U bevindt zich op:Ondernemers /Evenementen / Meldings- of vergunningsplicht

Evenement melden of vergunning aanvragen

Voor de meeste evenementen heeft u een evenementenvergunning nodig. Soms is een melding voldoende. Gebruik de voorbeelden op deze pagina om te bepalen wat u moet doen. De volledige beschrijving staat in de nota Prettig geregeld (onderaan deze pagina).

Een evenementenvergunning is niet nodig voor: bioscoop- en theatervoorstellingen, weekmarkten (staanplaatsen), kansspelen, collectes, demonstraties, de jaarlijkse kermis en activiteiten die in besloten ruimte plaatsvinden, zoals beschreven in de Drank- en Horecawet.

Meldingsplicht of vergunningsplicht?

Evenementen zijn er in verschillende soorten en maten. Een verkeerde indeling kan betekenen dat een evenement niet kan doorgaan. Heeft u na het lezen van deze pagina of de nota Prettig geregeld nog twijfels? Neem dan contact op met team Vergunningen voor advies. Zij helpen u graag verder.

Meldings- of vergunningsplicht evenementen
CategorieBijvoorbeeldActie
Geen meldingsplichtEen besloten feest in uw eigen tuin of huisU hoeft niets te melden of aan te vragen. U moet zich wel houden aan de voorwaarden en eisen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Kennisgevings-evenementGaragesale, buurtfeest, rommelmarkt (maximaal 10 kramen, verkoop tweedehands spullen, geen aanbod eet- en drinkwaren), straatspeeldag (zonder afsluiting wegen)

Wel melden, geen vergunning nodig als:

  • locatie in open lucht
  • maximaal 300 bezoekers
  • vind plaats tussen 08:00 uur en 24:00 uur (tussen 13:00 uur en 24:00 uur op zon- en feestdagen)
  • geen afsluiting doorgaande wegen
  • ge­luids­ni­veau op de ge­vels van om­rin­gen­de wo­nin­gen is niet ho­ger dan 70 dB(A)
  • geen extra politiecapaciteit nodig
  • geen sprake van een tijdelijke ruimte met 150 personen (tegelijk) of meer
  • lees ook over de Gebruiksmelding brandveiligheid

Te doen bij een kennisgevingsevenement:

  1. U moet zich houden aan de voorwaarden en eisen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
  2. Buurtfeest of straatspeeldag melden of Rommelmarkt melden
 
A-Evenement: gewoon evenementSportevenement, jaarmarkt, akoestische muziekvoorstelling, rommelmarkt (11+ kramen), braderie (verkoop commerciële spullen)U vraagt 12 weken van te voren de evenementenvergunning aan. Aanmelden voor de evenementenkalender is gewenst (vanwege beschikbaarheid locatie).
B-Evenement:
aandacht evenement
Koningsdag op Piusplein, smaakcaravan, circusAanmelding voor de evenementenkalender (voor 1 september) is verplicht. De gemeente nodigt u uiterlijk 20 weken van te voren uit voor een vooroverleg. U vraagt 12 weken van te voren de evenementenvergunning aan.
C-Evenement:
risicovol evenement
Carnavalsoptocht, Festival van het Levenslied, Tilburg ZingtAanmelding voor de evenementenkalender (voor 1 september) is verplicht. De gemeente nodigt u uiterlijk 20 weken van te voren uit voor een vooroverleg. U vraagt 12 weken van te voren de evenementenvergunning aan.

Aandachtspunten voor specifieke evenementen

Voor de volgende evenementen gelden specifieke regels die u kunt nalezen in de nota Prettig Geregeld: vechtsporten, evenementen met motorvoertuigen (zoals racewedstrijden, monster-truckevents en motorcross), evenementen met dieren, circus.

Meer informatie

In de nota Prettig Geregeld staat alle informatie die u nodig heeft voor het organiseren van een evenement in Tilburg. Ga naar het Bestuurs Informatie Systeem (BIS) voor uitgebreide informatie over het evenementenbeleid 2019-2022.

Contact

Heeft u na het lezen van bovenstaande nog vragen, vul dan het contactformulier in. Een medewerker van team Vergunningen neemt dan binnen 2 werkdagen contact met u op. Voor een vraag over een lopende aanvraag kunt u maandag tot en met vrijdag van 09:00 - 17:00 uur bellen met 14 013.