Een bijstandsuitkering is tijdelijk. U moet zo snel mogelijk aan het werk. De gemeente helpt, bijvoorbeeld met een sollicitatiecursus, opleiding of gesubsidieerd werk.
Bij een uitkering horen rechten, maar ook plichten. Houdt u zich niet aan de regels, dan kan de gemeente de uitkering verlagen of stopzetten. Lees meer over rechten en plichten op rijksoverheid.nl of vraag de afdeling Werk & Inkomen om advies.
Verplichtingen horen bij een uitkering. Houdt u zich niet aan de regels, dan kan de gemeente een maatregel opleggen. Dit wil zeggen dat u tijdelijk minder- of geen uitkering krijgt. Redenen voor een maatregel kunnen zijn: niet meewerken, onjuiste informatie verstrekken of werk weigeren. Een maatregel kan vervelende gevolgen hebben en kunt u beter voorkomen. Twijfelt u over wat u moet doen of heeft u vragen over uw rechten of plichten? Vraag de afdeling Werk & Inkomen om advies.
Vanaf het moment dat u een uitkering aanvraagt is alles gericht op het vinden van een (betaalde) baan. Daar bent u zelf verantwoordelijk voor. U moet staan ingeschreven als werkzoekende bij het UWV en uitzendbureaus. U moet voldoende en serieus solliciteren en bijscholen als dit uw kans op werk vergroot. De gemeente helpt, maar u doet het werk.
Iedereen die kan werken, moet werken. Aangeboden werk moet u accepteren. Ook als u het niet leuk vindt of als het niet bij uw opleidingsniveau past. Alleen in uitzonderingsgevallen heeft u geen arbeidsplicht, bijvoorbeeld als u voor een ernstig ziek familielid moet zorgen. U krijgt dan een ontheffing. Voor een ontheffing vraagt de gemeente altijd een deskundig (medisch) advies op. Alleenstaande ouders met kind(eren) jonger dan 5 jaar, kunnen maximaal 5 jaar ontheffing krijgen. Die moet u wel gebruiken voor het volgen van een opleiding, zodat u later sneller een baan kunt vinden.
U bent het verplicht om mee te werken met de gemeente. Bijvoorbeeld aan een huisbezoek, een re-integratietraject of als de gemeente documenten opvraagt zoals bankafschriften.
U moet alle wijzigingen doorgeven die van invloed kunnen zijn op uw uitkering. Wijzigingen die te maken hebben met werk, inkomen, vermogen, uw verblijfsstatus of gezinssituatie. Bijvoorbeeld wanneer u tijdelijk werk heeft gevonden, gaat verhuizen, als uw kind het huis verlaat of juist weer thuis komt wonen. Maar ook als u langdurig ziek bent, te lang met vakantie bent geweest, of vrijwilligerswerk gaat doen.
Ontvangt u een uitkering dan krijgt u een telefoonnummer van Werk & Inkomen. Het nummer is bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur.
Ontvangt u een bijstandsuitkering? Dan krijgt u ook iedere maand de Nieuwsbrief Werk & Inkomen thuisgestuurd. Via de nieuwsbrief informeren we u over het laatste nieuws en de ontwikkelingen van de afdeling.
Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente of denkt u dat een verkeerde beslissing is genomen? Dan kunt u bezwaar maken (DigiD verplicht). U moet dat wel op tijd doen en op de juiste manier. Verschillende organisaties kunnen u helpen met gratis advies of rechtshulp, bijvoorbeeld het Juridisch Loket.
Niet eens met besluit gemeente?
Bezwaar makenDeze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.