Werk en Scholing

Alle informatie over werk en leren gebundeld.

Inschrijven werkzoekende

U kunt zich via de website van het UWV Werkbedrijf inschrijven als werkzoekende (DigiD verplicht) of ga voor gratis gebruik van een computer naar de Burgemeester Brokxlaan 1680, Tilburg.

Leren en werken Midden-Brabant

Het leerwerkloket is het startpunt voor al uw vragen over leren en werken.

Wilt u een opleiding gaan volgen, maar u heeft geen recht op reguliere studiefinanciering (lening, aanvullende beurs, reisproduct)? Het Leerwerkloket Midden-Brabant kan u hierover adviseren.

Levenlanglerenkrediet

Geen recht op studiefinanciering? Vanaf het studiejaar 2017-2018 is het mogelijk onder bepaalde voorwaarden geld te lenen om het collegegeld of lesgeld te betalen. Het Levenlanglerenkrediet vraagt u aan via DUO.

Jongerenpunt Midden-Brabant

Ben je tussen de 18 en 27 jaar en heb je advies of hulp nodig op het gebied van werken, studeren, geldzaken of zorg(en)? Neem dan gratis contact op met het Jongerenpunt Midden-Brabant. Het Jongerenpunt kijkt samen met jou naar je talenten en mogelijkheden en helpt je op weg naar je toekomst. Je vindt het Jongerenpunt in Tilburg aan de Burgemeester Brokxlaan 1680. Een afspraak maak je via aanmelden@jpmb.nl of telefoon/WhatsApp 06-21341041.

Het Jongerenpunt is er ook voor jongeren uit Gilze en Rijen, Baarle-Nassau, Oisterwijk, Dongen, Hilvarenbeek, Alphen-Chaam, Waalwijk of Goirle.  

Startersbeurs voor jongeren

Voor het bestrijden van jeugdwerkloosheid is de startersbeurs ingevoerd. Met de startersbeurs kun je als afgestudeerde jongere 6 maanden werkervaring opdoen in het bedrijfsleven. Je ontvangt die periode 500 euro per maand. Je werkt tegelijk aan je competenties en vaardigheden om de kans op het vinden van werk te vergroten. De startersbeurs is voor jongeren die geen uitkering aanvragen. Jongeren en werkgevers kunnen zich inschrijven via de website, het filmpje op YouTube bekijken of Facebook bezoeken.

Re-integratie via de gemeente

Ontvangt u een bijstandsuitkering, maar lukt het niet om werk te vinden? Dan kan de gemeente u een re-integratietraject aanbieden. Dat wil zeggen dat u begeleiding krijgt om weer aan het werk te kunnen gaan en uit de uitkering te komen. Re-integratie kan in de vorm zijn van een sollicitatiecursus, vrijwilligerswerk of door tijdelijk aan de slag te gaan bij een re-integratiebedrijf. De afdeling Werk & Inkomen bepaalt welke hulp nodig is om weer aan het werk te komen.

Individuele studietoeslag

Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen. Heb je een beperking, dan is bijverdienen vaak moeilijk. Misschien heb je recht op individuele studietoeslag.

Individuele studietoeslag is een steuntje in de rug om toch een opleiding te volgen of af te maken. 

Lees meer over de voorwaarden en aanvragen op www.tilburg.nl/studietoeslag.

Vrijwilligerswerk met een uitkering

Zolang u zich aan de regels houdt, kunt u vrijwilligerswerk doen met een bijstandsuitkering. Het mag het vinden van een betaalde baan natuurlijk niet in de weg staan. Soms verplicht de gemeente tot vrijwilligerswerk. Om bijvoorbeeld werkervaring op te doen of om te wennen aan een werkend leven. In beide situaties mag u eventuele onkostenvergoedingen houden. U moet ze wel opgeven en bewijzen laten zien.

Soms wordt vrijwilligerswerk betaald. Als u vrijwilligerswerk doet, mag u tot 150 euro per maand houden (met maximum 1.500 euro per jaar). Vergeet niet (inkomsten uit) vrijwilligerswerk door te geven en zorg dat de afdeling Werk & Inkomen op de hoogte is.

Een eigen bedrijf starten

Als u een eigen bedrijf wilt starten kunt u voor hulp en advies contact opnemen met Economie en Arbeidsmarkt. Vul het formulier ondernemersadvies in en een ondernemersadviseur neemt zo snel mogelijk contact met u op.

Personeel aannemen via de gemeente

Voor werkgevers gelden speciale regelingen en financiële voordelen voor het aannemen van mensen met een uitkering. De gemeente is ook altijd op zoek naar werkgevers voor het samen opzetten van projecten. Projecten waarmee werkzoekenden werkervaring kunnen opdoen of waarin mensen kunnen worden opgeleid. Bent u ondernemer, informeer naar de mogelijkheden door te mailen naar ondernemers@tilburg.nl.

Melding sluiten

Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Gebruik een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.