Ruim 4 jaar alweer wonen Piet en Wilma van Loon in een flat in de Corellistraat in Tilburg Noord. “We wonen hier fijn, de mensen zijn heel aardig”, vertelt Wilma. “Stokhasselt is een mooie wijk, alleen het afval op straat, in het park en rond de flat en de huizen, dat kan echt niet.” En dus steekt dit kwieke echtpaar vrijwel dagelijks de handen uit de mouwen. “En zij is de schuldige”, lacht bewoner Piet terwijl hij naar zijn vrouw wijst.
“Jaren terug was een mevrouw hier druk mopperend bezig met het opruimen van de rommel rond de Mascagniflat. Ze stond er alleen voor en daarom ben ik haar gaan helpen”, reageert Wilma. Piet: “En toen vroeg ze mij natuurlijk of ik mee wilde helpen. Mijn eerste reactie was ‘ben je gek, ik ga echt niet andermans vuil opruimen’. Maar ja, ze bleef zeuren, dus toen ben ik toch overstag gegaan. En het bleek nog leuk ook! Een schone omgeving woont een stuk prettiger. En laten we het milieu niet vergeten, anders zit de volgende generatie daar mee.”
De dagelijkse ‘vangst’ is divers. “Van poepluiers, pannenkoeken, macaroni, kunstgebitten tot aan gebruikte condooms, dode vogels en eenden, kauwgom, sigarettenpeuken en heel veel brood, soms zelfs nog in de plastic zak met de sluiting eromheen. En oh ja, ook een keer een briefje van 5 euro en een dode rat.” Piet schudt zijn hoofd terwijl hij vertelt wat ze allemaal tegenkomen. “In het hoogseizoen vullen we wekelijks wel zo’n 20 zakken met afval. Dat zijn er 10 tot 12 in het laagseizoen. Wilma: “Vanuit de Corellistraat lopen we richting de Mascagnistraat waar onze zoon woont. Onderweg ruimen we de boel op. Rond de flat, maar ook in het park en op de parkeerplaats.”
“Brood voeren aan de eendjes is slecht, ze kunnen er dood aan gaan”, gaat Piet verder. “En al helemaal wanneer je het ook nog eens achterlaat in een plastic zak. Bovendien trekt rondslingerend eten ongedierte aan. De gemeente zou waarschuwingsborden moeten plaatsen, waarop duidelijk staat dat het verboden is om eendjes te voeren of afval op straat te gooien. Het hoort in de afvalbak. Als je geluk hebt, staat het hier in tassen naast de afvalbak. Duidelijk zijn dus, over wat wel en niet kan. En daar vervolgens structureel op handhaven. Zomaar afval weggooien betekent 95 euro boete. Zo weten mensen waar ze aan toe zijn en wat de regels zijn. Meer afvalbakken zijn wat ons betreft zeker welkom.”
Wilma: “Ook bij de scholen ligt het bezaaid met rommel. Juist kinderen moet je het goede voorbeeld geven. Bij onze kleinkinderen in de Reeshof zijn mensen van het BAT in de klas geweest. Als ze hier zijn, helpen ze ons met plezier mee.” Piet: “Volwassenen en kinderen vragen ons soms of ze hun afval in de zak mogen gooien. Wie weet kunnen we mensen zo motiveren om ook zelf met een afvalgrijper op pad te gaan”, knipoogt hij. Bij de ingang van wijkcentrum de IJpelaar kan iedereen gratis afvalgrijpers lenen en zo meehelpen aan een schoon Stokhasselt.
Piet: “Het schoonhouden van de wijk is een flinke klus. Minder afval en meer hulp met opruimen is dus meer dan welkom. Groen Xtra gaat Pak je Zakje boxen neerzetten in het Ypelaerpark, zodat mensen hun afval in een papieren zakje kunnen doen. Wij zorgen ervoor dat er steeds voldoende zakjes zijn. Wat dit werk zo fijn maakt, is dat je in beweging blijft en niet achter de geraniums hoeft te zitten. En je spreekt zo nog eens andere mensen. Ooit vroeg een kind of wij een taakstraf hadden”, lacht hij. “We horen wel eens dat we goed bezig zijn. En ooit gaf iemand uit de wijk een cadeautje voor mijn vrouw. Dat is toch geweldig. Dat geldt trouwens ook voor de samenwerking met Groen Xtra, fantastisch. Net als de inzet van Diamant. Samen zorgen we voor een schoon Stokhasselt.”
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.