logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Koninklijke Erepenning voor Gemengd Koor Cantiqua

Alle Koninklijke Onderscheiding

Gemengd Koor Cantiqua uit Tilburg kreeg zaterdag 5 november de Koninklijke Erepenning, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Zij ontvingen de erepenning uit handen van burgemeester Weterings tijdens het jubileumconcert in de Concertzaal.

Burgemeester reikt erepenning uit

Het koor werd in 1922 opgericht als het Lovens Koor. Dat gebeurde bij de opening van de Sint Willibrorduskerk in de Enschotsestraat in parochie Loven. Door de jaren heen veranderde het koor een aantal keren van naam. Toen het koor in 1972 het 50-jarig jubileum vierde, waren er 120 leden bij het koor betrokken, zowel kinderen als volwassenen. Vele grote werken zijn opgevoerd in de Schouwburg, de Concertzaal en de Lourdeskerk. Daarnaast luisterde het koor de erediensten op in de Lovense kerk en op vele andere plaatsen. Naast zingen is er veel aandacht voor gezelligheid, zoals tijdens de jaarlijkse Ceciliafeesten en de meerdaagse koorreizen.

In 2009 heeft vond een structuurverandering plaats om de continuïteit van het koor te waarborgen. Er zijn toen drie afdelingen opgericht: Cantiqua Klassiek (kerk), Cantiqua Concert (specifiek voor grote concerten) en Cantiqua Schola (Gregoriaans). Cantiqua Schola is inmiddels opgeheven. Gemengd Koor Cantiqua bestaat inmiddels uit 27 leden en is samen met het Heuvels Koor het enige koor in Tilburg dat een klassiek kerkrepertoire zingt. Cantiqua repeteert nog steeds in het kerkje van de voormalige Lovense Kerk (nu appartementencomplex) en zingt één keer per maand in de Mariakerk in Tilburg-Noord.

Op 3 juli 2022 ontving het koor uit handen van burgemeester Weterings de Tilburgse Ereprent, als blijk van waardering namens de stad.

Koninklijke Erepenning

Een Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen die een jubileum te vieren hebben van minimaal 50 jaar of met een volgend meervoud van 25 jaren. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de vereniging/instelling. Alleen de Koning kan de Erepenning toekennen, die strikt op naam van de ontvangende instantie is.