Parkeren

Vergunning of abonnement

Parkeervergunning

In en om het centrum van Tilburg geldt in veel gebieden betaald parkeren. Bewoners en bedrijven in deze wijken kunnen een parkeervergunning aanvragen. Op de kaart van het vergunninggebied kunt u zien of uw adres in het gebied ligt. Let op: kunt u parkeren op uw eigen terrein, dan gelden er andere voorwaarden. Een parkeervergunning vraagt u aan via het »Digitaal Parkeerloket« van P1. Ook meer informatie over de vergunningen vindt u op deze website van P1.

>> Uitbreiding gebied parkeervergunningen

Vanaf 1 juli 2021 is ook de wijk Korvel/Westend betaald parkeren, op ma t/m za 09:00 - 22:00 uur. Voor vragen kijkt u in de informatieflyer, op het »Digitaal Parkeerloket« of u gebruikt het vragenformulier parkeervergunningen.

Vanaf 1 augustus 2021 zijn de tijden en het gebied van betaald parkeren in de omgeving van het Spoorpark aangepast. Het gaat om de Hazelaarstraat en de noordzijde van de Hart van Brabantlaan. Een parkeervergunning aanvragen kan bij Parkeerbedrijf P1. Voor vragen kijkt u op het »Digitaal Parkeerloket« of u gebruikt het vragenformulier parkeervergunningen.

Vanaf 1 november 2021 wordt betaald parkeren tegelijk ingevoerd in de wijken Hasselt (N03) en Goirke (N04). Bewoners en bedrijven in het gebied hebben een brief met informatiefolder (Hasselt, Goirke) ontvangen. Een parkeervergunning aanvragen kan vanaf oktober bij Parkeerbedrijf P1. Voor vragen over de parkeervergunning, het betaald parkeren of uw specifieke situatie, kijkt u op het »Digitaal Parkeerloket« of u gebruikt het vragenformulier parkeervergunningen.

BezoekersApp

Mensen die in het vergunninggebied wonen, kunnen hun bezoek tegen een lager tarief laten parkeren. Deze digitale bezoekersregeling heet de BezoekersApp. Meer informatie en het aanvragen van de BezoekersApp loopt via het »Digitaal Parkeerloket« van P1. Snel uw bezoek aanmelden, kan op bezoek.parkeer.nl.  

Verkeersontheffing

Behalve 06:00 - 11:00 uur in de ochtend, is een groot deel van de binnenstad verboden terrein voor gemotoriseerd verkeer. Dit wordt gecontroleerd met camera's. Moet u toch buiten deze tijden in het winkelgebied zijn, dan kunt u daarvoor een verkeersontheffing aanvragen.

Terreinvergunning

In en rondom de binnenstad zijn diverse parkeerterreinen (kaartje). U kunt hier incidenteel parkeren, maar u kunt ook een terreinvergunning aanvragen. Dat doet u via het »Digitaal Parkeerloket« van P1.

Parkeergarages

U kunt bij een aantal parkeergarages (kaartje) in en rond het centrum een abonnement nemen via het »Digitaal Parkeerloket« van P1.

Betaald parkeren

Parkeergarages

Er zijn 8 parkeergarages (kaartje) in en rond het centrum van Tilburg. Borden langs de route richting het centrum geven aan hoe veel vrije plaatsen er nog zijn. Op de site van P1 staat alle informatie over de garages.

Corona: daltarief 1,-

In parkeergarages in de binnenstad geldt momenteel op maandag t/m vrijdag 9-12 uur een daltarief van 1 euro per uur. Op zaterdag tot 18 uur is het tarief tijdelijk hoger, 3 euro per uur. Met deze aanpassing probeert de gemeente de drukte in de binnenstad te spreiden.

Op straat parkeren in Tilburg
Bekijk de kaart

Parkeren op straat

Bij een parkeerautomaat op straat is het tarief afhankelijk van de locatie (kaartje). Let op: In de binnenstad zijn alleen dagtickets van 16,50 euro. U kunt met pinpas betalen of met uw mobiele telefoon. Op feestdagen geldt in Tilburg het gebruikelijke tarief, dus geen zondagsregeling.

Scooter/brommer/fiets parkeren

In Tilburg zijn verschillende gratis fietsstallingen. Maak hier gebruik van! Want met de fiets vervuil je niets.

