logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Huur- of koopwoning

Woning huren

Voor het huren van een huis in Tilburg kunt u zich inschrijven bij Woning In Zicht. Dat is niet gratis. De woningcorporaties in Tilburg zijn:

Huurwoningen die beschikbaar zijn in Tilburg, staan op de website Woning In Zicht. Iedere dag komen er nieuwe woningen online waarop iedereen die is ingeschreven kan reageren. De woningcorporatie laat weten of u in aanmerking komt voor het huren van de woning.

Naast de woningcorporaties zijn er ook particuliere verhuurders en woningbemiddelingsbureaus met een aanbod aan huurwoningen. De hoogte van het inschrijfgeld varieert. Via online zoekmachines zijn particuliere verhuurders in Tilburg te vinden.

Huisvestingsvergunning

Om een woning of kamer te gaan huren in sommige delen van Groenewoud is een huisvestingsvergunning nodig. Als u een woning gaat huren via de woningbouwcorporatie, dan vraagt de corporatie de vergunning namens u aan.

Wet Goed Verhuurderschap

Sinds 1 juli 2023 geldt de Wet Goed Verhuurderschap. In de Wet Goed Verhuurderschap staan regels waaraan verhuurders zich moeten houden. Ook moet de wet ongewenst gedrag van verhuurders voorkomen, zoals het vragen van een te hoge borg, oneerlijke servicekosten rekenen, discrimineren en intimideren. Werken verhuurders niet volgens de regels? Dan kan de gemeente een waarschuwing of een boete geven. Huurders kunnen ongewenst gedrag van verhuurders melden.

Voor wie?

De Wet Goed Verhuurderschap beschermt woningzoekende tegen ongewenst verhuurgedrag van:

Regels

Voor de verhuurder en verhuurbemiddelaars gelden de volgende regels:

Buitenlandse werknemers

Er zijn extra regels voor verhuur aan buitenlandse werknemers. Om buitenlandse werknemers te beschermen, moeten werkgevers contracten voor werken en wonen scheiden. Ook moeten zij huurders schriftelijk informeren in een taal die zij begrijpen.

Melden

Volgens de Wet Goed Verhuurderschap moet elke gemeente een meldpunt hebben. Daar kunnen huurders en woningzoekende een melding doen als de verhuurder zich niet aan de regels houdt. Via het formulier Meldpunt Wet Goed Verhuurderschap kunt u een melding maken. Huurt u bij een woningcorporatie? Maakt u dan een melding bij uw eigen woningcorporatie.

Huurteam

Huurteam Tilburg is een adviescentrum voor alle vragen rondom huren, voor alle inwoners van Tilburg. Huur je een kamer, studio, appartement of huis in Tilburg en ervaar je problemen met je woning, verhuurder of huurprijs? Het Huurteam Tilburg gaat samen met je kijken naar een passende oplossing.

Helaas hebben niet alle verhuurders het beste voor met huurders. In deze flyer over oplichting staan tips om na te gaan voordat u een huurcontract tekent.

Soms kan het Huurteam niet helpen, bijvoorbeeld als er een juridisch proces loopt. Dan verwijzen zij je door naar de juiste instantie zoals de Rechtswinkel, het Juridisch Loket of de sociaal raadslieden van maatschappelijk werk. Bellen met Toegang Tilburg kan ook altijd, telefoonnummer 013 2061640.

Hospitaverhuur

Vanwege het grote kamertekort stimuleert gemeente Tilburg hospitaverhuur. Interesse om een tijdelijke kamer te (ver)huren? Ga dan naar de website van HospiHousing. Dit is een platform dat vraag en aanbod koppelt. Hospi Housing heeft een groot netwerk van hosts, gastgezinnen en kamerzoekers en aanmelden is gratis.

Als u een woning in een appartementencomplex heeft gekocht, bent u mede-eigenaar van het hele gebouw. Elke appartementseigenaar is verplicht om er samen met de andere appartementseigenaars voor te zorgen dat het gebouw goed onderhouden blijft. Denk aan de gevel, het dak en de gangen die u deelt met uw buren. Als eigenaar wordt u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Deze Vereniging van Eigenaars zorgt ervoor dat het gebouw goed wordt onderhouden. Hiervoor moet de vereniging een onderhoudsplan opstellen en moeten alle eigenaars maandelijks servicekosten afdragen aan de VvE.

Een gezonde VvE heeft een betrokken bestuur en genoeg geld in kas voor onderhoud en reparaties. Als de VvE niet spaart voor onderhoud kan een complex verwaarloosd raken. Dan moet u een groot bedrag in een keer betalen wanneer er plotseling onderhoud nodig is. Op deze websites vindt u meer informatie over de taken van Verenigingen van Eigenaars:

Als de gemeente woningen te koop heeft, staan ze hieronder. Dit kunnen panden zijn met woonbestemming of objecten om in overleg alternatieve bestemmingsmogelijkheden te onderzoeken. Bij elk adres staat een verwijzing naar Funda.nl of de behandelend makelaar.

Op dit moment heeft de gemeente geen aanbod dat op korte termijn verkocht gaat worden.

Bent u op zoek naar een woonwagenstandplaats in de gemeente Tilburg? Inschrijven en meer informatie verloopt via Woning In Zicht