In het gebied De Baars werkt gemeente Tilburg samen met andere gemeenten en organisaties aan plannen om duurzame energie op te wekken en onze omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat.
Ook kijken we hoe we de energie- en klimaatopgaven kunnen combineren met andere doelen, zoals: natuurbehoud, landbouw en recreatie. Hieronder leest u hier meer over.
We vinden het belangrijk dat omwonenden, lokale ondernemers en andere belanghebbenden mee kunnen denken over de plannen. Hoe dat kan, leest u hieronder.
In De Baars maken organisaties samen plannen om duurzame energie op te wekken. Of en waar dat mogelijk is, is nog niet zeker. Er wordt nu gewerkt aan een gebiedsvisie voor het hele gebied. Daarvoor staat nu de volgende stap op de planning: het opstellen van een ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD). Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen kan meedenken, wordt de concept-NRD ter inzage gelegd en organiseren we inloopbijeenkomsten.
Natuurlijk moet goed onderzocht worden wat de gevolgen van verschillende plannen zijn voor bijvoorbeeld gezondheid of natuur. Daarvoor maken we een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD): hierin staat wat we gaan onderzoeken en op welke manier. Na de NRD volgt het onderzoek zelf, en de resultaten komen in een Omgevingseffectrapportage (OER). Pas dan wordt duidelijk of er in het gebied windmolens kunnen komen en waar ze zouden kunnen staan.
De concept-NRD ligt van donderdag 12 juni 2025 tot en met woensdag 23 juli 2025 inzage bij de Stadswinkel, Koningsplein 10, in de centrale hal op de begane grond. Openingstijden staan op de pagina Stadwinkels. Hebt u vragen over de NRD, maak dan een afspraak via de pagina Afspraak maken of bel 14 013. De conceptnotitie vindt u ook op deze pagina. In de periode van inzage kan iedereen die dat wil een schriftelijke reactie indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg via e-mailadres Energiehub_de_Baars@tilburg.nl.
Om belangstellenden goed te informeren, organiseren we 2 inloopbijeenkomsten:
Wij nodigen u van harte uit voor één van deze bijeenkomsten. U bent welkom tussen 18:30 en 20:30 uur. U kunt tijdens de bijeenkomsten de informatie bekijken en uw vragen stellen aan de aanwezige medewerkers. Beide avonden zijn inhoudelijk helemaal gelijk. Bewoners die in of vlakbij het zoekgebied wonen ontvangen op korte termijn een bewonersbrief hierover.
De NRD is vanaf 12 juni te downloaden onderaan deze pagina bij Downloads.
Op 25 februari zijn omwonenden en ondernemers van De Baars geïnformeerd over de plannen voor het gebied, waaronder een energiehub met windmolens en de aanpak van wateroverlast. Ook kregen zij uitleg over het proces en hoe zij daarbij betrokken worden. Met een opkomst van meer dan 120 geïnteresseerden was het een goedbezochte informatiemarkt.
Tijdens de bijeenkomst werd een informatiefilm vertoond over doelstellingen en mogelijkheden van de gebiedsontwikkeling, waarbij het opwekken van energie gecombineerd wordt met aanpassingen van de omgeving aan het veranderende klimaat.
Aan verschillende tafels konden bezoekers informatie krijgen over de opgave in het gebied, de mogelijkheden en beperkingen, en het gebiedsproces. De gemeenten, het Publiek Ontwikkelbedrijf REKS, waterschap De Dommel en de lokale energiecoöperaties waren aanwezig om hierop een toelichting te geven, onder andere aan de hand van informatieborden.
Bekijk de informatieborden
Ook konden aanwezigen hun vragen stellen. Die gingen onder andere over de mogelijke locaties van windmolens, de afstand tot woningen en geluidshinder. Ook wilden aanwezigen meer informatie over de wateroverlast en de kwetsbare natuur in een deel van het gebied. Andere vragen gingen over de planning en hoe inwoners en grondeigenaren in het vervolg betrokken worden.
Bezoekers deelden in de gesprekken en op kaartjes ook hun gedachtes over de ontwikkelingen in het gebied en de informatieavond zelf. Reacties gingen onder andere over de locatie van de informatieavond en de drukte, het verzoek om de informatie ook te delen op de websites, afspraken die gemeenten hebben gemaakt over afstand van windmolens tot de bebouwing en de hoogte van windmolens.
Deze informatiemarkt was de eerste stap in een zorgvuldig proces waarbij de omgeving nauw betrokken wordt. Binnenkort start een online inwonerspeiling waarin bewoners hun wensen, zorgen en ideeën kunnen delen. Dit is een volgende stap om samen tot een plan te komen dat zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften van de inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden. En dat ook de ontwikkeling van duurzame energie mogelijk maakt.
Een energiehub is in dit geval een plek waar we onder andere duurzame wind- en zonne-energie opwekken. Daarover hebben gemeenten in onze regio afspraken gemaakt in de Regionale Energie- en Klimaatstrategie. Het gebied De Baars langs de A58 is aangewezen als mogelijke locatie voor zo’n energiehub.
De afgelopen maanden is gekeken waar rondom De Baars mogelijk een energiehub kan komen. Daarbij houden we rekening met een bepaalde afstand tot woningen en andere functies in het gebied. Omdat De Baars ook in een gebied ligt waar vliegtuigen laag mogen vliegen en waar routes voor helikopters zijn, is het plaatsen van windmolens niet overal toegestaan. De plekken waar dit eventueel wel kan, worden naar verwachting begin 2025 duidelijk.
In dit gebied werken we ook aan klimaatoplossingen, zoals het opvangen en afvoeren van regenwater. We kijken samen met het waterschap hoe we het watersysteem kunnen verbeteren, zodat de omgeving beter is voorbereid op het veranderende klimaat.
Blijf op de hoogte van verdere ontwikkelingen via deze pagina.
Heeft u hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.