Op 1 januari 2024 trad de Omgevingswet in werking. Sindsdien zijn alle gemeentelijke bestemmingsplannen automatisch overgezet naar het tijdelijke omgevingsplan. In een omgevingsplan staan de regels van de gemeente Tilburg voor de fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld over bouwwerken en het gebruik van gronden en in de toekomst ook over onderwerpen zoals luchtkwaliteit, geluid, energiemaatregelen en duurzaamheid. Deze regels gelden voor iedereen en gaan over wat wel en niet kan op een bepaalde plek in de gemeente.
Naast de gemeentelijke bestemmingsplannen bestaat het tijdelijke deel van het omgevingsplan ook uit een verzameling regels die is overgedragen vanuit het Rijk. Dit tijdelijke omgevingsplan wordt de komende jaren (tot 2032) omgevormd tot één nieuw volwaardig omgevingsplan. De gemeenteraad gaat dit plan in stappen vaststellen. In de vastgestelde Roadmap Omgevingsplan Tilburg in het Bestuurs Informatie Systeem (BIS) van de gemeente is hierover meer te lezen.
De basis voor het omgevingsplan is de Omgevingsvisie Tilburg 2040. Momenteel wordt er gewerkt aan een actualisering van de Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie is een lange termijn visie op de fysieke leefomgeving en beschrijft de ambities en de samenhang tussen de onderdelen van onze leefomgeving, zoals ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed.
Het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) raadpleegt u via het Omgevingsloket, via regels op de kaart. Alle officiële bekendmakingen van de overheid staan op de website Officiële bekendmakingen.
Gedurende de termijn van terinzagelegging kan iedereen een reactie geven op de wijziging van het omgevingsplan. Dat heet een zienswijze indienen. U kunt uw zienswijze ook schriftelijk indienen bij de gemeenteraad onder vermelding van de naam van het omgevingsplan:
Gemeenteraad van Tilburg
Postbus 90155
5000 LH TILBURG
Reageren kan online
Zienswijze 2024 indienenEen conceptverzoek (voorheen adviesverzoek) is een verzoek om te laten onderzoeken of uw plan past in het omgevingsplan, voor u een vergunning aanvraagt. Als uw initiatief niet past binnen de voorschriften van het omgevingsplan gaan we voor u onderzoeken of we toch kunnen meewerken aan uw initiatief. Hiervoor is meer tijd nodig. Als het conceptverzoek wordt goedgekeurd, moet u als u uw plan wilt uitvoeren wel nog een omgevingsvergunning aanvragen.
Op 1 januari 2024 zijn alle regels in bestemmingsplannen bevroren. Deze regels zijn vanaf inwerkingtreding van de wet het omgevingsplan van rechtswege. De regels in het omgevingsplan van rechtswege kunnen niet worden aangepast. Deze regels vervangen we gedurende de overgangsperiode van 8 jaar door regels, die voldoen aan de Omgevingswet. Dat betekent dat gedurende de overgangsperiode tot 2032 op een bepaalde plek in de gemeente ofwel de oude regels van kracht zijn ofwel de nieuwe regels.
Een bouwplan dat past in het omgevingsplan kan worden vergund. Past een bouwplan niet in het omgevingsplan, dan bekijkt de gemeente of ze medewerking wil verlenen aan het bouwplan. Bij medewerking zal de gemeente in afwijking van het omgevingsplan een vergunning verlenen.
Dit gaat in verschillende stappen/fasen.
Om dit te checken kan men regels op de kaart raadplegen via het Omgevingsloket op overheid.nl. Daarnaast is het mogelijk om via de pagina conceptverzoek een conceptverzoek (voorheen adviesverzoek) in te dienen om te laten beoordelen of uw plan past in het omgevingsplan en/of de gemeente medewerking wil verlenen aan een afwijking van het omgevingsplan. Als uw bouwplan voorstelbaar is, kan de gemeente een omgevingsvergunning verlenen voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) of een wijziging van het omgevingsplan in procedure brengen.
Degene die het initiatief neemt voor de wijziging van het omgevingsplan maakt vooraf bekend hoe de omgeving wordt betrokken. Dit heet participatie. De initiatiefnemer geeft aan hoe zij de participatie gaat vormgeven en hoe belanghebbenden kunnen participeren. Dit gebeurt volgens de Richtlijn Omgevingsdialoog. De initiatiefnemer maakt een verslag van de participatie dat wordt meegenomen in de besluitvorming.
Ja, dat kan via berichten over uw buurt op overheid.nl. Naast de gemeente nemen ook provincies en waterschappen besluiten die invloed hebben op uw leefomgeving. Op overheid.nl is een deel van die besluiten online terug te vinden. Bij het onderdeel 'berichten over uw buurt' kunt u die besluiten doorzoeken. U kunt daar ook een e-mail attendering instellen. U krijgt dan een e-mail als er uw buurt iets verandert.
Komt u er niet uit, of heeft u andere vragen, vul dan het contactformulier in. Een medewerker van team Vergunningen neemt dan binnen 5 werkdagen contact met u op. Indien nodig, wordt er een afspraak met u gemaakt.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.