logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Flexwonen in Tilburg

Net als in de rest van het land, kampt ook Tilburg met een woningtekort. Het bouwen van flexibele woningen is een manier om op korte termijn de grootste nood op de woningmarkt op te lossen. De woningen zijn bedoeld voor Tilburgers die dringend op zoek zijn naar woonruimte. Het kan gaan om jongeren, studenten, mensen die vanuit een zorginstelling weer zelfstandig gaan wonen, mensen met een verblijfsstatus of mensen die na een scheiding of faillissement op zoek zijn naar woonruimte.

Tijdelijk

De tijdelijke complexen bestaan uit kleine, kant-en-klare huurappartementen die binnen enkele maanden klaar zijn voor gebruik. De appartementen vallen onder de categorie sociale huur en worden gebouwd en verhuurd door de woningcorporaties WonenBreburg, TBV Wonen en Tiwos. De woningen blijven ongeveer 15 jaar staan. In het convenant Wonen maakte de gemeente met de corporaties afspraken over het bouwen van 1.500 sociale huurwoningen in de periode 2020-2024. Maar de doorlooptijd van nieuwbouwprojecten is lang en de tekorten op de woningmarkt nemen steeds verder toe.

De locaties

Na een haalbaarheidsonderzoek in 2022 en een collegebesluit over de komst van de woningen, is voor elk van de locaties een plan uitgewerkt. Elke locatie heeft een eigen klankbordgroep die bestaat uit bewoners, vertegenwoordigers van bedrijven en andere organisaties in de omgeving, de woningcorporatie en de gemeente. Over het ontwerp van de tijdelijke gebouwen en de nieuwe bewoners organiseerde de gemeente diverse bewonersavonden. Voor de bouw van de woningen zijn omgevingsvergunningen nodig. De omgevingsvergunning voor de locatie Dokter Bloemenlaan is definitief. Voor de de locatie aan de Bijsterveldenlaan is op 17 januari 2024 een omgevingsvergunning afgegeven, maar hiertegen zijn bezwaren ingediend. Ook voor de locatie Laarveld Oost is op 11 juni 2024 een omgevingsvergunning verleend. Ook hier zijn bezwaren tegen ingediend. Over die bezwaren neemt de bezwarencommissie binnenkort een besluit.

98 woningen: bouw en exploitatie door WonenBreburg

Om de woningen op deze locatie te kunnen bouwen, worden er 10 bomen gekapt. De omgevingsvergunning voor de kap van de bomen is op 1 december 2023 verleend. De omgevingsvergunning voor de bouw van de 98 woningen is verleend op 17 januari 2024. 

De gemeente ontving 354 bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor het bouwen van de flexwoningen. Op 15 april 2024 was een hoorzitting bij de commissie voor de bezwaarschriften over de afhandeling van de bezwaren tegen beide besluiten. De commissie voor de bezwaarschriften heeft geadviseerd de bezwaren ongegrond te verklaren en de omgevingsvergunningen onder aanvulling van de voorschriften in stand te laten. Het college heeft het advies van de commissie voor de bezwaarschriften opgevolgd en op 11 februari jl. besloten om de omgevingsvergunningen in stand te laten en de voorschriften over te nemen. Deze voorschriften worden meegenomen bij de verdere uitwerking van de inrichting en aanleg van de buitenruimte rondom de woningen. 

Er kan tot 6 weken na het verzenden van de besluiten op bezwaar bij de rechtbank Zeeland – West-Brabant beroep worden ingesteld. Het instellen van een beroep schort de werking van de omgevingsvergunningen niet op. Dat kan alleen door een voorlopige voorziening bij de rechtbank aan te vragen.

Inrichtingsplan buitenruimte

Voor het inrichtingsplan van de buitenruimte rondom de nieuwe woningen is een voorlopig ontwerp gemaakt. In het voorlopig ontwerp staan onder meer de voetpaden, parkeerplaatsen, ondergrondse afvalcontainers en het groen opgenomen. Tijdens een inloopbijeenkomst in het voorjaar wordt het voorlopig ontwerp gepresenteerd en is er de mogelijkheid om mee te denken over de groene buitenruimte naast het complex. Hier is ruimte voor bijvoorbeeld een speelplek. Omwonenden ontvangen voor deze inloopbijeenkomst nog een uitnodiging.

De planning

In maart 2025 start de aannemer in opdracht van de gemeente met het bouwrijp maken van het terrein. Naar verwachting start de bouw van de 98 woningen in het tweede kwartaal van 2025. 

