Cityring: nieuwe fase

De gemeente wil de hoeveelheid doorgaand verkeer door het centrum verminderen, zodat de binnenstad goed bereikbaar blijft voor verkeer dat er echt moet zijn. Hiervoor wordt de Cityring de komende jaren aangepast en omgebouwd naar een Parkring. Het doorgaand autoverkeer moet gebruik gaan maken van de ringbanen. 

We werken hard aan een aantrekkelijke en bereikbare binnenstad van Tilburg. Een binnenstad waar je prettig woont en winkelt, met meer ruimte voor groen, fietsers en voetgangers. De Parkring draagt hieraan bij. 

Bekijk een video over de Parkring via YouTube

Maatregelen

Het ombouwen van de Cityring naar Parkring gebeurt in de komende jaren. Deze omvangrijke klus is verdeeld in fases om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Ook voor de aanleg van het Stadsforum, tussen de Katterugflat en de Schouwburg, is het nodig om minder doorgaand verkeer in dit gebied te hebben. Om het verkeer te laten wennen aan de nieuwe situatie gelden er vanaf donderdag 20 april 2023 diverse maatregelen.

  • De Bisschop Zwijsenstraat wordt ‘losgeknipt’ van de Paleisring. Vanaf de Paleisring – Stadhuisplein kan het autoverkeer niet meer linksaf naar de Bisschop Zwijsenstraat, met uitzondering van nooddiensten, taxi’s en lijnbussen.
  • De Heuvelring, Paleisring, Stadhuisplein, Schouwburgring en Noordhoekring worden met tijdelijke verkeersmaatregelen ingericht als een 30 km/u weg met één rijstrook.
  • De derde maatregel is het instellen van een rechtsaf-verbod op de Koopvaardijstraat naar de Piusstraat. Dit wordt verder uitgewerkt en volgt op een later moment. 
  • Als laatste maatregel wordt de Cityring (behalve de Spoorlaan) daarna ook teruggebracht naar 1 rijstrook.  

Met deze maatregelen gaat het autoverkeer terug van 18.000 naar 8.000 voertuigen per dag. Zo blijft de binnenstad goed bereikbaar voor het verkeer dat er echt moet zijn. Ook de parkeergarages blijven bereikbaar. Om sluipverkeer door de wijken rond de Cityring te voorkomen wordt de rijrichting in de Clercxstraat en de Stevenzandsestraat omgedraaid, komt er eenrichtingsverkeer op de straatjes langs het parkje Primus van Gilsstraat en wordt de Oude Dijk afgesloten voor al het doorgaand autoverkeer.  

Hoe verder?

Verschillende planteams werken met de gemeente aan de definitieve inrichting van de nieuwe Parkring. Zodra de voorlopige ontwerpen van de Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring klaar zijn, organiseert de gemeente samen met de planteams een informatieavond. De planning is dat deze straten In 2025-2026 worden heringericht als een 30 km/uur weg met één rijstrook, een dubbelzijdig fietspad en meer ruimte voor groen en verblijven. Een precieze planning volgt later.

Willemsplein

In combinatie met de aanpassingen aan de cityring wordt ook het Stadsforum aangelegd. 

De eerste fase startte in maart 2022 en bestaat uit het aanpassen van het Willemsplein het planten van meer groen. In het voorjaar volgt het meubilair en in juni 2023 is het nieuwe Willemsplein klaar. 

Voor de Parkring ter hoogte van het Stadsforum (Stadhuisplein en Willemsplein) is het ontwerp al klaar. De aanleg van de 2e fase Stadsforum start na de zomer van 2023 en duurt tot en met de zomer van 2024. Voor de aanleg is het noodzakelijk om na de carnaval (vanaf 15 februari 2024 tot 15 april 2024) de Parkring ter hoogte van de Paleisring en het Stadhuisplein maximaal 2 maanden af te sluiten voor het doorgaande autoverkeer. Deze afsluiting vindt het college wenselijker dan een reeks opeenvolgende afsluitingen tijdens de aanleg van de 2e fase Stadsforum af te sluiten. Hierdoor kan er veiliger gewerkt worden en zijn de werkzaamheden eerder klaar. Meer informatie op de pagina Stadsforum op deze site.

Nieuws binnenstad

Voor de projecten cityring, Stadsforum (omgeving Willemsplein) en Koningswei (Koningsplein) kunt u zich aanmelden voor de mailservice van de gemeente Tilburg via de knop hiernaast. U krijgt dan mail als er nieuwe ontwikkelingen zijn, bijvoorbeeld collegebesluiten of informatieavonden.

Vragen?

Heeft u vragen over de werkzaamheden aan de Cityring? Kijk dan of ze op de pagina 'Veelgestelde vragen Cityring' staan. Staat u vraag er niet tussen, mail dan naar: cityring@tilburg.nl.