Kosten kinderopvang

Gaat uw kind naar de kinderopvang of peuterspeelzaal? Dan heeft u misschien recht op een gemeentelijke bijdrage in de kosten.

Kinderopvangtoeslag

Informeer altijd of u recht heeft op kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst. Ook als u geen werkgever heeft. Controleer of uw opvang staat ingeschreven in het Landelijk Register. Via de website van de Belastingdienst kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen en een proefberekening maken. De 'Formulierenhulp dichtbij', uw kinderopvangorganisatie of peutervoorziening kan u helpen bij de aanvraag. Als u kinderopvangtoeslag krijgt van de Belastingdienst betaalt u een eigen bijdrage op basis van uw inkomen.

Bijdrage kosten kinderopvang aanvragen?
Direct regelen

Vergoeding kosten kinderopvang en peutervoorziening

De volgende groepen kunnen bij de gemeente een vergoeding aanvragen voor de eigen bijdrage kinderopvang of peutervoorziening (DigiD verplicht).

  • U bent mantelzorger.
  • U heeft om sociale of medische reden kinderopvang nodig en ontvangt geen kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.
  • U ontvangt een bijstandsuitkering terwijl u een re-integratietraject volgt of parttime werkt (u vraagt een vergoeding aan voor de eigen bijdrage die overblijft nadat u kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst heeft aangevraagd).

Uw aanvraag wordt binnen 8 weken afgehandeld. De gemeente controleert of kinderopvang noodzakelijk is. Wijzigingen geeft u door met het wijzigingsformulier kinderopvang.

Wijzigingen doorgeven kinderopvang

Ontvangt u een vergoeding van de gemeente voor kinderopvang of peutervoorziening? Geef wijzigingen zo snel mogelijk door aan de afdeling Werk & Inkomen en de Belastingdienst.

Verandert er iets in uw situatie? Bijvoorbeeld in uw inkomen of het aantal uren opvang dat u afneemt? Pas dan meteen uw gegevens voor de kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. Dit kan via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag. Dan ontvangt u de toeslag waar u recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig