logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Studietoeslag

Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen. Heb je een beperking, dan is bijverdienen vaak moeilijk. Misschien heb je recht op studietoeslag.

[Actieknop Studietoeslag aanvragen]

Direct regelen

Studietoeslag aanvragen

Studietoeslag is een steuntje in de rug om toch een opleiding te volgen of af te maken. Het is geen lening die je moet terugbetalen. Je mag het geld gewoon houden en gebruiken waarvoor je maar wilt. Bijvoorbeeld voor kamerhuur, of om je studiebeurs te verlagen. Dan hoef je minder geld te lenen en heb je minder schuld.

Voorwaarden

Hoe hoog is de studietoeslag?

Leeftijd in jarenNettobedrag studietoeslag per maand
21 jaar en ouder€ 359,57
20€ 287,66
19€ 215,75
18€ 179,79
17€ 142,04
16€ 124,06
15€ 107,88
Hoogte studietoeslag per maand (vanaf 1 juli 2024)

Let op: de hoogte wijzigt jaarlijks op 1 januari en 1 juli.

Aanvragen

Studietoeslag vraag je aan in de gemeente waar je woont, ook als je in een andere gemeente studeert. De toeslag gaat in op de eerste van de maand waarin je deze aanvraagt en telt voor de duur van je studie. 

Met de aanvraag stuur je altijd mee:

Mogelijk hebben we, afhankelijk van je persoonlijke situatie, nog meer bewijsstukken van je nodig. Je ontvangt hierover dan bericht van ons.

Afhandeling

Je hoort binnen 8 weken of je studietoeslag krijgt. Je ontvangt hierover een brief.

Wanneer stopt de studietoeslag?

Je bent verplicht wijzigingen die gevolgen hebben voor jouw recht op studietoeslag aan ons door te geven. Geef wijzigingen altijd en op tijd door. Dan hoef je geen geld terug te betalen. Wil je daarna weer studietoeslag ontvangen? Dan moet je opnieuw een aanvraag indienen.

Je studietoeslag stopt:

De studietoeslag stopt niet: