logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Winnen doen we met z'n allen

Tilburg: een gemeente waar wonen, werken en ontspannen altijd een plezier is. Wie wil dat nou niet? Om dit te realiseren, zet Tilburg zich in voor een schonere en duurzamere toekomst. We omarmen schone wind- en zonne-energie en verminderen ons grondstofgebruik drastisch. Dat scheelt aanzienlijk veel ongezonde uitstoot van broeikasgassen. Bovendien vergroenen we onze omgeving zoveel mogelijk. Ons doel? Een klimaatneutraal Tilburg in 2050.

Ook de Tilburgse kermis maken we stap voor stap duurzamer. We zetten in op duurzame energievoorziening, afvalsortering en recycling, en samen houden we de kermis schoon.  

Mobiele batterij opslag voor nog duurzamere kermis

Er is enorm veel stroom nodig om alle attracties te laten draaien. Op veel locaties gebruiken we al netspanning. Waar dat niet voldoende beschikbaar is, zet de gemeente dit jaar mobiele batterijen in om de pieken in stroomverbruik op te vangen. Deze batterijen vervangen nagenoeg alle dieselaggregaten, die vorig jaar nog 11.000 liter biodiesel verbruikten en bovendien fijnstof en geluid produceerden. De batterijen slaan stroom op tijdens dalperiodes en gebruiken deze tijdens piekperiodes. Met deze oplossingen zet de gemeente Tilburg weer een mooie stap richting een duurzame kermis.

Tilburg schoon 

Tijdens de kermis organiseert Tilburg Schoon een prikactie, waarbij bezoekers kunnen helpen om zwerfafval op de kermis op te ruimen. Vorig jaar hebben vrijwilligers maar liefst 200 kilo zwerfafval verzameld. Deelnemers aan de opruimactie maken kans op een gezinsabonnement voor de Efteling of de Beekse Bergen.

Verder is er ook dit jaar weer in samenwerking met Van Pet Naar Pret een circulair pretpark op de kermis. Bezoekers kunnen hier gratis deelnemen aan diverse activiteiten; het doppenbad bijvoorbeeld, maar ook afvalschieten, bottle flip en doppen-sjoelen. Het pretpark is geopend tijdens de weekenden van het pretpark en vind je bij de Rabobank. Het doel is om bezoekers op een speelse manier te laten kennismaken met duurzaamheid en circulariteit. De ambitie is om een breed publiek te bereiken, ook diegenen die nog niet actief bezig zijn met duurzaamheid.

Groen Xtra verzorgt dagelijks de schoonmaak van het kermisterrein, onder andere met veegwagens en door afval te prikken. Ze zorgen ook voor het legen van de afvalbakken. Op de kermis staan afvalbakken van het BAT, waarbij restafval en PMD (Plastic, Metaal en Drinkpakken) gescheiden worden. Dit jaar zal Groen Xtra ook de omliggende straten, de zogenaamde aanlooproutes, schoonmaken.

Duurzame bekers

Tijdens stadsbrede evenementen zoals carnaval, Koningsdag en de Tilburgse Kermis moeten exploitanten en horecaondernemers gebruik maken van de zogenaamde duurzame bekers. Dit om het plastic afval tegen te gaan. Bij het eerste drankje betaalt de klant eenmalig een bedrag. Bij het volgende drankje levert de klant de beker in en krijgt een nieuwe terug. Bij het naar huis gaan kan de beker ingeleverd worden en krijgt de klant een Tilly-token. Deze munt is ook weer te gebruiken bij een volgend stads breed evenement. Verduurzamen doen we als gemeente niet alleen. Bezoekers, leveranciers, exploitanten; iedereen kan stappen zetten. Kermisexploitanten Jopie is daar een mooi voorbeeld van.