logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Advies en ondersteuning

Soms lukt het even niet meer om zaken zelf te regelen, je hebt dan hulp nodig. Bijvoorbeeld als je dakloos bent geworden, een brief hebt ontvangen die je niet begrijpt of je bent slachtoffer geworden van arbeidsuitbuiting. Gelukkig zijn er organisaties die je kunnen helpen.

Steunpunt Migranten

Ben je nieuw in Nederland? Heb je hulp nodig om je weg te vinden in Tilburg?
Kom dan naar het inloopspreekuur van het Steunpunt Migranten. Dat zit aan de Gasthuisring 54 A in Tilburg.

Je kunt er terecht voor:

Het Steunpunt heeft verschillende inloopspreekuren:

Meer informatie op menseninbeeldhouden.nl.

ContourdeTwern

In de gemeente Tilburg zijn 18 plekken waar u terecht kunt met vragen van allerlei aard. De vrijwilligers van ContourdeTwern, die op de plekken werken, kunnen u helpen als u bijvoorbeeld een brief hebt gekregen die u niet begrijpt, als u formulieren moet invullen waarover u vragen hebt of als u moeite heeft om ergens goede informatie over te vinden. De plaatsen waar u met dit soort vragen terecht kunt zijn kunt u vinden via de website van ContourdeTwern

Stichting Barka

Barka is een organisatie die hulp kan bieden aan dakloze migranten. Ze kunnen individuen ondersteunen om terug te keren naar hun familie of daklozen ondersteunen bij het aanpakken van verslaving en het werken aan sociale integratie. De achtergrond van de organisatie ligt in Polen. Als je iemand kent die dakloos is en hun hulp nodig zou kunnen hebben, kun je op verschillende manieren contact opnemen met iemand van Barka. Meer informatie staat op de website barkanl.org

Stichting FairWork

Stichting Fairwork is een organisatie die mensen helpt die het slachtoffer zijn geworden van arbeidsuitbuiting. Op hun website vind je antwoorden op veel gestelde vragen

Als je persoonlijk advies nodig hebt, kun je contact met hun opnemen via het contactformulier op de website fairwork.nu.

Informatiepunt

Bij het informatiepunt kun je vragen stellen over de digitale overheid, als je je digitale vaardigheden wil vergroten, of als je hulp nodig hebt met informatie zoeken. Het informatiepunt kan je helpen met onder andere een DigiD, een cursus of je doorverwijzen naar het juiste loket. De hulp is gratis, ook voor mensen die geen lid zijn. Er zijn informatiepunten in verschillende bibliotheken in de gemeente Tilburg, namelijk:

Je kunt hier ook printen, de computers gebruiken of je kinderen gratis inschrijven. Je kunt iedere dag terecht met een vraag. Meer informatie vind je op de website bibliotheekmb.nl.

De Rechtswinkel

De Rechtswinkel Tilburg helpt mensen die een juridische vraag of een juridisch probleem heeft op het gebied van arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht, huurrecht en consumentenrecht. 

Waarvoor kan de arbeidsmigrant contact op kunnen nemen met de Rechtswinkel Tilburg?
Denk hierbij aan vragen zoals: 

De Rechtswinkel Tilburg geeft advies, maar schrijft namens cliënten ook wederpartijen aan en procedeert bij de Huurcommissie, de bestuursrechter of de kantonrechter als het niet anders kan. Onze dienstverlening is in beginsel gratis. De voertaal is Nederlands of Engels. Er is geen tolk beschikbaar. Cliënten mogen uiteraard iemand meenemen die tolkt.
 
Hoe kan de cliënt contact opnemen?

Website: www.rechtswinkeltilburg.nl.

Juridisch Loket

Waarvoor kan de arbeidsmigrant contact op nemen met het Juridisch Loket?
Het Juridisch Loket is er voor iedereen met een juridische vraag. Denk aan vragen over wonen, werken, familie en relaties, aankopen, garanties, maar ook schulden. Voorbeelden van vragen: 

Op www.juridischloket.nl vindt u antwoord op de meest gestelde vragen, tips en voorbeeldbrieven. Als je een laag inkomen hebt, kunnen zij ook persoonlijk juridisch advies geven. Bel gratis 0800-8020 of kom langs in 1 van de vestigingen. De juristen van het Juridisch Loket helpen u gratis.
 
Hoe kan de cliënt contact opnemen?

Website: www.juridischloket.nl