U bevindt zich op:Inwoners /Laag inkomen / Kosten kinderopvang

Kosten kinderopvang

De overheid betaalt mee aan uw kinderopvang. U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen als het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of gastouder staat ingeschreven in het Landelijk Register.

Kinderopvang in de regio

Op de website T-Helpt vindt u adressen van kinderopvang in de buurt. Soms betaalt de gemeente mee aan de extra bijdrage.

Kinderopvangtoeslag

Informeer altijd of u recht heeft op kinderopvangtoeslag. Ook als u geen werkgever heeft. Controleer of uw opvang staat ingeschreven in het Landelijk Register. Via de website van de Belastingdienst kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen en een proefberekening maken. De 'Formulierenhulp dichtbij', kan u helpen bij de aanvraag.

Betaalt u een eigen bijdrage voor kinderopvang?
Vergoeding aanvragen

Vergoeding eigen bijdrage kinderopvang

De volgende groepen kunnen bij de gemeente een vergoeding aanvragen voor de eigen bijdrage kinderopvang (DigiD verplicht).

  • u bent mantelzorger
  • u heeft een sociaal medische indicatie óf
  • u ontvangt u een bijstandsuitkering terwijl u een re-integratietraject volgt of parttime werkt

Uw aanvraag wordt binnen 8 weken afgehandeld. De gemeente controleert of kinderopvang noodzakelijk is. Wijzigingen geeft u door met het wijzigingsformulier kinderopvang (pdf,162KB).

Kinderopvang met een uitkering

Ontvangt u een bijstandsuitkering en moet u gaan werken of een re-integratietraject volgen? Ook dan regelt u kinderopvang(toeslag) en het betalen van de rekeningen zelf. Kies dus een opvang uit het Landelijk Register, anders kunt u geen kinderopvangtoeslag of gemeentelijke bijdrage aanvragen. Voorkom terugbetalen en geef wijzigingen zo snel mogelijk door aan de afdeling Werk & Inkomen en de Belastingdienst.