U bevindt zich op:Inwoners /Laag inkomen / Kosten kinderopvang

Kosten kinderopvang

De overheid betaalt mee aan uw kinderopvang. U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen als het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of gastouder staat ingeschreven in het Landelijk Register.

Kinderopvangtoeslag

Informeer altijd of u recht heeft op kinderopvangtoeslag. Ook als u geen werkgever heeft. Controleer of uw opvang staat ingeschreven in het Landelijk Register. Via de website van de Belastingdienst kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen en een proefberekening maken. De 'Formulierenhulp dichtbij', uw kinderopvangorganisatie of peutervoorziening kan u helpen bij de aanvraag. Als u kinderopvangtoeslag krijgt van de Belastingdienst betaalt u een eigen bijdrage op basis van uw inkomen.

Betaalt u een eigen bijdrage voor kinderopvang?
Vergoeding aanvragen

Vergoeding eigen bijdrage kinderopvang en peutervoorziening

De volgende groepen kunnen bij de gemeente een vergoeding aanvragen voor de eigen bijdrage kinderopvang of peutervoorziening (DigiD verplicht).

  • u bent mantelzorger
  • u heeft een sociaal medische indicatie óf
  • u ontvangt een bijstandsuitkering terwijl u een re-integratietraject volgt of parttime werkt (u vraagt een vergoeding aan voor de eigen bijdrage die overblijft nadat u kinderopvangtoeslag bij de belastingdienst heeft aangevraagd).

Uw aanvraag wordt binnen 8 weken afgehandeld. De gemeente controleert of kinderopvang noodzakelijk is. Wijzigingen geeft u door met het wijzigingsformulier kinderopvang (pdf,162KB).

Wijzigingen doorgeven kinderopvang

Ontvangt u een vergoeding van de gemeente voor kinderopvang of peutervoorziening? Geef wijzigingen zo snel mogelijk door aan de afdeling Werk & Inkomen en de Belastingdienst.