Fietsen in Tilburg

Met gratis fietsenstallingen in de binnenstad en snelfietsroutes maken we de stad fietsvriendelijk. Want met de fiets vervuil je niets.

Fietsstallingen in Tilburg
Bekijk de kaart

Fiets parkeren

Tilburg heeft verschillende gratis fietsstallingen. Maak hier gebruik van! Bij het station is een bewaakte stalling (Fietspoint Derks) voor € 1,30 per dag.

Openingstijden gemeentelijke fietsstallingen
StallingOpeningstijdenKostenToezicht
HeuvelDagelijks 07:00-01:00 uurGratisBeheerd
Katterug (Stadhuisplein)Ma, di, wo, vr, za 08:30-20:00 uur
Do 08:30-22:00 uur
Zo gesloten
GratisBeheerd

Pieter Vreedeplein (IJzerstraat)

GESLOTEN IVM RENOVATIE 
21/09 - 15/11

Ma t/m za 07:00-22:00 uur
Zo 10:00-22:00 uur

Rolpaden actief 08:00-19:00 uur

GratisBeheerd
Concertzaal (Schouwburgring)Ma t/m za 07:00-22:00 uur
Zo 10:00-22:00 uur
GratisBeheerd
Stappegoor (Prof. Goossenslaan)Dagelijks 07:00-01:00 uurGratisOnbeheerd
Wagnerplein (naast Bristol)Ma t/m do 08:30-18:30 uur
Vr 08:30-20:30 uur
Za 08:30-17:30 uur
GratisBeheerd
Centraal Station (Johan Stekelenburgplein) GratisOnbeheerd
Centraal Station (Post-perron) GratisOnbeheerd
 • Bij stalling Heuvel en Pieter Vreedeplein kunnen elektrische fietsen worden opgeladen.
 • Bij beheerde stallingen is een fietspomp beschikbaar.
 • Op vertoon van uw legitimatiebewijs kunt u gratis een buggy lenen wanneer u uw fiets stalt in een stalling in de binnenstad.

Blauwe parkeervakken

In en bij de binnenstad zijn blauwe fietsparkeervakken. Deze zijn er om overlast door verkeerd gestalde fietsen te verminderen. In een blauw vak mag u maximaal 1 uur uw fiets stallen. De parkeervakken komt u tegen op de volgende plekken:

 • Pieter Vreedeplein
 • Emmapassage (ingang Stadhuisplein)
 • achter het station (burgemeester Brokxlaan)
 • bij de 'vijfsprong' (Stationsstraat/Nieuwlandstraat)
 • Stationsstraat/Poststraat
 • Willem II straat 

Snelfietsroutes

Snelfietsroutes zijn vaak bestaande fietspaden die slim met elkaar verbonden worden en extra 'fietskwaliteit' krijgen. De fietspaden zijn breed, voorzien van asfalt en fietsers hebben - vaker dan nu - voorrang op zijwegen.

Eigenlijk werd eind jaren '70 in Tilburg de eerste Brabantse snelfietsroute gerealiseerd: het rode fietspad. Het toen zo spraakmakende project krijgt nu een vervolg. De stad wordt het hart van meerdere snelfietsroutes. Met deze routes wordt Tilburg nog beter bereikbaar per fiets. Maar ook binnen de stad vormen de snelfietsroutes de meest directe en comfortabele fietsverbindingen tussen wijken en de binnenstad. Tilburg is straks het hart van meerdere routes:

 • Tilburg Waalwijk: de aanleg is gestart
 • Tilburg Breda: in de voorbereidende fase
 • Tilburg Oisterwijk: in de voorbereidende fase
 • Tilburg Oosterhout: in de verkennende fase
 • Tilburg Eindhoven: in de verkennende fase

Snelfietsroute Tilburg - Breda F58

In 58 minuten op de fiets van hartje Tilburg naar Breda? Daar wordt aan gewerkt. Tussen deze steden wordt een snelfietsroute aangelegd, de F58. De route gaat over deels bestaande fietsroutes door Dorst en Rijen, die slim met elkaar worden verbonden tot een doorlopend traject. Op deze snelfietsroute kun je lekker doorfietsen omdat het vlak asfalt heeft en weinig obstakels. Je krijgt als fietser zoveel mogelijk voorrang en hebt weinig hinder van ander verkeer. Lekker 'Doorrijen' dus.

De route is door het college vastgesteld. De gemeente bespreekt de inrichting van de route samen met bewoners en ondernemers. Zodra het ontwerp gereed is, kunnen we starten met de werkzaamheden.

Snelfietsroute Tilburg - Waalwijk F261

De snelfietsroute F261 loopt van Station Tilburg tot aan de Meidoornweg/Halve Zolenpad in Waalwijk en passeert de kernen Loon op Zand, Kaatsheuvel en de Efteling. De ruim 16 kilometer lange route is van rood asfalt, breed en volgt de bestaande fietsstructuren door Tilburg. De route begint bij de Burgemeester Brokxlaan, gaat over in de Alleenhouderstraat en loopt naar het noorden door de Reitse Hoevenstraat, Doctor Deelenlaan, Kraaivenstraat, IJpelareweg en de Bos en Beemdweg tot aan de grens met de gemeente Loon op Zand.

Naast de verkeerskundige functie vervult het groen langs de snelfietsroute ook een belangrijke functie. De snelfietsroute vormt een aantrekkelijke en groene verbinding tussen de stad en het buitengebied, voor zowel mens als natuur. De invulling van het groen langs de snelfietsroute is uitgewerkt in een Groenplan.

In Tilburg zijn de werkzaamheden gestart. Eind 2020 is de hele snelfietsroute gereed. Kijk voor meer informatie op de projectwebsite van Heijmans.

Snelfietsroute Tilburg – Oosterhout F629

Deze route loopt vanaf de Slotlaan in Oosterhout via Dongen tot de midden-Brabantweg in Tilburg. Daar sluit het fietspad aan op de fietsroute N261 die doorloopt tot het station in Tilburg. Het overgrote deel van de verbinding ligt aan het Wilhelminakanaal, in het groen.

Het College van de gemeente Tilburg heeft besloten het voorlopig tracé voor de snelfietsroute van Tilburg naar Dongen en Oosterhout langs het Wilhelminakanaal vast te stellen en nader te laten uitwerken. De gemeente Dongen moet het bestuurlijk besluit over de snelfietsroute nog nemen. Afhankelijk van dat bestuurlijk besluit kan een bestuursovereenkomst opgesteld worden. De gemeenten Tilburg, Dongen, Oosterhout én provincie Noord-Brabant zetten dan een  handtekening onder een gezamenlijke overeenkomst met onder andere afspraken over financiële bijdragen aan de aanleg.

Dit jaar worden ook afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat. Een groot deel van de grond langs het Wilhelminakanaal is van Rijkswaterstaat en valt onder een ecologische verbindingszone. Het plan is om in 2021 de eerste delen van de snelfietsroute te realiseren. De gehele snelfietsroute tussen Tilburg, Dongen en Oosterhout is naar verwachting in 2025 klaar.

Fiets geruimd? AFAC!

Verkeerd gestalde fietsen worden geruimd. U kunt uw fiets ophalen bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) aan de Bredaseweg 193. U betaalt 15 euro (alleen PIN). Via de website verlorenofgevonden.nl kunt u kijken of uw fiets bij de AFAC staat.

De openingstijden van het AFAC zijn maandag t/m vrijdag 08:30-17:00 uur en op zaterdag 08:30-13:00 uur.