrijwilligers aan het woord

In Tilburg zijn veel vrijwilligers aan het werk om de stad groener te maken. Ronald van de Pol en Niek Veltman uit Loven-Besterd bijvoorbeeld. Je leest hun verhaal via onderstaande link.

Landelijke opruimacties

Meedoen met een landelijke opruimacties? Dat kan. Meer informatie op: