Gaat uw kind naar de peuteropvang of kinderopvang? Dan heeft u misschien recht op een gemeentelijke bijdrage in de kosten.
Alle ouders betalen een eigen bijdrage voor de peuteropvang of kinderopvang. Hoeveel u zelf betaalt, is afhankelijk van uw situatie. Ouders die werken, studeren of een inburgeringscursus volgen, kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Sinds 1 april 2024 is de peuteropvang in de gemeente Tilburg gratis voor ouders met een laag inkomen (tot 27.677,76 euro), die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag.
Naast kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst is er ook een bijdrage van de gemeente mogelijk. U kunt de bijdrage van de gemeente en de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst niet samen ontvangen.
Hebt u sociale, psychische of medische problemen en is het nodig dat u uw kind(eren) daarvoor naar de opvang brengt? En u krijgt geen kinderopvangtoeslag van de belastingdienst. Dan kunt u een sociaal medische-indicatie (SMI) aanvragen. Met de indicatie kunt een aanvraag voor de kosten kinderopvang indienen bij de gemeente.
Vanaf 1 januari 2025 beoordeelt Toegang Tilburg of sprake is van een SMI voor kinderopvang. Nu doet de jeugdarts van de GGD deze beoordeling, via het consultatiebureau. Vanaf nu is sprake van een overgangsperiode.
Contact opnemen en aanmelden voor een SMI-aanvraag bij Toegang Tilburg doet u via het contactformulier op Toegangtilburg.nl. Een medewerker van de Toegang neemt binnen 2 werkdagen contact met u op.
Kan het niet wachten? Dan kunt u ook bellen met Toegang Tilburg. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur via 013 – 206 16 40.
De gemeente beoordeelt of een vergoeding voor de eigen bijdrage of voor kosten kinderopvang mogelijk is.
Uw aanvraag wordt binnen 8 weken afgehandeld. De gemeente controleert of kinderopvang noodzakelijk is. Wijzigingen geeft u door met het wijzigingsformulier kinderopvang.
Wilt u in aanmerking komen voor de bijdrage in de kosten kinderopvang omdat u een bijstandsuitkering heeft en parttime werkt of gaat reïntegreren? Dan hoeft u geen aanvraag in te dienen, maar neemt u contact op met uw klantregisseur.
Heeft u of uw kind een sociaal medische indicatie (SMI) of bent u mantelzorger en heeft u een bijstandsuitkering? Vraag dan de vergoeding voor de kosten kinderopvang aan. Bereid deze dan goed voor:
Als u een partner heeft, dan moet u ook de volgende bijlagen toevoegen in de aanvraag:
Direct regelen
Bijdrage kosten kinderopvang aanvragenOntvangt u een vergoeding van de gemeente voor kinderopvang of peutervoorziening? En verandert er iets in uw situatie? Bijvoorbeeld in uw inkomen of het aantal uren opvang dat u afneemt? Geef wijzigingen direct door aan de afdeling Werk & Inkomen. Meer over het doorgeven van wijzigingen aan de afdeling Werk & Inkomen.
Krijgt u (ook) kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst? Pas dan ook meteen uw gegevens voor de kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. Dit kan via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag. Dan ontvangt u de toeslag waar u recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.
Wilt u hulp bij het aanvragen van de gemeentelijke bijdrage of de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst? De 'Thuisadministratie', uw kinderopvangorganisatie of peutervoorziening kan u helpen bij de aanvraag.
Bij het steunpunt Belastingdienst in de Stadswinkel kunt u al uw vragen stellen over belastingzaken. Medewerkers van de Belastingdienst helpen u graag. Binnen 5 werkdagen kunt u op afspraak langskomen:
Wilt u liever eerst bellen, of bent u een ondernemer? Dan kunt u uw vraag stellen via de Belastingtelefoon.
Belastingdienst bellen - kijk welk nummer u moet hebben.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.