Schrobbelèr krijgt Tilburgse Ereprent

Tilburgse Ereprent Alle

Schrobbelèr bestaat dit jaar 50 jaar. Ter ere van dit jubileum kreeg het bedrijf zaterdag 30 september de Tilburgse Ereprent uit handen van burgemeester Theo Weterings op de receptie in de Koepelhal.

Schrobbelèr ontstond in 1973 toen de Tilburgse ondernemer en likeurliefhebber Jan Wassing in carnavalstijd aan vrienden en kennissen een zelfvervaardigde mixdrank begon te serveren in zijn huisbar ‘Bij den schrobbelaar’. Deze mixdrank had een relatief laag alcoholgehalte, omdat Wassing last had van een zwakke maag. De Tilburgse likeurstoker/slijter Isidorus Jonkers maakte op verzoek van Wassing een analyse van de onderliggende kruidenreceptuur, waarna het drankje door beiden in productie werd genomen. Aanvankelijk gebeurde dit in de likeurstokerij achter slijterij Oude Jonker in de Tilburgse Johan van Zantenstraat. Vanaf 2004 vindt de productie plaats in de distilleerderij van Jonkers Distillers B.V. aan de Polluxstraat op het Tilburgse industrieterrein Vossenberg. In 2010 heeft de P.W. Groep B.V., dat eigendom is van een zoon van Jan Wassing, deze distilleerderij overgenomen. De kruidenlikeur Schrobbelèr wordt sindsdien ook naar diverse landen binnen en buiten Europa geëxporteerd.

Naam

Het drankje is vernoemd naar een beroep uit de Tilburgse wolindustrie, de zogenaamde schrobbelaar. De schrobbelaar voerde de pas geverfde wol in de schrobbemolen, die met borstels de vezels schoon schrobde en enigszins recht trok. Na het schrobben gingen de vezels naar de voorspinmachine. De schrobbelaar was een ongeschoolde, laagbetaalde kracht. Voor zover het beroep nog voorkomt, is het een toezichthoudende functie bij de machinale verwerking van wol.

Carnaval

Schrobbelèr is onlosmakelijk verbonden met Tilburg en carnaval. Daarnaast is de populaire rondleiding bij Schrobbelèr dit jaar door ANWB uitgeroepen tot ‘Leukste uitje van Noord-Brabant’. Schrobbelèr vierde het 50-jarig bestaan groots. Op zaterdag was er een receptie voor genodigden en de Schrobbelèr Surprise Party.

Tilburgse Ereprent

De Tilburgse Ereprent is een gemeentelijke onderscheiding die kan worden toegekend aan bedrijven en organisaties die een bestaansjubileum vieren van 50 jaar of meer, telkens met een eenheid van 25 verhoogd. Zij zetten zich al jarenlang als ondernemer, culturele of maatschappelijke instelling in voor Tilburg. Het zijn bedrijven en organisaties die hun roots in Tilburg hebben en hun ontwikkeling in en met Tilburg hebben doorgemaakt. De Tilburgse Ereprent staat symbool voor de waardering en trots van de gemeente en is voor de jubilerende bedrijven en organisaties, vanwege de gekozen kunstvorm (grafische prent), uitermate geschikt om op te hangen en te tonen aan medewerkers, leden, klanten, relaties en bezoekers. Het ontwerp is van de Tilburgse kunstenares Janine Hendriks van Kaftwerk.