logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Tijdelijke opvanglocatie Dionisius Koolenlaan 30

De Dionisius Koolenlaan 30 is aangewezen als een kansrijke locatie voor de tijdelijke opvang voor 50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV-ers).

Op deze pagina meer informatie over deze locatie. Ook geven we antwoord op vragen. Heeft u een vraag die niet op deze pagina beantwoord wordt? Stuur dan een e-mail met uw vraag aan welkomintilburg@tilburg.nl o.v.v. Dionisius Koolenlaan 30.

Documenten

Antwoorden op de veelgestelde vragen

Waarom een tijdelijke opvanglocatie? 

Er is in heel Nederland een groot tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen. De gemeente vindt het belangrijk om te helpen bij goede opvang voor mensen die bescherming zoeken. In de regio Hart van Brabant slaan we al geruime tijd de handen ineen om aan de opvangopgave samen invulling te geven, als waren we één gemeente. Hiermee zijn afspraken gemaakt over de verdeling van de opvangopgaven over de regio en hoe de gemeente Tilburg daarin bijdraagt. Deze afspraken zijn vertaald naar een concrete verdeling van opvangplekken. Samengevat heeft gemeente Tilburg op dit moment de opgave om in totaal 872 (nieuwe en vervangende) opvangplekken te realiseren. Daarvoor zoeken we meerdere geschikte locaties verspreid over de stad en dorpen. Omdat de nood op dit moment erg hoog is, kiest de gemeente ook voor tijdelijke opvanglocaties voor de maximale duur van vijf jaar. 

Waarom is deze locatie kansrijk? 

Bij de beoordeling op kansrijkheid is gekeken naar een aantal criteria. De locatie is een beschikbare kavel in de wijk De Reit. Deze locatie maakt onderdeel uit van de ontwikkeling Kenniskwartier vanaf 2030. Daarmee is deze grond tijdelijk beschikbaar voor opvang tot 2030. De locatie ligt in een rustig gemengd gebied met bedrijvigheid en woningen, waarmee het voor deze doelgroep een geschikte locatie is. De locatie ligt op loopafstand van station Universiteit en de Westermarkt, waarmee er voldoende voorzieningen aanwezig zijn in de nabijheid. Daarnaast toetst de locatie positief op ruimtelijke aspecten als ecologie en milieu. 

Kan deze locatie een vaste opvanglocatie worden voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen? 

Nee, het zal altijd een tijdelijke opvanglocatie zijn voor maximaal 5 jaar.

Wat is de planning van deze locatie? 

  • 18 oktober 2024: collegebesluit opvang Dionisius Koolenlaan 30
  • 31 oktober 2024: communicatie over besluit opvang Dionisius Koolenlaan 30
  • 20 november 2024: informatieavond omwonenden Dionisius Koolenlaan 30
  • Q1 2025 procedures en vergunning
  • Q2 start voorbereidingen bouwwerkzaamheden
  • De verwachte ingebruikname van de locatie is halverwege 2025

Aanvraagprocedure omgevingsvergunning en buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) 

Het kan zijn dat er een bouwplan wordt ontwikkeld dat niet past in het omgevingsplan. De gemeente kan in dat geval niet direct een omgevingsvergunning afgeven. Als de gemeente toch aan het bouwplan mee wil werken, kan dit door een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) te verlenen. In sommige gevallen kan dit alleen als de gemeenteraad een positief advies over de omgevingsvergunning afgeeft, bijvoorbeeld bij maatschappelijke activiteiten, voor zover sprake is van een maatschappelijk gevoelig initiatief.

Procedure: 

  1. De aanvraag omgevingsvergunning wordt ingediend bij het college van burgemeester en wethouders.
  2. De gemeenteraad mag advies uitbrengen over de vergunning. De aanvraag wordt door de gemeenteraad besproken tijdens een raadsinformatiebijeenkomst.
  3. Voor deze raadsinformatiebijeenkomst kunt u spreektijd aanvragen om bezwaren of opmerkingen toe te lichten.
  4. De gemeenteraad besluit om een positief of negatief advies uit te brengen.
  5. Het advies is bindend, dat betekent dat het college alleen de vergunning mag verlenen als de gemeenteraad een positief advies uitbrengt.
  6. Het besluit tot verlenen van omgevingsvergunning wordt gepubliceerd op overheid.nl. Tegen het besluit kan bezwaar worden gemaakt.
  7. Daarna kunt u nog tegen het besluit in beroep gaan bij de Rechtbank en hoger beroep instellen bij de Raad van State.

Hoeveel mensen worden hier opgevangen?

De locatie biedt ruimte om maximaal 50 jongeren op te vangen. 

Wie worden de bewoners van de opvang? 

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV) zijn jongeren onder de 18 jaar oud en die alleen of samen met andere kinderen naar Nederland komen en hier asiel aanvragen. 

Kan de locatie uitgebreid worden voor opvang van meer mensen? 

Nee, de locatie biedt ruimte om maximaal 50 jongeren op te vangen.

Wie is verantwoordelijk voor deze opvanglocatie?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is samen met NIDOS (voogdijstichting) en Sterk Huis (begeleidingspartner) verantwoordelijk voor deze locatie. Zij nemen hun kennis en ervaring mee om samen met de tijdelijke bewoners en de buurt te zorgen voor een goede inpassing in de wijk. 

Welke maatregelen worden genomen qua veiligheid, leefbaarheid en begeleiding?

Het NIDOS en Sterk Huis zorgen voor goede opvang en begeleiding van de jongeren. Zij gaan zo snel mogelijk naar school. Tot die tijd wordt gezorgd voor dagbesteding. Er zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week begeleiders aanwezig. Sterk Huis zorgt 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor beveiliging in en rond de gebouwen. 

Hoe is onderwijs geregeld voor bewoners? 

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn net als Nederlandse kinderen leerplichtig en gaan dus naar school. In de eerste 2 jaar kunnen alle leerlingen van 5 tot 18 nieuwkomersonderwijs volgen. Hier wordt er naast de normale vakken in het voortgezet onderwijs een groot deel besteed aan Nederlands als tweede taal. Hiermee worden ze optimaal voorbereid op het doorstromen naar regulier voortgezet onderwijs.

Waar kan ik terecht met zorgen en vragen? 

Voor contact met de gemeente mailt u naar welkomintilburg@tilburg.nl 

Kan ik meepraten over leefbaarheid en veiligheid? 

Samen met onze partners voeren wij als gemeente de komende tijd gesprekken met de buurt over leefbaarheid, beheer en veiligheid. Dat doen we in de vorm van een omwonendenoverleg. Wilt u zich hiervoor aanmelden? Stuur dan een e-mail aan welkomintilburg@tilburg.nl  onder vermelding de opvanglocatie.