Spoorlaan 446 – 448 is aangewezen als kansrijke locatie voor langdurige opvang geschikt voor circa 100 plekken. De opvanglocatie biedt ruimte voor een gemengde opgave. Dat betekent dat verschillende doelgroepen hier samenwonen, zoals onze huidige inwoners (zoals studenten, spoedzoekers zonder zorgvraag of zorgbehoefte) en nieuwkomers (zoals Oekraïense vluchtelingen, asielzoekers en statushouders).
Op deze pagina vindt u meer informatie over de locatie. Ook geven we antwoord op vragen. Heeft u een vraag die niet op deze pagina beantwoord wordt? Stuur dan een e-mail met uw vraag aan welkomintilburg@tilburg.nl o.v.v. Spoorlaan 446 - 448.
Er is in heel Nederland een groot tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen. De gemeente vindt het belangrijk om te helpen bij goede opvang voor mensen die bescherming zoeken. In de regio Hart van Brabant slaan we al geruime tijd de handen ineen om aan de opvangopgave samen invulling te geven, als waren we één gemeente. Hiermee zijn afspraken gemaakt over de verdeling van de opvangopgaven over de regio en hoe de gemeente Tilburg daarin bijdraagt. Deze afspraken zijn vertaald naar een concrete verdeling van opvangplekken. Samengevat heeft gemeente Tilburg op dit moment de opgave om in totaal 872 nieuwe en vervangende opvangplekken te realiseren. Daarvoor zoeken we meerdere geschikte locaties verspreid over de stad en dorpen. We hebben zowel korte (1-5 jaar) als lange termijn (langer dan 5 jaar) opvanglocaties nodig om in te kunnen spelen op schommelingen in het aantal vluchtelingen. Daarnaast willen we met lange termijn opvanglocaties vluchtelingen zoveel mogelijk een stabiele basis bieden.
Een gemengd huisvestingsconcept bestaat uit locaties die geschikt en beschikbaar zijn voor een periode langer dan 5 jaar én die huisvesting bieden aan zowel onze huidige inwoners (zoals studenten, spoedzoekers zonder zorgvraag of zorgbehoefte) en nieuwkomers (zoals ontheemden, asielzoekers en statushouders). Op deze locaties zorgen we voor 24 uur per dag, 7 dagen in de week beheer, begeleiding door een community manager en verbinding met de buurt. Zo werken we op deze locaties actief aan het samenleven vanaf dag één onder bewoners.
Het college heeft het gebouw aan de Spoorlaan 446 – 448 aangewezen als kansrijke locatie. Het gebouw kan aan de gemeente verhuurd worden voor de lange termijn. Betreft een kantoorpand in de Binnenstad in particulier bezit. Momenteel huurt de gemeente het tot medio 2027 voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en statushouders. De huidige opvang verloopt zowel op locatie als in de omgeving goed. De opvanglocatie en bewoners worden goed opgenomen in de buurt. Het openbaar vervoer en alle belangrijke voorzieningen zijn op loopafstand. Deze locatie biedt ruimte voor zo’n 100 opvangplekken en is interessant voor een gemengd huisvestingsconcept.
De gemeente start op korte termijn de benodigde vergunningsprocedure op om het pand voor de lange termijn als opvanglocatie te mogen gebruiken volgens het gemengd huisvestingsconcept. Naar verwachting blijft de locatie de aankomende jaren ingezet worden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en statushouders.
Het kan zijn dat er een bouwplan wordt ontwikkeld dat niet zonder meer past in het omgevingsplan. De gemeente kan in dat geval niet direct een omgevingsvergunning afgeven. Als de gemeente toch aan het bouwplan mee wil werken, kan dit door een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) te verlenen. In sommige gevallen kan dit alleen als de gemeenteraad een positief advies over de omgevingsvergunning heeft afgegeven, bijvoorbeeld bij maatschappelijke activiteiten, voor zover sprake is van een maatschappelijk gevoelig initiatief.
We verwachten dat de opvanglocatie komende jaren nog gebruikt wordt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en statushouders. Uiterlijk juli 2027 wordt het ingezet volgens het gemengd huisvestingsconcept.
De locatie biedt ruimte voor ongeveer 100 opvangplekken.
