Tilburg Schoon

Voor een schoon Tilburg zorgen we samen, want een schoon Tilburg is van ons allemaal. De gemeente reinigt de stad (straten, straatmeubilair, borden, speeltoestellen) en zorgt voor goede voorzieningen. Tilburgers en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Samen gaan we zo zwerfafval tegen.

Tilburg Schoon Challenge

Tilburg de Schôônste stad van ’t laand? Ga de uitdaging aan: verzamel en registreer zoveel mogelijk afval! Behoor jij tot de top 3? 

Tilburgse afvalrapers kunnen tijdens hun raaprondje afval verzamelen en registreren in de Litterati app. Zo werken ze mee aan het wereldwijd in beeld brengen van het zwerfafval, wat helpt om het probleem bij de bron aan te pakken. De app werkt simpel: fotografeer een stuk afval, tag het desgewenst en upload de foto. Natuurlijk niet vergeten het stuk afval daarna ook daadwerkelijk op te ruimen.  

Volg de stappen en doe mee

  1. Download de Litterati app
  2. Maak een account aan
  3. Ga naar uitdagingen
  4. Vul de code in: 306916
  5. Sta meldingen toe
  6. Ga de uitdaging aan en maak kan op mooie prijzen!

De prijzenkast

1e prijs: Een cadeaubon voor het tuincentrum t.w.v. 50 euro
2e prijs: Een exclusief vogelhuisje, beschilderd door kunstenaar Erik Veldmeijer
3e prijs: Een bloembollenpakket

De challenge loopt van 1 t/m 30 november 2020. De eindstand wordt bepaald op maandag 30 november om 17 uur. De winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs staan in de top 3 van de Tilburg Schoon Challenge in de Litterati app. Prijzen zijn niet inwisselbaar tegen contanten.

Bigbelly's

Tilburg is vanaf november 2019 37 Bigbelly’s rijker. Er stonden er al 10. Deze 47 afvalbakken met slimme snufjes zoals ingebouwde pers, software die aangeeft wanneer de bak vol is en een zonnepaneel van 40 watt voor de duurzame stroomvoorziening, helpen in de strijd tegen zwerfafval. De Bigbelly dankt zijn naam aan het volume. Er kan maar liefst 625 liter afval in. Dit is 8 keer zoveel als in een 'gewone' afvalbak (70 liter). De inwerpopening is te openen met een voetpedaal en zit op een hoogte zodat ook mensen in een rolstoel er gemakkelijk bij kunnen. Er staan 25 Bigbelly’s in Centrum/Piushaven, 3 op de Heyhoef, 3 op het Wagnerplein, 1 in Berkel-Enschot, 1 op het Buurmalsenplein, 1 op de Dalempromenade, 2 op het Olympiaplein (Stappegoor) en 1 in de Muzentuin.

Gratis zwerfafvalgrijpers

De gemeente veegt de straten, maar niet overal even vaak. Steeds meer mensen ruimen op in hun eigen omgeving. De gemeente verstrekt daarvoor gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Interesse? Stuur een mail met uw naam, adresgegevens en telefoonnummer naar schoon@tilburg.nl.

Woont u in de Reeshof? Bestel de schoonmaakset via de link op de website van de bende van de reeshof.

Grotere plannen? Bijvoorbeeld met een groep het park of de buurt schoonmaken? Stuur een mail naar info@groenxtra.nl of bel 013 464 17 00.

Vrijwilligers aan het woord

In Tilburg zijn veel vrijwilligers aan het werk om de stad groener te maken. De 13-jarige Jim bijvoorbeeld of Ronald van de Pol en Niek Veltman uit Loven-Besterd. En Carin van Voorst uit Tilburg Noord. En de 'prikkelateurs', zij houden het Spoorpark schoon. Je leest hun verhalen via onderstaande links.

Landelijke opruimacties

Meedoen met een landelijke opruimacties? Dat kan. Meer informatie op: