Tilburg Schoon

Voor een schoon Tilburg zorgen we samen, want een schoon Tilburg is van ons allemaal. De gemeente reinigt de stad (straten, straatmeubilair, borden, speeltoestellen) en zorgt voor goede voorzieningen. Tilburgers en bezoekers gooien hun afval in de bakken. Samen gaan we zo zwerfafval tegen.

Gratis zwerfafvalgrijpers

De gemeente veegt de straten, maar niet overal even vaak. Steeds meer mensen ruimen op in hun eigen omgeving. De gemeente verstrekt daarvoor gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Ook voor groepsacties is er materiaal te leen.

Interesse? Vraag eenvoudig materiaal aan via het aanvraagformulier.

Door problemen bij de leverancier is de levering van zwerfafvalgrijpers vertraagd. We streven ernaar de afvalgrijper(s) binnen 4 weken na aanvraag te bezorgen. Onze excuses voor het ongemak.

Geef het ook door als je geen gebruik meer maakt van je zwerfafvalgrijper, dat kan ook in bovenstaand formulier. Wij maken er graag iemand anders blij mee.

Het aantal verstrekte zwerfafvalgrijpers: 

4235

In gesprek over Tilburg Schoon

Ondanks alle activiteiten van gemeente, gebiedsaannemers, ondernemers en vrijwilligers om de stad schoon te houden, zijn zwerfafval en het illegaal bijplaatsen bij containers een doorn in het oog van veel inwoners. Het geeft onnodig een vervuild aanzicht van Tilburg. Omdat Tilburgers zelf vaak goede en creatieve ideeën hebben over hoe we de stad schoner kunnen krijgen, ging de gemeente in 2020 online het gesprek aan met hen aan. Meer weten over hoe de gemeente samenwerkt met Tilburgers om de stad schoon te houden? Bekijk dan het onderstaande filmpje via YouTube. Een aantal inzichten die in deze gesprekken naar voren kwamen, zijn meegenomen in de Tilburg Schoon aanpak voor 2022. We willen alle deelnemers die hun inzichten met ons deelden hartelijk bedanken. Ook in 2021 blijven gemeente en inwoners met elkaar in gesprek. Heb je een goed idee over hoe we zwerfafval kunnen voorkomen? E-mail jouw goede idee dan naar schoon@tilburg.nl of neem deel aan de zwerfafvalonderzoeken op 15 en 29 september 2021.

Help mee en word zwerfafvalonderzoeker


Erger jij je ook zo aan afval langs de weg en in de parken? Zwerfafval is voor velen een doorn in het oog. Wat kunnen we hieraan doen? Het FutureLab, Tilburg Schoon en GoClean slaan de handen ineen en gaan graag met jou het gesprek aan. 

Rondom World Cleanup Day op 18 september 2021 organiseren we een tweetal bijeenkomsten. In deze bijeenkomsten willen we met jou in gesprek over het zwerfafvalprobleem. Dit doen we in het FutureLab in de LocHal, maar ook tijdens een wandeling door de stad. We verzamelen tijdens deze wandeling naast zwerfafval ook informatie. Staan er bijvoorbeeld voldoende afvalbakken? Waar komt het zwerfafval vandaan? Wat voor soort zwerfafval komen we het meest tegen? Kunnen we dit door samen te werken voorkomen? Deze informatie kan ons helpen bij het voorkomen van zwerfafval. 

Twee bijeenkomsten in de LocHal

Tijdens de eerste bijeenkomst vertellen we je meer over zwerfafval in Tilburg en geven we uitleg over het verzamelen van zwerfafval met de Litterati-app. Vervolgens gaan we in groepjes de stad in om zwerfafval te verzamelen en de items te registreren met Litterati. Tijdens de tweede bijeenkomst zullen we samen met GoClean de resultaten hiervan analyseren en hierover met elkaar in gesprek gaan.

Aanmelden?

