logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Rotondes

De gemeente Tilburg past de voorrangssituatie op 23 rotondes binnen de bebouwde kom aan. Fietsers en voetgangers krijgen hierbij voorrang op de meeste rotondes.

Oppassen geblazen

Op de meeste rotondes in Tilburg moeten fietsers en voetgangers voorrang geven aan het autoverkeer. Maar dat verandert. Sinds 2021 past de gemeente de voorrangssituatie aan op 23 rotondes binnen de bebouwde kom, zodat fietsers en voetgangers er voorrang krijgen. Dit is een grote klus, we kunnen niet alle rotondes op hetzelfde moment aanpassen. Dit duurt dus meerdere jaren. Rotondes op industrieterreinen, turborotondes en rotondes met stoplichten passen we niet aan: daar krijgen de fietsers en voetgangers géén voorrang vanwege de verkeersveiligheid.  

Door de aanpassingen gelden gedurende meerdere jaren verschillende voorrangssituaties op deze 23 rotondes. Op de ene rotonde krijgt de fietser en de voetganger al wel voorrang, maar op de andere misschien nog niet. Dat is dus extra opletten bij rotondes en goed kijken naar de verkeersborden. Die geven de voorrangssituatie aan. Samen werken we zo aan een stad waar u goed en veilig kunt fietsen en lopen. 

Planning

De rotonde aan bij de Tatraweg – Stappegoorweg in Tilburg-Zuid is medio juli 2024 klaar en kan dan weer in gebruik worden genomen. 

Het ontwerp van de rotonde Tatraweg - Stappegoorweg is te bekijken of te downloaden via onderstaande link.

Daarna volgt de rotonde bij de Dalemdreef – Soerendonklaan in de Reeshof. De uitvoering van de werkzaamheden zal zijn van 12 augustus tot en met 30 augustus 2024.

Filmpje

In het onderstaand animatiefilmpje wordt uitgelegd waarom de rotondes worden aangepast en hoe de gemeente dat gaat doen.

Omleidingsroutes

De werkzaamheden aan de rotondes zorgen voor tijdelijke omleidingen. Die omleidingsroutes worden op de locaties aangegeven met borden. U kunt de omleidingsroutes bekijken via de pagina over wegwerkzaamheden. Vul bij de zoekfunctie de betreffende straat in.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van veel gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden over de wijzigende voorrangssituatie op rotondes.

De voorrangsituatie op 23 rotondes binnen de bebouwde kom wordt aangepast. Fietsers en wandelaars krijgen hierbij voorrang. Let op: door de aanpassingen gelden gedurende meerdere jaren verschillende voorrangssituaties op deze 23 rotondes. Op de ene rotonde krijgt de fietser en de voetganger al wel voorrang, maar op de volgende misschien nog niet. 

Fietsen en wandelen zijn gezond. Lekker bewegen draagt bij aan de fysieke en geestelijke gezondheid. In vergelijking met de auto zorgt het voor schonere lucht, is het goedkoper en beter voor de bereikbaarheid. Daarom maakt de gemeente fietsen en wandelen in Tilburg prettiger en comfortabeler. En krijgen fietsers en wandelaars steeds vaker voorrang op meerdere rotondes in de bebouwde kom. Dit staat in de Fietsagenda en de Loopagenda die het college van burgemeester en wethouders heeft opgesteld.  

Nee, niet alle rotondes in Tilburg worden aangepast. Rotondes op industrieterreinen, turborotondes en rotondes met stoplichten passen we niet aan: daar krijgen de fietsers en voetgangers géén voorrang vanwege de verkeersveiligheid. 

Het verbeteren van de verkeersveiligheid is het uitgangspunt bij het wijzigen van de voorrangsituatie bij een rotonde. De gemeente kiest ervoor om de fietsoversteken te verhogen, zodat de fietsers beter zichtbaar zijn en het autoverkeer zijn snelheid moet verlagen. Bij fietspaden met twee rijrichtingen staan pijlen op de fietspaden. De gemeente plaatst ook. Zodat iedereen weet dat de situatie is gewijzigd. Het heeft altijd even tijd nodig om mensen te laten wennen aan de nieuwe situatie. In dit geval geldt dit met name voor automobilisten. De gemeente houdt de situatie nauwgezet in de gaten.

Op de rotondes aan de Campenhoefdreef zagen we nog te veel ongevallen en kregen we veel meldingen uit de wijk over de onveilige situatie. Een adviesbureau heeft een nieuw onderzoek uitgevoerd naar deze twee rotondes.

De gemeente neemt bijna alle aanbevelingen van het adviesbureau over. Soms is een maatregel niet in te passen omdat we daar buiten geen ruimte voor hebben. De andere maatregelen passen we aan op straat en zo maken we de rotonde nog veiliger.

Verder heeft het adviesbureau algemene maatregelen opgeschreven voor alle rotondes die worden omgebouwd. Ook daar gaan we mee verder. Dit betekent dat we nog meer inzetten om de inrichting van de rotonde verkeersveilig te maken.

Zo brengen we op de rijbaan van de rotonde markering aan. Dat maakt de rijbaan smaller en verlaagt de snelheid van de auto’s.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthijs Hidding van de gemeente Tilburg. Hij is tijdens werkdagen bereikbaar via het e-mailadres matthijs.hidding@tilburg.nl.