De locatie leent zich voor een gemengd huisvestingsconcept. Dat zijn locaties die huisvesting bieden aan zowel onze huidige inwoners (zoals studenten, spoedzoekers zonder zorgvraag of zorgbehoefte) en nieuwkomers (zoals ontheemden, asielzoekers en ook statushouders). Op deze locaties zorgen we voor 24 uur per dag, 7 dagen in de week beheer, begeleiding door een community manager en verbinding met de buurt. Zo werken we op deze locaties actief aan het samenleven vanaf dag één onder bewoners.
De asielprocedure voor mensen uit veilige landen wordt met voorrang behandeld en is korter dan die voor asielzoekers uit onveilige landen. In deze korte procedure volgt meestal binnen enkele weken een afwijzing. Gemiddeld wordt circa 3% van de opvangplekken in onze locaties bezet door asielzoekers uit veilige landen die in afwachting zijn van hun proces. Van de groep asielzoekers uit veilige landen zijn er overigens mensen die wel asiel krijgen vanwege politiek activisme, kritische journalistieke werkzaamheden of omdat ze bij de lhbtqiap- gemeenschap horen. Deze mensen worden wel opgevangen op onze locaties. -
Ja, statushouders zijn mensen die een vergunning hebben gekregen om in Nederland te blijven. Zij verblijven op deze locatie terwijl zij wachten op een huis in Tilburg. De Rijksoverheid bepaalt het aantal statushouders dat elke gemeente moet huisvesten, de zogeheten gemeentelijke taakstelling. Landelijk is in 2023 circa 6% procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen toegekend aan statushouders.
Nee, op deze locatie komen geen alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV) te wonen. De begeleiding van deze groep AMV’ers vraagt iets anders dan de begeleiding op een reguliere opvanglocatie. De gemeente maakt daarom met het COA aanvullende afspraken over deze doelgroep. Deze jongeren worden op andere locaties binnen de gemeente opgevangen
Het COA probeert mensen die een vergunning krijgen zoveel mogelijk in de regio te huisvesten waar ze zijn opvangen. Dat draagt bij aan een goede inburgering van statushouders in de regio. De mensen die geen vergunning krijgen, moeten Nederland verlaten.
Afspraken over het beheer en exploitatie zijn onderdeel van de verdere uitwerking. Wanneer hier meer over bekend is, brengen we u daarvan op de hoogte.
We hanteren huis- en gedragsregels en treft maatregelen als men zich daar niet aan houdt.
Een asielzoeker mag werken in Nederland. De asielaanvraag moet dan wel minstens 6 maanden in behandeling zijn. Heeft een asielzoeker werk en inkomen? Dan betaalt die persoon een eigen bijdrage aan het COA. Onder meer voor de kosten van de opvang. Oekraïense vluchtelingen die onder de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne vallen, mogen in Nederland werken in loondienst zonder werkvergunning. Wanneer zij werken, betalen ze een eigen bijdragen voor onder meer de kosten van de opvang. Een statushouder heeft een verblijfsvergunning en heeft daarmee dezelfde rechten en plichten als alle Nederlanders. Ook zij mogen dus werken.
Oekraïense kinderen, asielzoekerskinderen en kinderen van statushouders zijn net als Nederlandse kinderen leerplichtig en gaan dus naar school. In de eerste 2 jaar kunnen alle leerlingen van 5 tot 18 nieuwkomersonderwijs volgen. Hier wordt er naast de normale vakken in het onderwijs een groot deel besteed aan Nederlands als tweede taal. Hiermee worden ze optimaal voorbereid op het doorstromen naar regulier onderwijs. Kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 gaan naar een taalschool in de Tilburgse wijk/buurt waar zij worden opgevangen. Jongeren vanaf 12 tot 18 jaar gaan naar de Internationale Schakelklas.
Voor contact met de gemeente mailt u naar welkomintilburg@tilburg.nl
Samen met onze partners voeren wij als gemeente de komende tijd gesprekken met de buurt over leefbaarheid, beheer en veiligheid. Dat doen we in de vorm van een omwonendenoverleg. Wilt u zich hiervoor aanmelden? Stuur dan een e-mail aan welkomintilburg@tilburg.nl onder vermelding de opvanglocatie.
Als de locatie open is, kun u zichzelf aanmelden als vrijwilliger. Tegen die tijd geven we daar meer informatie over.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.