Scooters en brommers kunnen gratis parkeren in de binnenstad in witte scooterparkeervakken. Deze zijn te vinden op de Heuvelring, in de Telegraafstraat, in de Telefoonstraat, bij Pathé, op het Piusplein, op de Paleisring, de Schouwburgring, de Spoorlaan (bij Stadswinkel Centrum), bij de fietsenstalling op het Burgemeester Stekelenburgplein en bij de Willem II passage. Scooters mogen vanwege brandgevaar niet parkeren in fietsenstallingen. Bewaakt stallen kan voor €1,- in de bromfietsenstalling van parkeergarage 013 Tivoli.

Parkeerbon of boete

Als u zonder te betalen parkeert op een plek waar u verplicht bent om te betalen, ontvangt u een parkeerboete. Deze boete heet een naheffingsaanslag en wordt verstuurd door Cannock Chase Public (CCP) in opdracht van de gemeente.

Een ander soort boete is de verkeersboete. Deze krijgt u als u parkeert in strijd met een verbod of gebod (Wet Mulder/'aankondiging van beschikking'). Bijvoorbeeld voor fout parkeren, te hard rijden of door rood licht rijden. Deze boete krijgt u van het Centrale Justitiële Incasso Bureau (CJIB).

Parkeercontroleurs van de gemeente mogen naheffingsaanslagen en verkeersboetes uitschrijven. U betaalt via de website van Cannock Chase met iDEAL. U kunt ook wachten op de betaalgegevens die u na enkele weken per post ontvangt. Tegen de naheffingsaanslag kunt u online bezwaar maken, of per post:

De Heffingsambtenaar van de gemeente Tilburg
p/a Postbus 97812
2509 GE  DEN HAAG

Carpoolplaatsen

Door te carpoolen hoeven er minder auto's in de stad te parkeren, en reis je duurzamer. Dat is prettig voor iedereen. Aan de rand van Tilburg liggen deze carpoolplaatsen:

Carpoolplaatsen
Naam terreinLocatieKostenCapaciteit
Carpool Tilburg - HilvarenbeekMeierijbaan (achter Bastion Hotel)Gratis90 auto's
Carpool Berkel-EnschotBosscheweg (N65 afslag2)Gratis25 auto's
Carpool Gilze A58Nerhoven 40Gratis70 auto's
Carpool T58Oude Rielseweg 11Gratis16 auto's
P+R Station Tilburg UniversiteitTroelstraatGratis230 auto's
P+R Station Tilburg Reeshof NoordKetelhavenpleinGratis210 auto's
P+R Station Tilburg Reeshof ZuidWoerdenstraatGratis70 auto's

Oplaadpunten elektrisch vervoer

U kunt uw elektrische auto opladen in de meeste parkeergarages in Tilburg. Naast het geldende parkeertarief betaalt u voor de afgenomen elektriciteit. Dat geldt ook voor de oplaadpunten op straat in het gebied met betaald parkeren. Waar alle openbare oplaadpunten staan, ziet u op de website oplaadpunten.nl.

Parkeren voor gehandicapten of mantelzorgers

Gehandicapten

Invaliden kunnen een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Met deze kaart kunt u de auto parkeren op plekken die staan op de kaart met alle algemene invalidenparkeerplaatsen. Ook is het mogelijk een gehandicaptenparkeerplaats bij uw woning aan te vragen.

Mantelzorg

Woont u in een parkeervergunninggebied en krijgt u mantelzorg? Dan kunt u misschien een mantelzorgvergunning en/of extra tegoed op de Bezoekers App aanvragen. U moet kunnen aantonen dat u mantelzorg ontvangt.

  1. Maak een kopie van
    • indicatiebesluit CIZ
    • Wmo-beschikking
    • indicatiebesluit van een thuiszorgorganisatie/verpleeghuis
  2. Stuur het document naar Gemeente Tilburg, afdeling RUV/Parkeerbedrijf, Postbus 90155, 5000 LH Tilburg, of geef het in een gesloten envelop af bij de receptie van Stadskantoor 6, Spoorlaan 181.
  3. Parkeerbedrijf P1 neemt contact met u op om de aanvraag af te ronden.

Parkeren voor motoren

Parkeren op de stoep is in Tilburg voor motoren kosteloos toegestaan. Zorg er wel voor dat u overige gebruikers niet hindert. Voetgangers, kinderwagens en rolstoelen mogen er geen last van hebben. Een motor met een zijspan mag niet op de stoep staan.

Parkeren touringcars

Voor touringcars zijn in Tilburg speciale parkeerplaatsen: bij het IJssportcentrum aan de Stappegoorweg, en aan de Kloosterstraat achter de schouwburg. Dit is gratis.