logo Gemeente Tilburg Gemeente Tilburg

Van Cityring naar Parkring

De gemeente wil de hoeveelheid doorgaand verkeer door het centrum verminderen, zodat de binnenstad goed bereikbaar blijft voor verkeer dat er echt moet zijn. Hiervoor wordt de Cityring de komende jaren aangepast en omgebouwd naar een Parkring. Het doorgaand autoverkeer moet gebruik gaan maken van de ringbanen.

We werken hard aan een aantrekkelijke en bereikbare binnenstad van Tilburg. Een binnenstad waar je prettig woont en winkelt, met meer ruimte voor groen, fietsers en voetgangers. De Parkring draagt hieraan bij. 

Maatregelen

Het ombouwen van de Cityring naar Parkring gebeurt in de komende jaren. Deze omvangrijke klus is verdeeld in fases om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Ook voor de aanleg van het Stadsforum, tussen de Katterugflat en de Schouwburg, is het nodig om minder doorgaand verkeer in dit gebied te hebben. Om het verkeer te laten wennen aan de nieuwe situatie gelden er diverse maatregelen.

Hoe verder?

Verschillende planteams werken met de gemeente aan de definitieve inrichting van de nieuwe Parkring. Zodra de voorlopige ontwerpen van de Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring en Noordhoekring klaar zijn, organiseert de gemeente samen met de planteams een informatieavond. De planning is dat deze straten In 2025-2026 worden heringericht als een 30 km/uur weg met één rijstrook, een dubbelzijdig fietspad en meer ruimte voor groen en verblijven. Een precieze planning volgt later.

Willemsplein

In combinatie met de aanpassingen aan de Parkring wordt ook het Stadsforum aangelegd. Zaterdag 8 juli 2023 is het Willemsplein samen met de stad feestelijk heropend en daarmee is de eerste fase van het Stadsforum afgerond. 

Voor de Parkring ter hoogte van het Stadsforum (Stadhuisplein en Willemsplein) is het ontwerp al klaar. De aanleg van de 2e fase Stadsforum start maandag 8 januari 2024 en duurt tot en met de zomer van 2024. Meer informatie op de pagina Stadsforum op deze site.

Aanmeldformulier nieuwsbrief binnenstad

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuws binnenstad

Voor de projecten Parkring, Stadsforum (omgeving Willemsplein) en Koningswei (Koningsplein) kunt u zich aanmelden voor de mailservice van de gemeente Tilburg via de knop hiernaast. U krijgt dan mail als er nieuwe ontwikkelingen zijn, bijvoorbeeld collegebesluiten of informatieavonden.

Denkt u als ondernemer door deze werkzaamheden in aanmerking te komen voor nadeelcompensatie? Kijk dan op de pagina klacht, schade of bezwaar op deze website

Vragen?

Heeft u vragen over de werkzaamheden aan de Parkring? Kijk dan of ze op de pagina 'Veelgestelde vragen Parkring' staan. Staat u vraag er niet tussen, mail dan naar: parkring@tilburg.nl.