logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Groot onderhoud Mahoniestraat en omgeving

De Mahoniestraat en omliggende straten krijgen een grote onderhoudsbeurt. De bestrating, de riolering en het groen in de wijk zijn toe aan groot onderhoud. De gemeente wil het werk in 2026 uitvoeren. De komende tijd bereid de gemeente de werkzaamheden voor.

Onderzoeken

De gemeente Tilburg heeft voorbereidende onderzoeken in de buurt gedaan. Verschillende bedrijven hebben gegevens verzameld. Het gaat dan om bodemonderzoek, parkeeronderzoek, asfalt onderzoek, het inventariseren van de kwaliteit van bomen en het groen en gegevens over riolering, kabels en leidingen.

Wat gaan we doen?

De aanleiding voor dit project is groot onderhoud aan de wegen, stoepen en parkeervakken en aan het riool. We vervangen de bestrating en verbeteren de riolering. Tegelijkertijd koppelen we het regenwater af, zodat dit niet meer bij het afvalwater terecht komt. Zo raakt het riool minder snel overbelast bij veel regen.

Planning

Ideeën en wensen bewoners

We horen graag de inbreng van alle bewoners, daarom organiseren we een bewonersavond op 13 mei 2025. Tijdens deze avond laten we de eerste ruimtelijke varianten zien. Bewoners kunnen daarop meekijken. De ideeën en wensen van de bewoners kunnen hier ingebracht worden.  Wanneer de ideeën binnen de opdracht vallen en technisch en financieel mogelijk zijn worden deze meegenomen in het voorlopig ontwerp. 

Klankbordgroep 

Er is in april 2025 een oproep gedaan voor leden van de klankbordgroep. Dit zijn betrokken bewoners, die de wijk goed kennen en de belangen van de bewoners vertegenwoordigen. Zij praten over de verschillende onderwerpen van het groot onderhoud en wat het betekent voor het ontwerp. De klankbordgroep helpt ons om goede keuzes te maken in het ontwerp. De eerste bijeenkomst van de klankbordgroep was op 15 april 2025. 

Vervolg planning

Na de bewonersavond van 13 mei gaat het ingenieursbureau aan de slag met het voorlopig ontwerp. Dit presenteren wij in het najaar van 2025 aan de betrokkenen: zij krijgen hierover een brief. Daarna wordt het definitieve ontwerp gemaakt en vervolgens een technische werkbeschrijving. Met deze informatie starten we een aanbesteding voor het selecteren van een aannemer. Als alle voorbereidingen volgens planning verlopen, kan de aannemer in de eerste helft van 2026 starten met de werkzaamheden.

Klimaat en groen

In het voorlopige ontwerp zal rekening worden gehouden met de veranderingen in het klimaat en kijken we goed naar duurzaamheid. We hebben namelijk steeds vaker te maken met hevige regenbuien, periodes van droogte en hoge temperaturen. De aanpassingen zorgen ervoor dat het regenwater beter in de grond kan zakken. Op het gebied van duurzaamheid kijken we in hoeverre we materialen bijvoorbeeld kunnen hergebruiken en naar de mogelijkheden voor meer groen, planten en bomen. Dit helpt bij verkoeling in de zomer, ziet er mooi uit en zorgt voor meer biodiversiteit. 

Zelf een steentje bijdragen aan een klimaatbestendige gemeente?
Kijk op www.duurzamertilburg.nl voor inspiratie, tips en subsidiemogelijkheden.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact op met Ruud van Dongen, de projectleider bij de gemeente Tilburg. Hij is bereikbaar via ruud.van.dongen@tilburg.nl.