logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Oplaadpunten voor elektrisch vervoer

Laadpalen in openbaar gebied: hoe werkt het?

Extra openbare laadpalen

De Gemeente Tilburg doet mee aan de regionale aanpak voor het plaatsten van openbare laadpalen. De gemeente plaatst in samenwerking met Vattenfall extra laadpalen op plekken waar de bestaande laadpalen vaak worden gebruikt. Elk half jaar wordt bekeken welke plekken dit zijn en worden daar nieuwe laadpalen geplaatst. Op de kaart hieronder ziet u ze.

Nieuwe locaties laadpalen

Bekijk de kaart

Denk mee over nieuwe plekken

De plekken op de kaart voldoen aan alle technische en ruimtelijke eisen en wensen. Maar bewoners kennen hun eigen straat natuurlijk het best. Daarom willen we graag weten wat u van de voorgestelde laadplekken vindt. Hebben we iets belangrijks over het hoofd gezien? Laat het ons dan weten. Dat kan als volgt: 

  1. Bekijk de groene stippen op de kaart. Dit zijn de plekken waar we een nieuwe openbare laadplek willen maken.
  2. Bekijk de plekken die voor u belangrijk zijn, bijvoorbeeld omdat u er woont of werkt.
  3. Denkt u dat een plek geschikt is? Of juist niet? Klik op de stip en geef aan waarom u die plek wel of juist niet geschikt vindt. 

U kunt van 14 t/m 28 februari reageren. Daarna bekijken de gemeente en Vattenfall alle reacties en of het nodig is om aanpassingen te doen. Een nieuwe laadplek is pas definitief als het college van burgemeester en wethouders een verkeersbesluit heeft genomen. Daar kunt u dan ook nog op reageren.

Waar staan de openbare laadpalen?

Waar oplaadpalen staan, ziet u op de website ChargeFinder en op diverse smartphone-apps zoals Chargemap, Smoov, InCharge of Oplaadpunten.

Wel of niet parkeren bij een laadpaal?

Oplaadpunt op eigen terrein

Om een laadpaal te plaatsen op eigen terrein heeft u geen vergunning nodig van de gemeente. Let op: Uw oplaadkabel mag nooit op de stoep of de openbare weg liggen. Kabelgoten en dergelijke zijn ook niet toegestaan. Hou hier rekening mee bij aanleg van een oplaadpunt op eigen terrein. Zowel het laadpunt als de auto moeten tijdens het laden op privé terrein zijn.

De gemeente doet op dit moment een klein experiment met kabelgoten in stoepen. Eind 2025 besluit het college van burgemeester en wethouders of dit verder mogelijk wordt gemaakt.

Bij mij in de buurt zijn geen/te weinig openbare laadpalen. Hoe geef ik door dat er meer behoefte is?

  • De aanbieder bepaald in overleg met de gemeente de locatie van de nieuwe laadpalen, op basis van de behoefte van inwoners, bezoekers en forenzen. Denkt u dat er in uw buurt nog onvoldoende openbare laadpalen aanwezig zijn? Dan kunt u dit melden via Provincie Noord-Brabant | Vattenfall InCharge

De laadplek is steeds bezet door auto's die niet laden, wat kan ik doen?

De laadpaal werkt niet, hoe kan ik dat melden?

  • Op de paal staat een telefoonnummer voor storingen, aanrijdingen, vandalisme, schade. Krijgt u niemand te pakken? Bel dan bij onveilige situaties het storingsnummer van Enexis (0800-9009).

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een laadpaal?

  • Voor het plaatsen van een openbare laadpaal heeft de laadpaalaanbieder ook een verkeersbesluit van de gemeente nodig. Dat besluit wordt door de gemeente vooraf gepubliceerd. Als u het niet eens bent met een besluit kunt u daartegen online bezwaar indienen.

Waar kan ik andere vragen stellen?

U kunt bellen naar 14 013, of stuur uw vraag per e-mail naar elektrischvervoer@tilburg.nl.