logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Pride month in Tilburg

De maand juni staat voor de regenbooggemeenschap in het teken van ‘pride’: met trots en vreugde vieren wie ze zijn en van wie zij houden. Ook in Tilburg besteden we extra aandacht aan de acceptatie en emancipatie van LHBTIQ+. Onze regenbooggemeenschap is divers en heeft dus heel veel te bieden. Daar mogen we trots op zijn!

Onze Roze Draad

Het thema van Pride Month 2024 is ‘Onze Roze Draad’, gebaseerd op de rijke queer-geschiedenis van Tilburg. Dit is een knipoog naar onze textielindustrie en verwijst naar een draad die ons met elkaar verbindt: we borduren voort op onze geschiedenis.  

Waar vier jij Pride Month in Tilburg? Op deze pagina lees je wat, wanneer, waar georganiseerd wordt. 

Proud Pride Prom: Queer Drama Gala Eleganza (Qult)

Waar: Kraakkelder in Theater De Nieuwe Vorst, Willem II Straat 49

Tijd: 20:00-01:00 uur

Kaartje: 6 euro via de website www.denieuwevorst.nl  

Get ready to sashay, shantay, and slay at our kick-off for the pride month: Proud Pride Prom! It's gonna be a queer drama gala extravaganza so bring your fiercest lewks and your most fabulous selves. We're talking sequins, feathers, and all the drama mama! 

Queer Prom (Umbrella Association)

Waar: De Vrienden van Tilburg, Heuvelring 116

Tijd: 22:00-00:00 uur

Kaartje: 8 euro via de website van Eventix 

Have you ever wanted to join a formal dance/prom with your significant other but could not because of society restrictions? Join us at Queer Prom where everyone is welcome and you can bring your partner without fear of rejection from others. We will dance, talk (there will be discussion cards available at tables), and have fun at the beats of music by makina! Come celebrate yourself, your partner, and your relationship in a fun environment! We will also celebrate the start of Pride Month all together! 

Valse Start van Pride Month (Stichting Tilburg Pride en Peanuts)

Waar: Café Peanuts, Stadhuisstraat 19 

Tijd: 21:00-04:00 uur 

Kaartje: gratis 

Stichting Tilburg Pride en de Peanuts verzorgen voor jullie een knallende Valse Start van de Pride Month, zoals we dat ook doen met Roze Maandag! Aan de hand van het thema 'Onze Roze Draad' zullen we de avond vullen met queer-clubmuziek van de jaren '80, '90, '00 tot nu, een Valse Bingo en een surprise act om 00:00u. Luid jij met ons de Pride Month in? 

Feniks Filmclub: intersectionele film 

Waar: Feniks Tilburg, NS Plein 17 

Tijd: start film om 19:00 uur (inloop vanaf 18:30 uur) 

Kaartje: gratis 

Net als in de bioscoop zijn er snacks. Na de film is er ruimte om na te praten en naar elkaars mening te luisteren. De films worden in het Engels vertoond met Nederlandse ondertiteling.

Gay Pubquiz voor jong, oud, hetero of queer

Waar: Café Peanuts, Stadhuisstraat 19 

Tijd: 19:00 uur 

Kaartje: gratis (aanmelden via bertiewolf@hotmail.com

Iedereen is welkom! Test je kennis over thema's die belangrijk zijn voor de LHBTIQ+ community. 

A Seat at the Table over Queer History (Qult) 

Waar: De Nieuwe Vorst, Willem II Straat 49 

Tijd: volgt nog, houd de website van De Nieuwe Vorst in de gaten 

Kaartje: gratis 

Wist jij dat koning Willem II een biseksuele man was en zijn mannelijke liefdes hier in Tilburg ontmoette?! Onze geschiedenis zit tot de nok gevoeld met zulke (verstopte) queer iconen, hoog tijd om ze te ontmoeten. Tijdens de nieuwe editie van A seat at the table gaan we focussen op de geschiedenis van queer iconen, binnen en buiten Tilburg. Historici, experts of enthousiastelingen zullen een licht schijnen op deze iconen en zullen ons helpen begrijpen wat het betekent om queer te zijn. 

Pride & Paperbacks Talkshow #2 (over de invloed van queer representatie en het belang ervan voor de queer gemeenschap) 

Waar: LocHal Tilburg, Burgemeester Brokxlaan 1000 

Tijd: 19:30-21:30 uur 

Kaartje: gratis, aanmelden via de website van bibliotheek Midden-Brabant 

Júlia, organisator van de Pride & Paperbacks boekenclub, gaat samen met schrijver Lot Louis in gesprek met gasten en publiek. Hierbij gaan ze dieper in op de invloed van queer representatie en het belang ervan voor de queer gemeenschap. 

