Soms lukt het even niet meer om zaken zelf te regelen, je hebt dan hulp nodig. Bijvoorbeeld als je dakloos bent geworden, een brief hebt ontvangen die je niet begrijpt of je bent slachtoffer geworden van arbeidsuitbuiting. Gelukkig zijn er organisaties die je kunnen helpen.
Wil jij andere mensen ontmoeten, iets leren, of ben jij opzoek naar hulp? MST is er voor iedereen, wie dan ook, wat er ook maar speelt. Het MST is een stedelijk centrum voor maatschappelijke dienstverlening dat mensen met elkaar verbindt en ondersteunt. Professionals en vrijwilligers organiseren educatie, ontmoeting en ondersteuning op basis van gezamenlijkheid en onderlinge betrokkenheid.
Is Nederlands niet je moedertaal en je hebt het Nederlands niet goed kunnen leren? Je kunt voor les naar de MST-Taalschool. Voor alle niveaus is er een aanbod (van Alfa A t/m Staatsexamen ll). De MST-Taalschool is flexibel. We proberen voor iedereen een plaats te vinden. Per semester kan je tegen betaling deelnemen aan lessen bij de MST-Taalschool.
Vragen over de taallessen van MST? Ga naar het spreekuur op woensdag van 13:00 – 14:00 uur.
Er zijn verschillende cursussen, ga naar het spreekuur Taalhuis op vrijdag van 13:00 – 15:00 om te kijken welke cursus bij jouw past
Ga naar het Digitaal spreekuur op dinsdag 13:00 – 15:00 voor vragen over het aanbod
vrijdag 13:00 – 15:00
Kijk voor het huidige aanbod op de website msttilburg.nl
• Ontmoetingen vinden plaats in de huiskamer, waar om 12:00 soep beschikbaar is voor €1,-
Ook kun jij je aanmelden als vrijwilliger, of deelnemen aan het Menss-project voor ondersteuning in het ontmoeten van andere mensen.
Naar dit inloopspreekuur kun je zonder afspraak
Maandag | Dinsdag | Woensdag | Donderdag | Vrijdag |
10:00 - 12: 00 | 10:00 - 12: 00 | 10:00 - 12: 00 | 10:00 - 12: 00 | |
14:00 - 15:00 | 14:00 - 15:00 | 14:00 - 15:00 | 14:00 - 15:00 | 14:00 - 15:00 |
18:30 - 20:00 |
Voorbeeld-vragen:
Adres | Telefoonnummer | Openingstijden | |
Gasthuisring 54 A 5041 DT Tilburg | 013-5800855 | Maandag - donderdag: 09:00-16:00 Vrijdag: 09:00-15:00 | receptie@rooihart.nl |
Stichting FairWork bestrijdt en voorkomt moderne slavernij in Nederland en komt op voor de belangen van de (buitenlandse) slachtoffers daarvan. De stichting richt zich op:
Slachtoffers van mensenhandel of moderne slavernij krijgen veel te weinig of niets betaald en werken in Nederland onder (zeer) slechte omstandigheden. Ze zijn volledig in de greep van hun baas of tussenpersoon: ze worden bijvoorbeeld mishandeld, krijgen hun paspoort niet terug als ze daarom vragen of vrezen voor de veiligheid van hun familie.
FairWork geeft advies, bemiddeld met werkgevers of stuurt slachtoffers door naar de juiste hulp.
Checklist moderne slavernij:
Adres
Gebouw De Kolk
Nieuwezijds Voorburgwal 32
1012 RZ Amsterdam
Telefonisch
Kantoor 020-760 08 09
WhatsApp 06-51771249
Talen die worden gesproken zijn: Arabisch, Bulgaars, Chinees, Filipijns, Hongaars, Indonesisch, Roemeens (Moldavië en Roemenië), Pools, Portugees, Russisch, Spaans (EU and non-EU), Syrisch, Oekraïens.
Bezoek voor meer informatie de website fairwork.nu
Neem voor persoonlijk advies contact op via het contactformulier
In de gemeente Tilburg zijn 18 plekken waar u terecht kunt met vragen van allerlei aard. De vrijwilligers van ContourdeTwern, die op de plekken werken, kunnen u helpen als u bijvoorbeeld een brief hebt gekregen die u niet begrijpt, als u formulieren moet invullen waarover u vragen hebt of als u moeite heeft om ergens goede informatie over te vinden. De plaatsen waar u met dit soort vragen terecht kunt zijn kunt u vinden via de website van ContourdeTwern.
