logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Kosten kinderopvang

Gaat uw kind naar de peuteropvang of kinderopvang? Dan heeft u misschien recht op een gemeentelijke bijdrage in de kosten.

Kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst

Alle ouders betalen een eigen bijdrage voor de peuteropvang of kinderopvang. Hoeveel u zelf betaalt, is afhankelijk van uw situatie. Ouders die werken, studeren of een inburgeringscursus volgen, kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Vanaf 1 april 2024 is de peuteropvang in de gemeente Tilburg gratis voor ouders met een laag inkomen (tot 25.090 euro), die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. 

Vergoeding van de gemeente voor kosten kinderopvang

Naast kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst is er ook een bijdrage van de gemeente.

Voor wie?

Wat voor vergoeding?

De gemeente beoordeelt of een vergoeding voor de eigen bijdrage of voor kosten kinderopvang mogelijk is. 

Wanneer krijgt u antwoord?

Uw aanvraag wordt binnen 8 weken afgehandeld. De gemeente controleert of kinderopvang noodzakelijk is. Wijzigingen geeft u door met het wijzigingsformulier kinderopvang.

Bereid uw aanvraag goed voor | Dit moet u bij de hand hebben

Wilt u in aanmerking komen voor de bijdrage in de kosten kinderopvang omdat u een bijstandsuitkering heeft en parttime werkt of gaat reïntegreren? Dan hoeft u geen aanvraag in te dienen, maar neemt u contact op met uw klantregisseur.
Heeft u of uw kind een sociaal medische indicatie (SMI) of bent u mantelzorger en heeft u een bijstandsuitkering? Vraag dan de vergoeding voor de kosten kinderopvang aan. Bereid deze dan goed voor:

Als u een partner heeft, dan moet u ook de volgende bijlagen toevoegen in de aanvraag:

[Actieknop Bijdrage Kosten Kinderopvang]

Direct regelen

Bijdrage kosten kinderopvang aanvragen

Wijzigingen doorgeven kinderopvang

Ontvangt u een vergoeding van de gemeente voor kinderopvang of peutervoorziening? En verandert er iets in uw situatie? Bijvoorbeeld in uw inkomen of het aantal uren opvang dat u afneemt? Geef wijzigingen direct door aan de afdeling Werk & Inkomen. Meer over het doorgeven van wijzigingen aan de afdeling Werk & Inkomen. 

Krijgt u (ook) kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst? Pas dan ook meteen uw gegevens voor de kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. Dit kan via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag. Dan ontvangt u de toeslag waar u recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig. 

Hulp bij de aanvraag

Wilt u hulp bij het aanvragen van de gemeentelijke bijdrage of de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst? De 'Thuisadministratie', uw kinderopvangorganisatie of peutervoorziening kan u helpen bij de aanvraag. 

Hulp bij belastingzaken: Steunpunt Belastingdienst

Bij het steunpunt Belastingdienst in de Stadswinkel kunt u al uw vragen stellen over belastingzaken. Medewerkers van de Belastingdienst helpen u graag. Binnen 5 werkdagen kunt u op afspraak langskomen:

Wilt u liever eerst bellen, of bent u een ondernemer? Dan kunt u uw vraag stellen via de Belastingtelefoon.
Belastingdienst bellen - kijk welk nummer u moet hebben.

Uitleg toeslagen