Werk en Scholing

Alle informatie over werk en leren gebundeld.

Inschrijven werkzoekende

U kunt zich via de website van het UWV Werkbedrijf inschrijven als werkzoekende (DigiD verplicht) of ga voor gratis gebruik van een computer naar Koningsplein 10, Tilburg.

Leerwerkloket Midden-Brabant

Het Leerwerkloket Midden-Brabant is er voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers in Midden-Brabant. Bij het Leerwerkloket krijgt u voorlichting en onafhankelijk advies over leren en werken. We vinden samen uit wat de volgende stap is in uw loopbaan. Aan de hand van kansen, kwaliteiten en ambities ontdekt het Leerwerkloket samen met u wat écht bij u past. Dat kan een opleiding zijn, maar ook een leerbaan, een specifieke functie of zelfs een ander beroep.

Levenlanglerenkrediet

Geen recht op studiefinanciering? Vanaf het studiejaar 2017-2018 is het mogelijk onder bepaalde voorwaarden geld te lenen om het collegegeld of lesgeld te betalen. Het Levenlanglerenkrediet vraagt u aan via DUO.

Jongerenpunt Midden-Brabant

Ben je tussen de 18 en 27 jaar en heb je advies of hulp nodig op het gebied van werken, studeren, geldzaken of zorg(en)? Neem dan gratis contact op met het Jongerenpunt Midden-Brabant. Het Jongerenpunt kijkt samen met jou naar je talenten en mogelijkheden en helpt je op weg naar je toekomst. Je vindt het Jongerenpunt in Tilburg aan het Koningsplein 10. Een afspraak maak je via aanmelden@jpmb.nl of telefoon/WhatsApp 06-21341041.

Het Jongerenpunt is er ook voor jongeren uit Gilze en Rijen, Baarle-Nassau, Oisterwijk, Dongen, Hilvarenbeek, Alphen-Chaam, Waalwijk of Goirle.  

Ontwikkelbanen voor jongeren

Jongeren van 18 t/m 26 jaar kunnen in een Ontwikkelbaan werkervaring op doen, zodat het makkelijker wordt om een geschikte baan te vinden. Zes maanden lang bouw je werkervaring op in het bedrijfsleven en werk je aan je skills. Het leerbedrijf en je coach van Jongerenpunt Midden-Brabant begeleiden je hierbij. Je ontvangt een vaste vergoeding van 700 euro netto per maand. Meer weten? Kijk dan op de website van het Jongerenpunt Midden-Brabant.

Re-integratie via de gemeente

Ontvangt u een bijstandsuitkering, maar lukt het niet om werk te vinden? Dan kan de gemeente u een re-integratietraject aanbieden. Dat wil zeggen dat u begeleiding krijgt om weer aan het werk te kunnen gaan en uit de uitkering te komen. Re-integratie kan in de vorm zijn van een sollicitatiecursus, vrijwilligerswerk of door tijdelijk aan de slag te gaan bij een re-integratiebedrijf. De afdeling Werk & Inkomen bepaalt welke hulp nodig is om weer aan het werk te komen. Kijk voor een overzicht van alle cursussen trainingen op de Wegwijzer Participatie. Bezoek de Wegwijzer Participatie > 

Hulp bij (dreigend) baanverlies

Het Regionaal Mobiliteitsteam Arbeidsmarktregio Midden-Brabant (kortweg RMT Midden-Brabant) is er voor werkenden, werkzoekenden, zelfstandige ondernemers en bedrijven uit de 11 gemeenten uit de arbeidsmarktregio Midden-Brabant. Dit team biedt extra, intensieve begeleiding en ondersteuning om aan het werk te blijven of nieuw werk te vinden. Een opstap naar nieuw werk dus.

Kijk voor meer informatie op de website rmtmiddenbrabant.nl

Individuele studietoeslag

Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen. Heb je een beperking, dan is bijverdienen vaak moeilijk. Misschien heb je recht op individuele studietoeslag.

Individuele studietoeslag is een steuntje in de rug om toch een opleiding te volgen of af te maken. 

Lees meer over de voorwaarden en aanvragen op www.tilburg.nl/studietoeslag.

Vrijwilligerswerk met een uitkering

Zolang u zich aan de regels houdt, kunt u vrijwilligerswerk doen met een bijstandsuitkering. Het mag het vinden van een betaalde baan natuurlijk niet in de weg staan. Soms verplicht de gemeente tot vrijwilligerswerk. Om bijvoorbeeld werkervaring op te doen of om te wennen aan een werkend leven. In beide situaties mag u eventuele onkostenvergoedingen houden. U moet ze wel opgeven en bewijzen laten zien.

Soms wordt vrijwilligerswerk betaald. Als u vrijwilligerswerk doet, mag u tot 150 euro per maand houden (met maximum 1.500 euro per jaar). Vergeet niet (inkomsten uit) vrijwilligerswerk door te geven en zorg dat de afdeling Werk & Inkomen op de hoogte is.

Een eigen bedrijf starten

Als u een eigen bedrijf wilt starten kunt u voor hulp en advies contact opnemen met Economie en Arbeidsmarkt. Vul het formulier ondernemersadvies in en een ondernemersadviseur neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Personeel aannemen via de gemeente

Voor werkgevers gelden speciale regelingen en financiële voordelen voor het aannemen van mensen met een uitkering. De gemeente is ook altijd op zoek naar werkgevers voor het samen opzetten van projecten. Projecten waarmee werkzoekenden werkervaring kunnen opdoen of waarin mensen kunnen worden opgeleid. Bent u ondernemer, informeer naar de mogelijkheden door te mailen naar ondernemers@tilburg.nl.

Links