Haar enthousiasme, humor en positieve levenshouding zijn aanstekelijk. Ze glundert wanneer ze praat over haar containerparkje aan de Caspar Houbenstraat. Als adoptant zorgt bewoonster Cora Geerings ervoor dat het containerparkje er steeds weer netjes bij staat. Dat is hard nodig, want elke dag ligt er van alles naast de containers. Ontmoedigend? Integendeel, het levert haar heel veel op.
Haar oog viel op een oproep voor containeradoptanten. Cora was gelijk om. “Het is me met de paplepel ingegoten om je mouwen op te stropen en iets te betekenen voor de maatschappij. En dus heb ik me direct aangemeld.” Sinds begin dit jaar ontfermt ze zich over het containerpark in haar straat. “Elke keer denk ik, ‘hoe ziet mijn adoptant er vandaag uit?’, lacht ze.
Cora: “Containers hebben een aantrekkingskracht op mensen. Mensen brengen of halen er iets.” Vergezeld van de boodschappenkar van haar overleden schoonvader, gaat Cora aan de slag. “Van de gemeente kreeg ik een pakket met vuilniszakken, een bezem, blik en veger en nog wat spulletjes. Die zitten allemaal in mijn kar. Behalve de gekregen zak stroopwafels, die heb ik natuurlijk allang op”, knipoogt ze. “Je wilt niet weten wat ik allemaal tegenkom. Klokken, matrassen, manden vol wol en breinaalden, serviesgoed, kleding en soms complete inboedels. Vandaag staat er zelfs een kinderwagen naast de container.”
Gevonden serviesgoed gaat bij Cora in de vaatwasser. Dat brengt ze daarna naar La Poubelle. Ook andere vondsten maakt ze schoon. “Vaak zijn spullen nog zo goed. Dan is het toch zonde om het zomaar weg te gooien. Ik bedenk dan wie ik er blij mee kan maken en anders breng ik het naar de kringloop. Een tijdje terug vond ik zelfs een gitaar.” Glasscherven en ander afval veegt ze netjes op en verdwijnen in de afvalzak. “Ik kan dan zo blij zijn als het er weer netjes bij staat”, aldus een stralende Cora. “En ondertussen ben ik zo nooit alleen. Soms ben ik helaas even niet zo goed ter been. Dan vraag ik mijn dochter om hulp. Of flatgenoten maken een melding via Fixi.”
“Kijk, dit zijn mooie voorbeelden”, reageert ze terwijl een dame afstapt van de bakfiets en haar glas aan de achterkant in de glasbak stopt. “De voorkant van de glasbak is snel vol, maar aan de achterkant is meestal nog genoeg ruimte. Soms zetten mensen hun glas gewoon op de glasbak of ernaast.” Ondertussen passeren meer mensen die spulletjes in de bak stoppen, en keer op keer levert het Cora leuke gesprekjes op. “Daar geniet ik zo van. Wat je uitstraalt naar de wereld, krijg je terug.” En dat blijkt, want elke bezoeker aan haar parkje krijgt een glimlach op het gezicht. “Het heeft me al veel bijzondere gesprekken opgeleverd, heerlijk toch. Ooit vroeg iemand of ik een taakstraf had.” Ze schiet in de lach als ze het vertelt.
“Mensen hoor je wel eens zeggen dat ze niet de rommel van een ander gaan opruimen. Zo ervaar ik het niet. Ooit hoorde ik een prachtige uitspraak die me altijd is bijgebleven: ‘Ik ruim geen rommel op, ik buig naar de aarde’. En zo is het.” Aan inspirerende uitspraken geen gebrek. Cora verzamelt ze en hangt ze op in haar huis. “Focussen op meer positiviteit is zo belangrijk. Je kunt je afvragen wat de gemeente doet voor jou. Of je denkt ‘wat kan ik betekenen voor mijn wijk’. Kijk niet op dingen neer. De wereld is zoveel mooier als je anders kijkt naar wat men rommel noemt. Achter elk papiertje, kledingstuk of ander voorwerp schuilt een verhaal. Denk daar maar eens aan en verwonder je erover. Dat voelt goed.”
“En weet je waar ik ook zo blij van word?” Ze wijst veelbetekenend naar Dick Tammer, coördinator samenwerking schone stad bij het BAT. “Dan zeggen ze wel eens ‘nou nou, de jeugd van tegenwoordig’. Maar kijk eens wat een geweldig werk hij doet. Dit doe je niet als je geen hart hebt voor je omgeving en de maatschappij.” Dick lacht en reageert: “Mensen als Cora doen geweldig werk. En dan is het helemaal fijn om te horen hoe goed het haar bevalt. Dat straalt ze ook uit. We hebben in Tilburg nu 10 adoptanten. Dat mogen er nog veel meer worden. We hebben namelijk over de honderd containerparken.” Cora: “Het geeft mij in ieder geval heel veel plezier en aanspraak. Ik kan het van harte aanraden. Het leven is zoveel aangenamer als je naar elkaar omkijkt.”
Heeft u vragen over het adopteren van een containerparkje? Neem dan contact op met Dick Tammer (coördinator Samenwerking Schone Stad) via e-mailadres dick.tammer@tilburg.nl. Meteen aanmelden?
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.