Net als in de rest van het land, kampt ook Tilburg met een woningtekort. Het bouwen van flexibele woningen is een manier om op korte termijn de grootste nood op de woningmarkt op te lossen. De woningen zijn bedoeld voor Tilburgers die dringend op zoek zijn naar woonruimte. Het kan gaan om jongeren, studenten, mensen die vanuit een zorginstelling weer zelfstandig gaan wonen, mensen met een verblijfsstatus, vluchtelingen uit Oekraine of mensen die na een scheiding of faillissement op zoek zijn naar woonruimte.
De tijdelijke complexen bestaan uit kleine, kant-en-klare huurappartementen die binnen enkele maanden klaar zijn voor gebruik. De appartementen vallen onder de categorie sociale huur en worden gebouwd en verhuurd door de woningcorporaties WonenBreburg, TBV Wonen en Tiwos. De woningen blijven ongeveer 15 jaar staan. In het convenant Wonen maakte de gemeente met de corporaties afspraken over het bouwen van 1.500 sociale huurwoningen in de periode 2020-2024. Maar de doorlooptijd van nieuwbouwprojecten is lang en de tekorten op de woningmarkt nemen steeds verder toe.
Na een haalbaarheidsonderzoek in 2022 en een collegebesluit over de komst van de woningen, is voor elk van de locaties een plan uitgewerkt. Elke locatie heeft een eigen klankbordgroep die bestaat uit bewoners, vertegenwoordigers van bedrijven en andere organisaties in de omgeving, de woningcorporatie en de gemeente. Over het ontwerp van de tijdelijke gebouwen en de nieuwe bewoners organiseerde de gemeente diverse bewonersavonden. Voor de bouw van de woningen zijn omgevingsvergunningen nodig. De omgevingsvergunning voor de locatie Dokter Bloemenlaan is definitief. Voor de de locatie aan de Bijsterveldenlaan is op 17 januari 2024 een omgevingsvergunning afgegeven, maar hiertegen zijn bezwaren ingediend. Ook voor de locatie Laarveld Oost is op 11 juni 2024 een omgevingsvergunning verleend. Ook hier zijn bezwaren tegen ingediend. Over die bezwaren neemt de bezwarencommissie binnenkort een besluit.
Voor het bouwen van deze tijdelijke woningen (flexwoningen) zijn in 2023 omgevingsvergunningen aangevraagd. De omgevingsvergunning voor het kappen van 10 bomen is verleend op 1 december 2023 en de omgevingsvergunning voor het bouwen van 98 tijdelijke woningen is verleend op 17 januari 2024. De gemeente ontving 345 bezwaren. Daarvan waren 168 bezwaren niet ontvankelijk, veelal omdat de indieners geen belanghebbenden zijn. Zij wonen te ver van de locatie. Voor de afhandeling van de bezwaren was een hoorzitting in april 2024. Een uitspraak wordt in september 2024 verwacht. Het is afwachten hoe de bezwaarprocedure verloopt en of de bezwaarmakers in (hoger) beroep gaan. Het bouwrijp maken van de locatie is daarmee nog niet aan de orde.
De woningen zijn bedoeld voor verschillende groepen woningzoekenden. Dit zijn bijvoorbeeld starters uit de wijk Reeshof, mensen die snel een woning nodig hebben, zoals mensen na een echtscheiding of faillissement, onder andere uit Reeshof. Daarnaast zijn de woningen voor vluchtelingen, waaronder Oekraïners, en statushouders. De vluchtelingen zijn niet bedoeld voor mensen die uit de zorg komen.
Ook voor de locatie Dr. Bloemenlaan is door WonenBreburg een omgevingsvergunning aangevraagd. Die is in januari 2024 verleend. Tijdens de bezwaartermijn kwam er één bezwaar binnen. Er is overlegd met de bezwaarmaker die daarna besloot het bezwaar in te trekken. Dit betekent dat de omgevingsvergunning onherroepelijk is. In augustus 2024 is gestart met het aanbrengen van de fundering. Naar verwachting worden de woningen eind maart 2025 opgeleverd.
De woningen zijn bestemd voor een mix van woningzoekenden. Het gaat dan om starters op de woningmarkt, spoedzoekers zoals mensen die uit een echtscheiding of faillissement komen, (Oekraïense) vluchtelingen en/of statushouders. Het gaat niet om uitstromers uit de zorg.
Om de 58 flexwoningen te kunnen bouwen moeten 8 bomen gekapt worden. De verleende omgevingsvergunning van 21 december 2023 voorziet in de kap van 7 bomen. Op deze omgevingsvergunning kwamen 5 bezwaarschriften binnen. De hoorzitting was in mei 2024. Voor de achtste boom wordt nog nader onderzoek uitgevoerd vanwege de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen. Hier wordt mogelijk op een later moment een kapvergunning voor aangevraagd.
Op 22 december 2023 diende TBV Wonen de aanvraag omgevingsvergunning voor de bouw in. Deze omgevingsvergunning is op 11 juni 2024 verleend. Tijdens de bezwaartermijn kwamen er 5 bezwaren binnen. De hoorzitting is waarschijnlijk in september 2024. De planning voor Laarveld-Oost is dat het terrein in het 4e kwartaal van 2024 gemaakt wordt, waarna in 2025 de bouw start. Het precieze moment van start bouw is afhankelijk van eventuele bezwaren en (hoger) beroep.
Van deze flexwoningen zijn er 39 bestemd voor jongeren uit de directe omgeving, mensen die voor werk of studie naar Tilburg moeten verhuizen, mensen die na een scheiding of faillissement op zoek zijn naar woonruimte en starters die het ouderlijk huis willen verlaten. De overige 19 flexwoningen zijn bestemd voor jongeren met een lichte begeleidingsvraag. Zij wonen zelfstandig en worden daarbij begeleid.
De bewoners van ’t Kompas op Zuid ontvingen begin april 2024 de sleutel van hun nieuwe woning van Tiwos. In het tijdelijke complex zijn 96 kleine woningen. De bewoners bestaan voor een deel uit spoedzoekers (onder andere mensen die na een scheiding of faillissement een betaalbare woning zoeken) en voor een deel uit mensen die succesvol hun zorgtraject doorliepen en weer zelfstandig gaan wonen. Zorgaanbieders, woningcorporaties en bewonersverenigingen zorgen voor een sociaal vangnet en begeleiding waar nodig.
Voor vragen over flexwonen kunt u mailen naar flexwonen@tilburg.nl.
Voor meer informatie over de diverse flexwoningen kunt u terecht bij de woningcorporaties.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.