Tilburgse bedrijven hebben steeds vaker moeite om in de stad of regio voldoende en geschikte werknemers te vinden. Daarom huren zij arbeidsmigranten in, ook wel internationale medewerkers genoemd.
De meeste internationale medewerkers komen hier vooral om tijdelijk te werken. Ze verblijven in Tilburg voor enkele maanden of langer. In Tilburg zijn nu nog te weinig goede en grootschalige logiesvoorzieningen. Daardoor ontstaan er soms ongewenste situaties in wijken en buurten voor zowel de internationale medewerkers als hun omgeving. Maar ook is voor een groot aantal internationale medewerkers helemaal nog geen verblijfsplek in onze stad en regio beschikbaar. Zij moeten soms enkele uren per dag reizen om op hun werk in Tilburg te komen.
Het bestuur van onze stad wil dat iedereen onder goede omstandigheden kan wonen en werken en daarmee een gelukkig en gezond leven kan leiden. Om de huisvesting van 3600 tot 5000 internationale medewerkers voor 2025 mogelijk te maken, wil het college van burgemeester en wethouders meewerken aan de realisatie van tijdelijke grootschalige en goed begeleide logiesvoorzieningen. Bij tijdelijk hebben we het in de meeste gevallen vooralsnog over maximaal 10 jaar.
Kaart met mogelijke plekken voor de huisvesting van arbeidsmigranten
Bekijk de kaartDe gemeente bouwt deze huisvesting niet zelf, maar heeft dit aan ontwikkelende partijen gevraagd. De gemeente heeft wel uitgangspunten vastgesteld waaraan grootschalige locaties voor huisvesting van internationale medewerkers aan moet voldoen.
Als een partij zich meldt met een locatie waar ze grootschalige huisvesting mogelijk ziet, bekijkt de gemeente of deze locatie kansrijk is.
Op de kaart hierboven staat een overzicht van alle locaties die zijn besproken en leest u de afweging van het college. De kaart laat ook zien waar in Tilburg op dit moment al (grootschalige) locaties voor internationale medewerkers zijn. Bij achtergrondinformatie leest u meer over de motieven van het college ten aanzien van de verschillende locaties.
De kansrijke en locaties die in gebruik zijn, zouden nu aan ruim 2000 internationale medewerkers huisvesting kunnen bieden. Dat betekent dat de gemeente nog steeds open staat voor plannen die een bijdrage zouden kunnen leveren aan het realiseren van de totale opgave.
Het college noemt een locatie kansrijk als ze van mening is dat op deze plek een grootschalige voorziening voor huisvesting van internationale medewerkers kan passen. De inzet van het college is dan ook op deze locatie, in overleg met de initiatiefnemer en de omgeving, daadwerkelijk te komen tot realisatie. Daarbij wordt uitgegaan van het principe 'Ja we willen hier een grootschalige voorziening voor huisvesting internationale medewerkers, als er voldaan wordt aan o.a. ruimtelijke bepalingen en bijvoorbeeld de vastgestelde uitgangspunten'.
In september 2020 wees het gemeentebestuur de locatie Rielseweg 875 aan als kansrijke locatie voor de huisvesting van arbeidsmigranten. De initiatiefnemer is aan de slag gegaan met de uitwerking van de plannen. Dit leidde tot een plan voor de bouw van een pand voor maximaal 366 arbeidsmigranten. Hierover zijn in maart en november van 2022 informatiebijeenkomsten georganiseerd. Inmiddels loopt een procedure om te komen tot een omgevingsvergunning.
De initiatiefnemer heeft een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het bouwen van een nieuw pand aan de Rielseweg 875. Het gebruik van dit pand voor de huisvesting van arbeidsmigranten is niet mogelijk binnen het geldende omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). De gemeente wil meewerken aan het plan en is een procedure gestart voor het afwijken van het omgevingsplan. Hiervoor heeft de gemeenteraad op 11 april 2024 een ontwerpverklaring van geen bedenkingen (vvgb) afgegeven. Hierna hebben de stukken ter inzage gelegen en zijn er 182 zienswijzen (reacties) ingediend. De gemeente heeft de zienswijzen beoordeeld en op basis van daarvan is het plan door de projectontwikkelaar aangepast en verder onderbouwd. De reactie van de gemeente op de ingediende zienswijze staat op tilburg.raadsinformatie.nl. Het aangepaste en onderbouwde plan gaat nu naar de gemeenteraad voor een definitieve verklaring van geen bedenkingen.
