logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Stadspark Oude Dijk

De gemeente Tilburg wil Stadspark Oude Dijk renoveren, zodat het park weer een aangename en veilige plek wordt voor de buurt, maar ook voor andere bewoners van de binnenstad.

Voorgeschiedenis

Stadspark Oude Dijk maakte tot 1987 deel uit van de kloostertuin van de Zusters van Liefde en de voormalige tuin van Huize Nazareth. In de afgelopen decennia is het waardevolle groen overwoekerd geraakt. Ook zijn er veel bomen afgestorven door de wateroverlast in het park. Met de opknapbeurt willen we het park zijn oude glans teruggeven. 

Voorlopig ontwerp

Op woensdag 4 december is er een informatieavond over het voorlopig ontwerp van het park. Tijdens die avond lichten medewerkers van landschapsbureau Copijn, idverde en de gemeente het ontwerp toe. 

Door het uitvallen van de bomen kunnen we een deel van het park inrichten als bosgebied dat altijd nat is en af en toe plaatselijk overstroomt. Dit zorgt ervoor dat de rest van het park in natte periodes droog blijft waardoor dit bereikbaar blijft voor bezoekers. We planten inheemse planten- en boomsoorten die goed gedijen in natte omstandigheden, waardoor we het opnieuw uitvallen van bomen in de toekomst voorkomen. Zo maken we een optimale situatie voor de aanwezige flora en fauna. Ook voor bezoekers wordt het park levendiger en aantrekkelijker. Bijvoorbeeld door wandelroutes, sfeervolle aankleding van de historische kloostermuur, parkweides met meer licht en lucht, een nieuwe speelplek voor jong en oud en een losloopgebied voor honden. Het huidige sportveld blijft. Ook de ingang krijgt een opknapbeurt. Midden in het park komt alles samen bij de centrale ontmoetingsplek.

Verwijderen bomen

Ons uitgangspunt was altijd dat er een flink aantal bomen verwijderd moet worden om het licht en de ruimte te creëren die we graag willen. Door de wateroverlast van afgelopen periode zijn er 151 bomen afgestorven. Daarnaast hebben 37 bomen een levensduurverwachting van slechts 1 tot 5 jaar. Deze 188 bomen worden in deze winter verwijderd. Daarnaast worden er ongeveer 85 bomen verwijderd omdat ze andere bomen in de weg staan en omdat ze op plekken staan die cruciaal zijn voor de uitvoering van het ontwerp. Omdat de afgestorven bomen gevaar opleveren voor de omgeving, is het park al een tijdje deels afgezet. Voor alle bomen wordt nu een kapaanvraag ingediend. Op basis van het nieuwe ontwerp komen er straks ongeveer 80 nieuwe bomen terug.  

Participatie

In november 2020 ging de gemeente met bewoners in gesprek over de wensen en ideeën voor het park. Op basis van het eerder opgestelde Toekomstperspectief en de wensen van bewoners en belanghebbenden is er een schetsontwerp voor het park gemaakt. Dat is in februari 2021 tijdens een online bijeenkomst toegelicht. Afgelopen voorjaar maakte het project een herstart. Op 22 mei was er een bewonersavond waarbij we omwonenden hebben geïnformeerd over de plannen en het proces. Nu volgt de informatieavond over het voorlopig ontwerp.

Downloads participatie

Meer informatie

Heeft u nog vragen over de plannen? Neem dan contact op met projectleider Bianca van Oirschot via e-mail: bianca.van.oirschot@tilburg.nl.

Bijlagen