De Ringbaan-Oost 275 is aangewezen als een kansrijke locatie voor de tijdelijke opvang van ongeveer 100 Oekraïense vluchtelingen.
Op deze pagina meer informatie over deze locatie. Ook geven we antwoord op vragen. Heeft u een vraag die niet op deze pagina beantwoord wordt? Stuur dan een e-mail met uw vraag aan welkomintilburg@tilburg.nl o.v.v. Ringbaan-Oost 275.
Er is in heel Nederland een groot tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen. De gemeente vindt het belangrijk om te helpen bij goede opvang voor mensen die bescherming zoeken. In de regio Hart van Brabant slaan we al geruime tijd de handen ineen om aan de opvangopgave samen invulling te geven, als waren we één gemeente. Hiermee zijn afspraken gemaakt over de verdeling van de opvangopgaven over de regio en hoe de gemeente Tilburg daarin bijdraagt. Deze afspraken zijn vertaald naar een concrete verdeling van opvangplekken. Samengevat heeft gemeente Tilburg op dit moment de opgave om in totaal 872 (nieuwe en vervangende) opvangplekken te realiseren. Daarvoor zoeken we meerdere geschikte locaties verspreid over de stad en dorpen. Omdat de nood op dit moment erg hoog is, kiest de gemeente ook voor tijdelijke opvanglocaties voor de maximale duur van vijf jaar.
Bij de beoordeling op kansrijkheid is de locatie beoordeeld op verschillende criteria. Het is een schoolgebouw in gemeentelijk eigendom dat vanaf 2025 beschikbaar is voor 3 jaar. Hiermee is het een vervangende locatie voor de opvang aan de Giekerkstraat, tevens een schoolgebouw met een soortgelijke indeling. Opvang biedt enige levendigheid op deze locatie die omringd is met bedrijvigheid en weinig woningbouw. Er kunnen hier tot 100 Oekraïners worden opgevangen. Er zijn voldoende voorzieningen in nabijheid. De locatie is goed bereikbaar voor het OV (50 meter tot bushalte), parkeren op eigen terrein is mogelijk en de supermarkt is nabij gelegen (150 meter).
De gemeente start op korte termijn de benodigde vergunningsprocedure op om het pand als opvanglocatie te mogen gebruiken. Het pand moet verbouwd worden om hier vluchtelingen op te kunnen vangen. De verwachting is dat de eerste bewoners medio 2025 aankomen op de Ringbaan-Oost 275.
Het kan zijn dat er een bouwplan wordt ontwikkeld dat niet past in het omgevingsplan. De gemeente kan in dat geval niet direct een omgevingsvergunning afgeven. Als de gemeente toch aan het bouwplan mee wil werken, kan dit door een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) te verlenen. In sommige gevallen kan dit alleen als de gemeenteraad een positief advies over de omgevingsvergunning afgeeft, bijvoorbeeld bij maatschappelijke activiteiten, voor zover sprake is van een maatschappelijk gevoelig initiatief.
8. De aanvraag omgevingsvergunning wordt ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. 9. De gemeenteraad mag advies uitbrengen over de vergunning. De aanvraag wordt door de gemeenteraad besproken tijdens een informatiebijeenkomst.
10. Voor deze informatiebijeenkomst kunt u spreektijd aanvragen om bezwaren of opmerkingen toe te lichten.
11. De gemeenteraad besluit om een positief of negatief advies uit te brengen.
12. Het advies is bindend, dat betekent dat het college alleen de vergunning mag verlenen als de gemeenteraad een positief advies uitbrengt.
13. Het besluit tot verlenen van omgevingsvergunning wordt gepubliceerd op overheid.nl. Tegen het besluit kan bezwaar worden gemaakt.
14. Daarna kunt u nog tegen het besluit in beroep gaan bij de Rechtbank en hoger beroep instellen bij de Raad van State.
Naar verwachting gaat de opvanglocatie aan de Ringbaan-Oost 275 open medio 2025.
Deze locatie is beschikbaar tot uiterlijk 1 januari 2028.
Nee, deze locatie is beschikbaar tot uiterlijk 1 januari 2028.
De opvanglocatie heeft plaats voor ongeveer 100 mensen.
De bewoners zijn Oekraïense vluchtelingen.
Nee, op deze opvanglocatie kunnen ongeveer 100 mensen worden opgevangen.
De locatie is tot 1 januari 2028 beschikbaar. Als blijkt dat we dan nog steeds Oekraïense vluchtelingen moeten opvangen, zoeken we naar een vervangende locatie. Als de locatie sluit omdat er minder Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen, is er geen verlenging of vervangende locatie nodig.
De gemeente Tilburg is eindverantwoordelijk voor deze locatie voor zowel de exploitatie en het beheer van de locatie.
Op iedere opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen gelden huis- en gedragsregels. En liggen maatregelen vast indien men zich niet aan de regels houdt. ContourdeTwern is als samenwerkingspartner betrokken bij de begeleiding van de Oekraïense vluchtelingen, zoals: het wegwijs maken in de Nederlandse samenleving en het integreren in Tilburg. De beheerorganisatie Monoma en een beveiligingsbedrijf houden onder andere toezicht op het juist toepassen van de huis- en gedragsregels en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week aanwezig op de locaties.
Oekraïense vluchtelingen hebben toegang tot verschillende medische diensten (vergelijkbaar met het basispakket van een zorgverzekering). Denk bijvoorbeeld aan huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en medicijnen. Maar ook aan aanvullende diensten, zoals mondzorg bij acute pijn, brillen of gehoorapparaten. Oekraïense vluchtelingen kunnen geen zorgverzekering afsluiten. De kosten van de zorg worden gedekt door de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO).
De meeste bewoners werken overdag. De kinderen gaan naar school. Soms worden er op de locatie activiteiten georganiseerd.
Ja, Oekraïense vluchtelingen die onder de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne vallen, mogen in Nederland werken in loondienst zonder werkvergunning.
Oekraïense kinderen zijn net als Nederlandse kinderen leerplichtig en gaan dus naar school. In de eerste 2 jaar kunnen alle nieuwkomers leerlingen van 5 tot 18 jaar nieuwkomersonderwijs volgen. Hier wordt er naast de normale vakken in het onderwijs een groot deel besteed aan Nederlands als tweede taal. Hiermee worden ze optimaal voorbereid op het doorstromen naar regulier onderwijs.
Oekraïense kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 gaan naar een taalschool in de Tilburgse wijk/buurt waar zij worden opgevangen. Jongeren vanaf 12 tot 18 jaar gaan naar de Internationale Schakelklas.
Voor contact met de gemeente mailt u naar welkomintilburg@tilburg.nl
Samen met onze partners voeren wij als gemeente de komende tijd gesprekken met de buurt over leefbaarheid, beheer en veiligheid. Dat doen we in de vorm van een omwonendenoverleg. Wilt u zich hiervoor aanmelden? Stuur dan een e-mail aan welkomintilburg@tilburg.nl onder vermelding de opvanglocatie.
Als de locatie open is, kunt contact opnemen met ContourdeTwern via Ruimhartig Tilburg - ContourdeTwern om te kijken of u iets voor deze doelgroep kunt betekenen.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.