Tilburg Schoon

Voor een schoon Tilburg zorgen we samen, want een schoon Tilburg is van ons allemaal. De gemeente reinigt de stad (straten, straatmeubilair, borden, speeltoestellen) en zorgt voor goede voorzieningen. Tilburgers en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Samen gaan we zo zwerfafval tegen.

Bigbelly's

Tilburg is vanaf november 2019 37 Bigbelly’s rijker. Er stonden er al 10. Deze 47 afvalbakken met slimme snufjes zoals ingebouwde pers, software die aangeeft wanneer de bak vol is en een zonnepaneel van 40 watt voor de duurzame stroomvoorziening, helpen in de strijd tegen zwerfafval. De Bigbelly dankt zijn naam aan het volume. Er kan maar liefst 625 liter afval in. Dit is 8 keer zoveel als in een 'gewone' afvalbak (70 liter). De inwerpopening is te openen met een voetpedaal en zit op een hoogte zodat ook mensen in een rolstoel er gemakkelijk bij kunnen. Er staan 25 Bigbelly’s in Centrum/Piushaven, 3 op de Heyhoef, 3 op het Wagnerplein, 1 in Berkel-Enschot, 1 op het Buurmalsenplein, 1 op de Dalempromenade, 2 op het Olympiaplein (Stappegoor) en 1 in de Muzentuin.

Gratis zwerfafvalgrijpers

De gemeente veegt de straten, maar niet overal even vaak. Steeds meer mensen ruimen op in hun eigen omgeving. De gemeente verstrekt daarvoor gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Interesse? Stuur een mail met uw naam, adresgegevens en telefoonnummer naar schoon@tilburg.nl.

Woont u in de Reeshof? Bestel de schoonmaakset via de link op de website van de bende van de reeshof.

Grotere plannen? Bijvoorbeeld met een groep het park of de buurt schoonmaken? Stuur een mail naar info@groenxtra.nl of bel 013 464 17 00.

Vrijwilligers aan het woord

In Tilburg zijn veel vrijwilligers aan het werk om de stad groener te maken. De 13-jarige Jim bijvoorbeeld of Ronald van de Pol en Niek Veltman uit Loven-Besterd. En Carin van Voorst uit Tilburg Noord. Je leest hun verhalen via onderstaande links.

Landelijke opruimacties

Meedoen met een landelijke opruimacties? Dat kan. Meer informatie op: