logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Ondernemen in Tilburg West

Het aantal actieve wijkbewoners die de buurt schoon houdt neemt alsmaar toe. Zoals Emile Joosten. Voorzien van kar en grijper vind je hem bijna dagelijks bij het Wandelbos en de Rueckertbaan. En ondernemer Ali Isiksoy van Nur Doner in Tilburg West. Samen met de hele familie zorgt hij voor een visitekaartje in de wijk. Een ‘schôn’ gesprek op locatie in de Brunostraat.

“Al rapend ben ik vanuit het Wandelbos hier naartoe gewandeld”, begint Emile zijn verhaal. De opbrengst mag er wezen. Een zak vol met vooral blikjes en flesjes. “Ik schat zo’n 280 stuks”, zegt Emile veelbetekenend. Hij woont tegenover het Wandelbos en begon ruim 2 jaar geleden met het opruimen van zwerfafval. Emile: “Ik ergerde me ontzettend aan de rotzooi. Een collega van mijn vrouw attendeerde mij op de mogelijkheid voor het aanvragen van een grijper.” 

Niet te tillen

De hoeveelheid aan afval die hij steeds opruimt is zoveel, dat de zakken afval niet meer te tillen zijn. En dus stuurt hij een berichtje naar de gemeente met de vraag voor een karretje. “Mijn vraag kwam terecht bij Chantal van Raak van de Diamant Groep. En kijk nou eens wat ik voortaan bij me heb. Soms stoppen medewerkers van de Diamant zelfs om te vragen waar ik dat mooie karretje vandaan heb”, lacht hij. 

Visitekaartje

Al ruim 20 jaar zit ondernemer Ali Isiksoy in de Brunostraat met zijn zaak. “Lang geleden kregen wij wel eens een melding van de gemeente over afval op straat. Maar dat behoort echt tot het verleden. Wij zijn een familiebedrijf. En met z’n allen ruimen we hier 1 tot 2 keer per week het afval op. En dat stopt niet bij de stoep voor onze zaak. Ook de tuintjes van de huizen hier aan de overkant nemen we dan mee. Want een schone buurt is wel een visitekaartje voor je bedrijf. Het geeft zoveel meer uitstraling aan je zaak en het nodigt meer uit. Daar zou elke ondernemer zich bewust van moeten zijn.”
De buurt is blij met de actieve ondernemer. “Een schone buurt triggert mensen ook meer om het schoon te houden. In het begin keken bewoners wat verrast, toen we het afval uit hun tuintjes plukten”, lacht Ali. “Maar inmiddels kennen ze het en zijn ze er heel blij mee.”

Verrassende vangst

Wie zoekt, zal vinden. En dat gebeurde ook. Op één van de schoonmaakrondes van Emile, stuitte hij op ‘iets’ dat achter een elektriciteitskastje verstopt zat. Het bleek een brillenkoker. “Ik wist niet wat ik zag, toen ik het opende. Er zat een Rolex horloge in. Ik heb het laten onderzoeken op echtheid. Helaas, het bleek een nep-exemplaar”, aldus een lachende Emile. “Maar toch, het blijft een leuke anekdote.”

Jong geleerd

Geen afval weggooien op straat, dat begint bij de opvoeding van kinderen. Daar zijn beide heren het volledig over eens. Ali: “Toen de scholen tijdens coronatijd gesloten waren, merkte je dat echt. Er was een stuk minder afval.” “Heel herkenbaar”, haakt Emile aan. “Hetzelfde verhaal bij het fietspad langs de Zeven Geitjes. Daar is het normaal vrij druk met scholieren.”

Goede voorbeeld

Toch steken ook steeds meer kinderen de handen uit de mouwen. Op eigen initiatief. Of, zoals Ali vertelt, vanuit school. “Een leerkracht van een school hier in de buurt, ruimt regelmatig met een paar kinderen de troep op. Rondom school maar ook in de omgeving van het crematorium. Dat is geweldig en zo geven ze gelijk het goede voorbeeld.” 
Emile: “En dan heb je nog al die andere initiatieven zoals World Clean-up Day, Nederland Schoon…” “En de jaarlijkse actie van Tilburg University om heel de Lovense Kanaaldijk schoon te maken”, vult Ali aan. “Daar doen wij ook altijd aan mee.”

Drive

Kinderen uitleggen waarom je geen afval op de grond gooit. Wat dit doet met de natuur en de leefomgeving. Hen laten beseffen dat het anders moet en kan. Dat verhaal mag wat Emile en Ali betreft nog veel vaker klinken op basisscholen. “En mocht het nodig zijn, dan willen we best eens langs komen, om kinderen daarover te informeren. Want het is zo belangrijk dat kinderen anders om leren gaan met afval.” 
Hoe dan ook, de heren gaan door met hun goede werk. “En elke week komt Diamant de zakken gratis ophalen”, vertelt Emile. “Regelmatig eten ze hier dan gelijk ook een broodje”, lacht Ali. 

Afval melden kan via de Fixi app