Tilburg Schoon

Voor een schoon Tilburg zorgen we samen, want een schoon Tilburg is van ons allemaal. De gemeente reinigt de stad (straten, straatmeubilair, borden, speeltoestellen) en zorgt voor goede voorzieningen. Tilburgers en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Samen gaan we zo zwerfafval tegen.

Gratis zwerfafvalgrijpers

De gemeente veegt de straten, maar niet overal even vaak. Steeds meer mensen ruimen op in hun eigen omgeving. De gemeente verstrekt daarvoor gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Ook voor groepsacties is er materiaal te leen.

Interesse? Vraag eenvoudig materiaal aan via het aanvraagformulier.

Geef het ook door als je geen gebruik meer maakt van je zwerfafvalgrijper, dat kan ook in bovenstaand formulier. Wij maken er graag iemand anders blij mee.

Het aantal verstrekte zwerfafvalgrijpers: 

4235

In gesprek over Tilburg Schoon

Ondanks alle activiteiten van gemeente, gebiedsaannemers, ondernemers en vrijwilligers om de stad schoon te houden, zijn zwerfafval en het illegaal bijplaatsen bij containers een doorn in het oog van veel inwoners. Het geeft onnodig een vervuild aanzicht van Tilburg. Omdat Tilburgers zelf vaak goede en creatieve ideeën hebben over hoe we de stad schoner kunnen krijgen, ging de gemeente met hen het gesprek aan. In 2020 nog online vanwege de pandemie. In 2021 via 2 bijeenkomsten in de LocHal in samenwerking met Futurelab en GoClean (Litterati onderzoek). Dit is zo goed bevallen dat we ook in 2022 een aantal bijeenkomsten organiseren. Interesse? Meld je aan via schoon@tilburg.nl. Ook met goede ideeën over het voorkomen van zwerfafval kun je hier terecht. Meer weten over hoe de gemeente samenwerkt met Tilburgers om de stad schoon te houden? Bekijk dan het onderstaande filmpje via YouTube.

Zwerfafval app gebruiken?

De inzet van apps wordt steeds populairder bij de aanpak van zwerfafval. Met de gegevens krijg je inzicht in het aantal stuks zwerfafval dat wordt opgeruimd, welke soorten of merken worden gevonden en op welke plekken wordt opgeruimd. Op de website Kenniswijzer Zwerfafval kom je op een productoverzicht van verschillende zwerfafval apps waaronder: Litterati, Helemaal Groen en de schoonmonitor.

Neem ook eens een kijkje op de WasteTime app ontwikkeld door twee Tilburgse zwerfafval vrijwilligers. Ook te downloaden in de Appstore. Deze app heeft de volgende functionaliteiten:

  • Claim gebieden waar jij zwerfafval verzamelt
  • Bekijk welke gebieden al een tijd niet meer zijn onderhouden
  • Houd bij hoeveel zakken afval je verzamelt en wat voor afval je hebt geraapt
  • Plan een schoonmaakactie
  • Deel foto’s van jouw ingezameld afval

Landelijke Opschoondagen 2022 

  • World Cleanup Day 17 september 2022
  • NL Doet 11 en 12 maart 2022

Tilburg Schoon vrijwilligers

Vrijwilligers aan het woord

In Tilburg zijn veel vrijwilligers aan het werk om de stad schoner te maken. De 13-jarige Jim bijvoorbeeld of Carin van Voorst uit Tilburg Noord. En de 'prikkelateurs', zij houden het Spoorpark schoon. Je leest hun verhalen via onderstaande links.

Tilburg Schoon in cijfers (2020)

Inwoners, gemeente én partners uit de stad werken samen om Tilburg mooier en leefbaarder te maken. Ook in 2020 gebeurde er veel op het gebied van schoon. Onderstaande infographic geeft een overzicht van mooie initiatieven en interessante weetjes uit het afgelopen jaar.

Bigbelly's

Tilburg heeft 47 afvalbakken met slimme snufjes zoals ingebouwde pers, software die aangeeft wanneer de bak vol is en een zonnepaneel van 40 watt voor de duurzame stroomvoorziening. Deze zogenoemde Bigbelly helpt in de strijd tegen zwerfafval: er kan maar liefst 625 liter afval in. Dit is 8 keer zoveel als in een 'gewone' afvalbak (70 liter). De inwerpopening is te openen met een voetpedaal en zit op een hoogte zodat ook mensen in een rolstoel er gemakkelijk bij kunnen. 

Er staan 35 Bigbelly's in het Centrum/Piushaven, 3 op de Heyhoef, 3 op het Wagnerplein, 1 in Berkel-Enschot, 1 op het Buurmalsenplein, 1 op de Dalempromenade, 2 op het Olympiaplein (Stappegoor) en 1 in de Muzentuin.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van (opruim)acties- en activiteiten in gemeente Tilburg? Hou dan de Facebookpagina in de gaten voor nieuws en updates. U kunt zich ook aanmelden voor de Tilburg Schoon nieuwsbrief door een mail te sturen naar schoon@tilburg.nl.