Doelgroep

De woningen zijn bedoeld voor verschillende groepen woningzoekenden. Dit zijn bijvoorbeeld starters uit de wijk Reeshof, mensen die snel een woning nodig hebben, zoals mensen na een echtscheiding of faillissement, onder andere uit Reeshof. Daarnaast is een deel van de woningen bestemd voor statushouders. De woningen zijn niet bedoeld voor mensen die uit de zorg komen.

180 woningen: bouw en exploitatie door WonenBreburg

Ook voor de locatie Dr. Bloemenlaan is door WonenBreburg een omgevingsvergunning aangevraagd. Die is in januari 2024 verleend. Tijdens de bezwaartermijn kwam er één bezwaar binnen. Er is overlegd met de bezwaarmaker die daarna besloot het bezwaar in te trekken. Dit betekent dat de omgevingsvergunning onherroepelijk is. In augustus 2024 is gestart met het aanbrengen van de fundering. Naar verwachting worden de woningen eind maart 2025 opgeleverd.

De woningen zijn bestemd voor een mix van woningzoekenden. Het gaat dan om starters op de woningmarkt, spoedzoekers zoals mensen die uit een echtscheiding of faillissement komen en statushouders. Het gaat niet om uitstromers uit de zorg.

58 woningen: bouw en exploitatie door TBV Wonen

Op 11 juni 2024 verleende de gemeente Tilburg een omgevingsvergunning voor de bouw van 58 flexwoningen. Het tijdelijke woongebouw bestaat uit drie verdiepingen en krijgt een eigen parkeergelegenheid. Tegen de omgevingsvergunning waren vijf bezwaren ingediend. De bezwarencommissie heeft deze bezwaren op 1 november 2024 ongegrond verklaard. Omdat hiertegen geen beroep is ingesteld, is de omgevingsvergunning op 13 december 2024 onherroepelijk geworden.

Om de bouw van de flexwoningen mogelijk te maken zijn in het najaar acht bomen verwijderd. Uit controles voor de boomveiligheid is gebleken dat er daarnaast twee bomen (acacia’s) in een dusdanige slechte conditie waren, dat zij een gevaar vormden voor de omgeving. Daarom zijn deze bomen direct gekapt (zogenaamde noodkap). Voor de gekapte bomen worden ter compensatie 10 nieuwe bomen geplant in de directe omgeving. 

Het terrein waar de flexwoningen komen te staan is in het najaar 2024 bouwrijp gemaakt. De bouw van de woningen start naar verwachting in de week van 10 februari. Leverancier VDL De Meeuw start dan met het aanleggen van de fundering. Het streven is om de woningen eind juni 2025 op te leveren.

Van deze flexwoningen zijn er 39 bestemd voor jongeren uit de directe omgeving, mensen die voor werk of studie naar Tilburg moeten verhuizen, mensen die na een scheiding of faillissement op zoek zijn naar woonruimte en starters die het ouderlijk huis willen verlaten. De overige 19 flexwoningen zijn bestemd voor jongeren met een lichte begeleidingsvraag. Zij wonen zelfstandig en worden daarbij begeleid.

Inrichtingsplan buitenruimte

Op 12 november 2024 was er een informatieavond over het ontwerp voor de buitenruimte. Hierin staat onder meer waar voetpaden, parkeerplaatsen, afvalcontainers, planten en bomen komen. Aan de hand van reacties die we tijdens en na de avond hebben ontvangen heeft de gemeente het definitief ontwerp voor de openbare ruimte opgesteld. Dit ontwerp vindt u hieronder.

96 woningen: bouw en exploitatie door Tiwos

De bewoners van ’t Kompas op Zuid ontvingen begin april 2024 de sleutel van hun nieuwe woning van Tiwos. In het tijdelijke complex zijn 96 kleine woningen. De bewoners bestaan voor een deel uit spoedzoekers (onder andere mensen die na een scheiding of faillissement een betaalbare woning zoeken) en voor een deel uit mensen die succesvol hun zorgtraject doorliepen en weer zelfstandig gaan wonen. Zorgaanbieders, woningcorporaties en bewonersverenigingen zorgen voor een sociaal vangnet en begeleiding waar nodig.

Vragen?

Voor vragen over flexwonen kunt u mailen naar flexwonen@tilburg.nl.

Voor meer informatie over de diverse flexwoningen kunt u terecht bij de woningcorporaties.