Pink Thread 18+  
Queer Pride Party voor LHBTI+ & ally personen vanaf 18 jaar (Young Pride) 

Waar: V39, Veemarktstraat 39 

Tijd: 20:00-00:00 uur 

Kaartje: gratis 

Een avond waarop ‘Queer Joy’ en ‘elkaar ontmoeten’ centraal staan. Op het programma: Queer tunes in de Basement, drag/queer artiesten voor een fantastische inclusieve (!) show, boardgames, de pocket documentaire Transvoices van Cleo Exters, karaoke, glittertattoos, photobooth, tafeltennis- en voetbal, eigen Pride buttons maken en een prikkelarme ruimte met silent disco.

Peanuts fietstocht 

Waar: start bij Café Peanuts, Stadhuisstraat 19 

Tijd: verzamelen om 13:00 uur 

Kaartje: gratis (wel aanmelden via bertiewolf@hotmail.com

Een mooie fietstocht van ongeveer 35 kilometer van de Peanuts naar de Loonse en Drunense Duinen. Uitgaande van mooi weer en met drie tussenstops voor de nodigde rust, zullen we een leuke en gezellige middag met elkaar tegemoet gaan!  

Pink Thread 18-  
Queer Pride Party voor LHBTI+ & ally personen t/m 18 jaar (Joung & Out) 

Waar: V39, Veemarktstraat 39 

Tijd: 14:00-17:00 uur 

Een middag waarop ‘Queer Joy’ en ‘elkaar ontmoeten’ centraal staan. Op het programma: Queer tunes in de Basement, drag/queer artiesten voor een fantastische inclusieve (!) show, boardgames, de pocket documentaire Transvoices van Cleo Exters, karaoke, glittertattoos, photobooth, tafeltennis- en voetbal, eigen Pride buttons maken en een prikkelarme ruimte met silent disco.

Queer wandeling door Tilburg (Peanuts editie) 

Waar: start bij Café Peanuts, Stadhuisstraat 19 

Tijd: verzamelen om 14:30 uur 

Kaartje: gratis, je moet je wel aanmelden via de website van eventix 

Stichting Tilburg Pride organiseert samen met Martin Luttikholt een speciale editie van zijn inmiddels geliefde queer-wandeling door Tilburg. Met in de hoofdrol de geschiedenis van Café Peanuts en eigenaar Bertie, die al vele jaren de queer-uitgaansscène in Tilburg faciliteert. Bij ontvangst krijg je van de Peanuts een gratis consumptie.  

Songfestival Fiesta 

Waar: Café Peanuts, Stadhuisstraat 19 

Tijd: 21:00 uur 

Kaartje: gratis 

Ondanks dat het Songfestival net achter de rug is, blijft onze liefde ervoor onverminderd. Speciaal voor de Pride Month organiseren wij een bijzondere avond waarbij we de hele nacht dansen op de leukste Songfestival melodieën van alle tijden. Uiteraard hebben we een surprise-act voor jullie in petto. 

Glamorous Drag Artist verkiezing

Waar: Café Peanuts, Stadhuisstraat 19

Tijd: 19:00 uur

Kaartje: gratis (wel aanmelden via bertiewolf@hotmail.com)

The best looks, highest heels and prettiest poses. Alle queens verzamelen in de Peanuts voor de Glamorous Drag Artist verkiezing! De winnaar kwalificeert zich voor de Holland's Best Drag Artist Finale. 

Donderdag 6 en 20 juni 

Queer wandeling door Tilburg (Regionaal Archief & COC Tilburg-Breda) 

Waar: start bij het Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 

Tijd: start om 16:00 uur (inloop vanaf 15:30 uur om stukken te bekijken) 

Kaartje: gratis (wel aanmelden via eventbrite.nl) 

Loop met ervaringsdeskundige Martin Luttikholt mee tijdens deze queer-stadswandeling. Hij voert je langs vroegere plekken van het uitgaansleven van queers in de jaren 70/80 in Tilburg. Waar gingen die uit als ze homo of lesbienne waren? Op welke plekken kom je de queergeschiedenis tegen in Tilburg? De wandeling wordt mede georganiseerd door Regionaal Archief Tilburg en COC Tilburg-Breda en omgeving. 

Iedere vrijdagochtend in juni (7, 14, 21, 28) 

Samen breien aan een lange regenboogsjaal 

Waar: Feniks Tilburg, NS Plein 17 

Tijd: 10:00-11:30 uur 

Kaartje: gratis 

Elke vrijdagochtend in juni breien we samen met de interculturele vrouwengroep van Feniks aan een hele lange regenboogsjaal! Je kan ook aan je eigen regenboogsjaal werken. Er zijn breinaalden en er is wol, maar neem als je wilt ook je eigen wol mee.