Wandel en praat je mee? Meld je dan voor beide bijeenkomsten aan door een e-mail te sturen naar futurelab@bibliotheekmb.nl onder vermelding van je naam en e-mailadres. De bijeenkomsten vinden plaats op:

-    Woensdag 15 september 19:00 – 22:00 uur in het FutureLab in de LocHal
-    Woensdag 29 september 19:00- 22:00 uur in het FutureLab in de LocHal

Deze bijeenkomsten rondom zwerfafval zijn onderdeel van het project Monitor van de Stad. Op een groot scherm in het FutureLab zie je de ‘Monitor van de Stad’, met allerlei data over de regio. We laten de data niet alleen zien, maar gaan er over in gesprek. Wat betekenen de cijfers voor jouw leefomgeving? Hoe koppel je dat aan ontwikkelingen in ons land en in de wereld? Hoe kunnen we samen zorgen voor een beter woonklimaat? We dagen inwoners uit om met ons mee te denken en zo met elkaar een positieve verandering in Tilburg op gang te brengen. 

Tilburg Schoon vrijwilligers

Vrijwilligers aan het woord

In Tilburg zijn veel vrijwilligers aan het werk om de stad schoner te maken. De 13-jarige Jim bijvoorbeeld of Carin van Voorst uit Tilburg Noord. En de 'prikkelateurs', zij houden het Spoorpark schoon. Je leest hun verhalen via onderstaande links.

Tilburg Schoon Challenge

Tilburg de Schôônste stad van ’t laand? Ga de uitdaging aan: verzamel en registreer zoveel mogelijk afval. 

Tilburgse afvalrapers kunnen tijdens hun raaprondje afval verzamelen en registreren in de Litterati app. Zo werken ze mee aan het wereldwijd in beeld brengen van het zwerfafval, wat helpt om het probleem bij de bron aan te pakken. De app werkt simpel: fotografeer een stuk afval, tag het desgewenst en upload de foto. Natuurlijk niet vergeten het stuk afval daarna ook daadwerkelijk op te ruimen.   

Volg de stappen en doe mee

  1. Download de Litterati app
  2. Maak een account aan
  3. Ga naar uitdagingen
  4. Vul de code in: 112496
  5. Sta meldingen toe
  6. Ga de uitdaging aan!

World Cleanup Day

Zaterdag 19 september 2020 was het World Cleanup Day: de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar! Ook veel Tilburgers droegen hun steentje bij en gingen de straat op met een afvalprikker. HarryActie deed videoverslag van deze dag, die in teken stond van de strijd tegen zwerfafval. Het zonnetje scheen en het was een groot succes. Laten we Tilburg het hele jaar door schoonhouden, samen maken we het verschil.

In 2021 is de World Cleanup Day op zaterdag 18 september. Meer informatie staat op worldceanupday.nl. Doet u weer mee?

Tilburg Schoon in cijfers (2020)

Inwoners, gemeente én partners uit de stad werken samen om Tilburg mooier en leefbaarder te maken. Ook in 2020 gebeurde er veel op het gebied van schoon. Onderstaande infographic geeft een overzicht van mooie initiatieven en interessante weetjes uit het afgelopen jaar.

Bigbelly's

Tilburg heeft 47 afvalbakken met slimme snufjes zoals ingebouwde pers, software die aangeeft wanneer de bak vol is en een zonnepaneel van 40 watt voor de duurzame stroomvoorziening. Deze zogenoemde Bigbelly helpt in de strijd tegen zwerfafval: er kan maar liefst 625 liter afval in. Dit is 8 keer zoveel als in een 'gewone' afvalbak (70 liter). De inwerpopening is te openen met een voetpedaal en zit op een hoogte zodat ook mensen in een rolstoel er gemakkelijk bij kunnen. 

Er staan 35 Bigbelly's in het Centrum/Piushaven, 3 op de Heyhoef, 3 op het Wagnerplein, 1 in Berkel-Enschot, 1 op het Buurmalsenplein, 1 op de Dalempromenade, 2 op het Olympiaplein (Stappegoor) en 1 in de Muzentuin.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van (opruim)acties- en activiteiten in gemeente Tilburg? Hou dan de Facebookpagina in de gaten voor nieuws en updates. U kunt zich ook aanmelden voor de Tilburg Schoon nieuwsbrief door een mail te sturen naar schoon@tilburg.nl.