De gemeenteraad besluit naar verwachting op 15 september 2025 over de definitieve verklaring van geen bedenkingen. Er vindt mogelijk een informatie/debatbijeenkomst plaats op 25 augustus, 1 september of 8 september 2025. De agendacommissie van de gemeenteraad besluit op 18 augustus over de precieze behandeldata. Na 18 augustus is hierover meer informatie vinden op www.tilburg.raadsinformatie.nl.
Als de gemeenteraad de verklaring van geen bedenkingen afgeeft, wordt de omgevingsvergunning verleend door het college van burgemeester en wethouders. De omgevingsvergunning wordt gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. Het is mogelijk om beroep aan te tekenen bij de rechtbank tegen het besluit over de omgevingsvergunning.
In maart en november 2022 zijn informatiebijeenkomsten geweest voor omwonenden en geïnteresseerden waarbij de gemeente en ontwikkelaar meer vertelden over de opgave en de locatie. De presentaties en het verslag van deze bijeenkomsten zijn hieronder te bekijken of te downloaden. Van de bijeenkomt in november 2022 is ook een opname gemaakt. Die zijn via onderstaande link naar YouTube terug te kijken.
Voor de locatie Rielseweg is een klankbordgroep opgestart. Samen met de gemeente en de ontwikkelaar zijn zij in gesprek geweest over deze ontwikkeling. Wensen en zorgen zijn besproken. Dit klankbordgroeptraject is afgerond. Hieronder zijn de verslagen te lezen of te downloaden van de bijeenkomsten van de klankbordgroep.
De antwoorden op de veelgestelde vragen over de locatie Rielseweg staan op de pagina Veelgestelde vragen (Q&A) huisvesting arbeidsmigranten Rielseweg.
In februari 2019 heeft het gemeentebestuur besloten om de locaties dr. Hub van Doorneweg 89-99 en het gemeenteperceel op nummer 101 als kansrijke locatie te bestempelen voor de huisvesting van maximaal 750 arbeidsmigranten. In juni 2019 is een informatiebijeenkomst geweest voor omwonenden en geïnteresseerden waarbij de gemeente en ontwikkelaar meer vertelden over de opgave en de locatie.
De initiatiefnemer is in fasen aan de slag gegaan met de plannen. Voor de totale ontwikkeling is één omgevingsdialoog gevoerd, bestaande uit klankbordgroepen en informatieavonden. Daarna zijn per verdieping omgevingsvergunningen verleend voor de huisvesting van arbeidsmigranten in het bestaande pand (nr. 91-99). Sinds maart 2021 is dit pand bewoond door maximaal 290 arbeidsmigranten. De laatste fase is de aanvraag omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuw pand voor de huisvesting van maximaal 450 arbeidsmigranten op het perceel op nummer 101.
Er is door de initiatiefnemer een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het bouwen van een nieuw pand aan de Dr. Hub van Doorneweg 101. Het gebruik van dit pand voor de huisvesting van arbeidsmigranten is niet mogelijk binnen het geldende omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). De gemeente wil meewerken aan het plan en startte een procedure voor het afwijken van het omgevingsplan. Hiervoor heeft de gemeenteraad een ontwerpverklaring van geen bedenkingen (vvgb) afgegeven. Hierna hebben de stukken ter inzage gelegen en zijn er 32 zienswijzen (reacties) ingediend. De gemeente heeft de zienswijzen beoordeeld en op basis van daarvan is het plan door de projectontwikkelaar aangepast en verder onderbouwd.
Het aangepaste en onderbouwde plan is naar de gemeenteraad gegaan voor een definitieve verklaring van geen bedenkingen. De gemeenteraad heeft op 19 mei 2025 besloten om de definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven. Op 28 mei 2025 is de omgevingsvergunning verleend door het college van burgemeester en wethouders.
De omgevingsvergunning staat vanaf 3 juni 2025 gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. Het is dan mogelijk om 6 weken beroep aan te tekenen bij de rechtbank tegen dit besluit. Dit kan tot en met 15 juli 2025. Als er geen beroep komt, wordt de omgevingsvergunning onherroepelijk en kan de ontwikkelaar starten met de bouw.
Heeft u een vraag waarvan u het antwoord niet kunt vinden op deze pagina of bij de veelgestelde vragen? Of bent u een ontwikkelende partij en heeft u belangstelling om in Tilburg een grootschalige locatie te ontwikkelen? Neem dan contact op met de gemeente.
Onderstaande informatie geeft meer achtergrondinformatie over de opgave, uitgangspunten en motieven over het wel of niet mee willen werken aan een locatie.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.