Fietsen in Tilburg

Met gratis fietsenstallingen in de binnenstad en snelfietsroutes maken we de stad fietsvriendelijk. Want met de fiets vervuil je niets.

Fietsstallingen in Tilburg
Bekijk de kaart

Fietsenstallingen

Let op: gewijzigde openingstijden wegens corona

Tilburg heeft verschillende gratis fietsstallingen. Maak hier gebruik van! 

Openingstijden gemeentelijke fietsstallingen t/m 2 maart
StallingOpeningstijdenKostenToezicht
Heuvel

Dagelijks 07:00-19:00 uur, donderdag tot 21:00 uur

GratisBeheerd
Pieter Vreedeplein (IJzerstraat)T/m 2 maart: GESLOTENGratisBeheerd
Concertzaal (Schouwburgring)T/m 2 maart: GESLOTENGratisBeheerd
Katterug (Stadhuisplein)T/m 2 maart: GESLOTENGratisBeheerd
Stappegoor (Curlingstraat)Dagelijks 07:00-01:00 uurGratisOnbeheerd
Wagnerplein (naast Bristol/bibliotheek)Ma t/m do 08:30-18:30 uur
Vr 08:30-20:30 uur
Za 08:30-17:30 uur
GratisBeheerd
Centraal Station (Noordzijde)Van de 1e trein - 01:00 uur1e 24 uur gratisBeheerd
Centraal Station (Stekelenburgplein)
 • Dagelijks 08:00-18:00 uur
 • 24/7
 • Gratis
 • Gratis
 • Beheerd
 • Onbeheerd

 

Bij stalling Heuvel en Pieter Vreedeplein kunnen elektrische fietsen worden opgeladen. Bij beheerde stallingen is een fietspomp beschikbaar. Op vertoon van uw legitimatiebewijs kunt u gratis een buggy lenen wanneer u uw fiets stalt in een stalling in de binnenstad.

Blauwe parkeervakken

In en bij de binnenstad zijn blauwe fietsparkeervakken. Deze zijn er om overlast door verkeerd gestalde fietsen te verminderen. In een blauw vak mag u maximaal 1 uur uw fiets stallen. De parkeervakken komt u tegen op de volgende plekken:

 • Pieter Vreedeplein
 • Emmapassage (ingang Stadhuisplein)
 • achter het station (burgemeester Brokxlaan)
 • bij de 'vijfsprong' (Stationsstraat/Nieuwlandstraat)
 • Stationsstraat/Poststraat
 • Willem II straat 

Snelfietsroutes

Snelfietsroutes zijn vaak bestaande fietspaden die slim met elkaar verbonden worden en extra 'fietskwaliteit' krijgen. De fietspaden zijn breed, voorzien van asfalt en fietsers hebben - vaker dan nu - voorrang op zijwegen.

Eigenlijk werd eind jaren '70 in Tilburg de eerste Brabantse snelfietsroute gerealiseerd: het rode fietspad. Het toen zo spraakmakende project krijgt nu een vervolg. De stad wordt het hart van meerdere snelfietsroutes. Met deze routes wordt Tilburg nog beter bereikbaar per fiets. Maar ook binnen de stad vormen de snelfietsroutes de meest directe en comfortabele fietsverbindingen tussen wijken en de binnenstad. Tilburg is straks het hart van meerdere routes:

 • Tilburg Waalwijk: de aanleg is gestart
 • Tilburg Breda: in de voorbereidende fase
 • Tilburg Oisterwijk: in de voorbereidende fase
 • Tilburg Oosterhout: in de verkennende fase
 • Tilburg Eindhoven: in de verkennende fase

Snelfietsroute Tilburg - Breda F58

In 58 minuten op de fiets van hartje Tilburg naar Breda? Daar wordt aan gewerkt. Tussen deze steden wordt een snelfietsroute aangelegd, de F58. De route gaat over deels bestaande fietsroutes door Dorst en Rijen, die slim met elkaar worden verbonden tot een doorlopend traject. Op deze snelfietsroute kun je lekker doorfietsen omdat het vlak asfalt heeft en weinig obstakels. Je krijgt als fietser zoveel mogelijk voorrang en hebt weinig hinder van ander verkeer. Lekker 'Doorrijen' dus.

De route is door het college vastgesteld. De gemeente heeft de inrichting van de route samen met bewoners en ondernemers besproken. Het ontwerp is gereed. Begin 2021 starten de werkzaamheden.

Snelfietsroute Tilburg - Waalwijk F261

De snelfietsroute F261 loopt van Station Tilburg tot aan de Meidoornweg/Halve Zolenpad in Waalwijk en passeert de kernen Loon op Zand, Kaatsheuvel en de Efteling. De ruim 16 kilometer lange route is van rood asfalt, breed en volgt de bestaande fietsstructuren door Tilburg. De route begint bij de Burgemeester Brokxlaan, gaat over in de Alleenhouderstraat en loopt naar het noorden door de Reitse Hoevenstraat, Doctor Deelenlaan, Kraaivenstraat, IJpelareweg en de Bos en Beemdweg tot aan de grens met de gemeente Loon op Zand.

Naast de verkeerskundige functie vervult het groen langs de snelfietsroute ook een belangrijke functie. De snelfietsroute vormt een aantrekkelijke en groene verbinding tussen de stad en het buitengebied, voor zowel mens als natuur. De invulling van het groen langs de snelfietsroute is uitgewerkt in een Groenplan.

In Tilburg zijn de werkzaamheden gestart. Eind 2020 is de hele snelfietsroute gereed. Kijk voor meer informatie op de projectwebsite van Heijmans.

Snelfietsroute Tilburg – Oosterhout F629

Deze route loopt vanaf de Slotlaan in Oosterhout via Dongen tot de Midden-Brabantweg in Tilburg. Daar sluit het fietspad aan op de fietsroute N261 die doorloopt tot het station in Tilburg. Het overgrote deel van de verbinding ligt aan het Wilhelminakanaal, in het groen.

Het College van de gemeente Tilburg besloot het voorlopig tracé voor de snelfietsroute van Tilburg naar Dongen en Oosterhout langs het Wilhelminakanaal vast te stellen en nader te laten uitwerken. Er is een bestuursovereenkomst afgesloten met de gemeenten Dongen, Oosterhout én provincie Noord-Brabant  met onder andere afspraken over financiële bijdragen aan de aanleg. De kosten van de snelfietsroute zijn geraamd op 8,9 miljoen euro en daaraan dragen de gemeente Oosterhout, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant bij. Provincie en gemeenten zullen samen met betrokkenen en omwonenden de route uitwerken. Het werk aan het 16 kilometer lange traject moet in 2022 beginnen.

Fiets geruimd? AFAC!

Verkeerd gestalde fietsen worden geruimd. U kunt uw fiets ophalen bij de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) aan de Bredaseweg 193. U betaalt 15 euro (alleen PIN). Via de website verlorenofgevonden.nl kunt u kijken of uw fiets bij de AFAC staat.

De openingstijden van het AFAC zijn maandag t/m vrijdag 08:30-17:00 uur en op zaterdag 08:30-13:00 uur.