Barka is een organisatie die hulp kan bieden aan dakloze migranten. Ze kunnen individuen ondersteunen om terug te keren naar hun familie of daklozen ondersteunen bij het aanpakken van verslaving en het werken aan sociale integratie. De achtergrond van de organisatie ligt in Polen. Als je iemand kent die dakloos is en hun hulp nodig zou kunnen hebben, kun je op verschillende manieren contact opnemen met iemand van Barka. Meer informatie staat op de website barkanl.org.
Stichting Fairwork is een organisatie die mensen helpt die het slachtoffer zijn geworden van arbeidsuitbuiting. Op hun website vind je antwoorden op veel gestelde vragen.
Als je persoonlijk advies nodig hebt, kun je contact met hun opnemen via het contactformulier op de website fairwork.nu.
Bij het informatiepunt kun je vragen stellen over de digitale overheid, als je je digitale vaardigheden wil vergroten, of als je hulp nodig hebt met informatie zoeken. Het informatiepunt kan je helpen met onder andere een DigiD, een cursus of je doorverwijzen naar het juiste loket. De hulp is gratis, ook voor mensen die geen lid zijn. Er zijn informatiepunten in verschillende bibliotheken in de gemeente Tilburg, namelijk:
Je kunt hier ook printen, de computers gebruiken of je kinderen gratis inschrijven. Je kunt iedere dag terecht met een vraag. Meer informatie vind je op de website bibliotheekmb.nl.
De Rechtswinkel Tilburg helpt mensen die een juridische vraag of een juridisch probleem heeft op het gebied van arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht, huurrecht en consumentenrecht.
Waarvoor kan de arbeidsmigrant contact op kunnen nemen met de Rechtswinkel Tilburg?
Denk hierbij aan vragen zoals:
De Rechtswinkel Tilburg geeft advies, maar schrijft namens cliënten ook wederpartijen aan en procedeert bij de Huurcommissie, de bestuursrechter of de kantonrechter als het niet anders kan. Onze dienstverlening is in beginsel gratis. De voertaal is Nederlands of Engels. Er is geen tolk beschikbaar. Cliënten mogen uiteraard iemand meenemen die tolkt.
Hoe kan de cliënt contact opnemen?
Waarvoor kan de arbeidsmigrant contact op nemen met het Juridisch Loket?
Het Juridisch Loket is er voor iedereen met een juridische vraag. Denk aan vragen over wonen, werken, familie en relaties, aankopen, garanties, maar ook schulden. Voorbeelden van vragen:
Op www.juridischloket.nl vindt u antwoord op de meest gestelde vragen, tips en voorbeeldbrieven. Als je een laag inkomen hebt, kunnen zij ook persoonlijk juridisch advies geven. Bel gratis 0800-8020 of kom langs in 1 van de vestigingen. De juristen van het Juridisch Loket helpen u gratis.
Hoe kan de cliënt contact opnemen?
Soms loopt het leven anders dan gedacht en een beetje hulp kun je dan wel gebruiken. Menss bestaat uit 11 verschillende organisaties die helpen en ondersteunen om de eerste stappen weer te zetten gericht op meedoen, zelfvertrouwen en rust. Ofwel, stap voor stap en samen wordt er gekeken naar wat het beste past bij jou.
Wanneer je als arbeidsmigrant minimaal 5 jaar ingeschreven staat in Nederland kan er contact worden opgenomen met SMO Traverse als je dak- of thuisloos dreigt te raken. Dit wordt gedaan door een tijdelijke plek aan te bieden, samen te kijken naar de financiële situatie, gezondheid en een dag invulling zodat zelfstandig wonen weer mogelijk wordt met behulp van medewerkers en ervaringsdeskundigen.
Toegang Tilburg beantwoordt vragen van inwoners over ondersteuning en zorg, wijst de weg naar mogelijkheden in de buurt van de klant, geeft advies en ondersteuning, biedt maatwerk, coördineert de ondersteuning, en zet zich in voor de veiligheid van kwetsbare mensen.
Als arbeidsmigrant kan je contact opnemen voor vragen over:
Kijk voor vragen over ondersteuning en zorg eerst op de website www.t-helpt.nl
Contact is mogelijk in de talen: Engels, Nederlands, Spaans of Frans
Bezoek voor meer informatie de website toegangtilburg.nl.
Deze browser wordt niet meer ondersteund.
Een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of Firefox.